Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?
понеделник 22 декември 2014

Холдинг БДЖ ЕАД връчи приза Почетен клиент на БДЖ за 2014 г.

on 22 дек 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
2s1oo0n

Холдинг Български държавни железници ЕАД връчи за десета поредна година приза Почетен клиент на БДЖ. Призът е свързан с бонусната програма на железопътния превозвач, която дава възможност на клиентите да събират бонусни точки в зависимост от вида и броя на закупените от тях абонаментни карти за пътуване с влак. Според регламента, почетен клиент на Холдинг БДЖ ЕАД става пътникът, събрал най-голям брой бонусни точки през годината. Наградата, която традиционно се връчва на носителя на приза, е карта за безплатно пътуване за една година по цялата железопътна мрежа в страната.

Кампанията по номиниране на Почетен клиент на БДЖ за 2014 г. стартира на 13-и януари и приключи на 10-и декември. По време на кампанията най-много бонусни точки събраха г-жа Антоанета Горанова от с. Подем (24 т.) и г-жа Мая Паскова от с. Ясен (24 т.). През настоящата година г-жа Горанова и г-жа Паскова са закупили по дванадесет абонаментни карти по редовна тарифа за пътуване по маршрутите Плевен Подем (с дължина 21 км) и Плевен Ясен (с дължина 7 км). Поради факта, че двете дами са събрали еднакъв брой бонусни точки, Съветът на директорите на Холдинг БДЖ ЕАД удостои и Антоанета Горанова и Мая Паскова с приза Почетен клиент на БДЖ за 2014 г. Г-жа Горанова и г-жа Паскова се награждават с карти за безплатно пътуване през цялата 2015 г. в първа класа на всички влакове, пътуващи в страната.

На второ място се класира г-жа Пенка Йовчева от гр. Хисар, която през 2014 г. е закупила четири абонаментни карти по редовна тарифа за пътуване по маршрут Пловдив Хисар (50 км). Пенка Йовчева беше наградена с карта за безплатно пътуване за срок от шест месеца в първа класа на всички влакове, пътуващи в страната.

Класиралите се на трето, четвърто и пето място получават тримесечни карти за безплатно пътуване в цялата страна.

Бонусната програма на Холдинг Български държавни железници ЕАД ще продължи и през следващата година. Новата кампания по номиниране на Почетен клиент на БДЖ за 2015 г. ще стартира от 12-и януари.

***

Призът Почетен клиент на БДЖ беше учреден в края на 2005 г. с Решение на Съвета на директорите на железопътния превозвач.

Право на участие в бонусната програма на Холдинг Български държавни железници ЕАД имат всички клиенти, закупили едномесечна или тримесечна абонаментна карта по редовна тарифа или по намалена тарифа (срещу представяне на железопътна карта Класик, Младеж или RailPlus O). Включването в програмата става със закупуването на първата абонаментна карта и с попълването на формуляр за участие Клиентска карта.

Всяка абонаментна карта, закупена от пътник през годината, се регистрира в неговата Клиентска карта и му носи определен брой бонусни точки. Едномесечната абонаментна карта, закупена по редовна тарифа носи 2 бонусни точки, а абонаментната карта за три месеца при същите условия носи 8 точки. Абонамeнтна карта за един месец, закупена с намаление при представяне на железопътна карта Класик, Младеж или RailPlus О, носи 1 бонусна точка, а тримесечната карта с отстъпка носи 5 точки.

Според регламента, в бонусната програма нямат право да участват клиенти със служебни абонаментни карти, петдневни абонаментни, абонаментни карти за вътрешноградска зона, както и абонаментни карти, закупени с намаление срещу представяне на железопътна карта Дете, Учащ, Възрастен и Трудноподвижно лице. В инициативата не участват и клиенти, които са върнали своите абонаментни карти.

[Източник: Холдинг БДЖ]
неделя 21 декември 2014

"Железниците Днес" брой 21 - 2014г.

on 21 дек 2014  Posted by Saruman  Category: Други   Comments: 0
202014

БРОЙ 21 - 2014г.

За коментари, предложения и идеи, както и за информация относно електронния бюлетин Ви очакваме във ФОРУМА ни.
събота 13 декември 2014

Новата Кампания за популяризиране на жп транспорта в Габровско

on 13 дек 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


С влизането в сила на новия График за движение на влаковете на 14 декември, стартира втората Кампания за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион, организирана от екипа на „Железниците Днес”. С тези си усилия правим поредния опит за представяне пред обществото на предимствата на най-екологичния сухоземен транспорт – железопътния, и за привличане на повече пътници за влаковете в Централна Северна България.

През 2015 г. габровци ще имат още повече и по-добри възможности за пътуване с влак до различни дестинации в страната, благодарение на влаковете, осигурени от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД. За да спомогнем за това повече хора да научат максимално бързо за положителните промени, този път предвидените стимули за пътниците са още повече и по-привлекателни. Клиентите на билетната каса на жп гара Габрово, закупили билети и карти за пътуване с влак, ще участват в специална томбола за над 30 награди, най-голямата от които е таблет с допълнителна 2GB карта памет. Освен него сред подаръците ще бъдат още раница, слушалки за музика, компютър за велосипед, стилен ръчен часовник, няколко броя флаш памет, мини радио, книги, безплатно пътуване за цялото семейство, комплекти за пътуване, състоящи се от надуваема възглавница, поддържаща шията, тапи за уши и домино за очи, позволяващи по-пълноценна почивка при продължително пътуване с влак.

Подаръците в Кампанията ще бъдат групирани според вида на закупените карти за намаление, абонаментни карти или билети за пътуване на определена стойност в периода 14 декември 2014 г. – 31 януари 2015 г. Печелившите ще бъдат определени чрез томбола, която ще се проведе в началото на месец февруари в чакалнята на жп гара Габрово. Най-големият награден фонд е отреден за закупилите карти за намаление „Класик” и „Младеж”. Един от всички, закупили карта за намаление при пътуване с влак и абонамента карта за пътуване с влак по направленията Габрово – Дряново и Габрово – Трявна – Плачковци ще получи специален подарък от „Железниците Днес” – шестмесечно безплатно пътуване по своя маршрут. Освен това, всеки пътник, закупил билет от билетната каса на жп гара Габрово на стойност над 5 лв. ще има възможност да участва в една от петте специални месечни томболи с награда книга. За целта е необходимо на гърба на използвания билет пътникът да напише името и телефонния си номер и да го пусне в специално подготвена кутия. В началото на всеки месец ще бъдат теглени имената на късметлиите. Последната такава томбола ще се проведе на 1 юни – финалът на инициативата.

В рамките на Кампанията ще продължат усилията за подобряване на обстановката в чакалнята на жп гара Габрово, започнали през изминаващата година. До момента е осигурен безплатен безжичен интернет на жп гарата, обновена е визията на просторната ѝ чакалня. В нея гостите на града могат да намерят туристическа карта, информация за забележителностите в региона, „пътуваща” библиотека с абсолютно свободен достъп, любопитни факти за историята на жп линията Габрово – Царева ливада и за биологичното разнообразие в региона и страната. Предстои обновяване и обогатяване на експозициите в чакалнята. През пролетта на 2015 г. ще бъде организиран за втори път и конкурса за детска рисунка „Нарисувай Габровския влак”. Ще продължим и практиката за украсяване на чакалнята и влака, пътуващ по Габровската линия, по повод празниците на града, първи юни и др.

Според новото разписание на влаковете линията Габрово – Царева ливада ще се обслужва в делничен ден от 11 чифта влакове, а в празничен – от 10. Благодарение на това ще бъде възможно осъществяването на връзка в гара Царева ливада без да е необходимо изчакване. Намалено е и времето за прекачване в гарите Горна Оряховица и Дъбово. Подробна информация за разписанието на влаковете може да бъде намерена в интернет на адрес www.bdz.bg и на жп гара Габрово, където ще Ви очакват и новите книжки с подробно описание на възможностите за пътуване с влак по различни дестинации в Страната и талоните „Моето разписание”, подготвени от „Железниците Днес”. Всички ценови оферти и преференции на „БДЖ – Пътнически превози” се запазват без промяна. Напомняме Ви, че всеки български гражданин има право да закупи съответстваща на възрастта и социалния му статус карта за 50% намаление от цената на билет за пътуване с влак.

[Източник: "Железниците Днес" брой 21 - 2014г.]
сряда 10 декември 2014

Холдинг БДЖ ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за Коледните и Новогодишните празници

on 10 дек 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от днес (10 декември) Холдинг БДЖ ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.

Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди. По този начин Холдинг БДЖ ЕАД дава възможност на своите клиенти да планират предварително своите пътувания, както и своевременно да закупят билет и резервация за седящо място за предпочитания от тях влак в срок от 27 дни преди самото пътуване.

Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места, която железопътният превозвач стартира, ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната през периода от 10-и декември до 5-и януари 2015 г.

Клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси в гарите и бюрата. Телефоните за връзка с тях са посочени на официалната интернет страница на железопътния превозвач (www.bdz.bg).

За празничните дни по повод Коледа и Нова Година, Холдинг БДЖ ЕАД предвижда да осигури и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната.

***

Националният железопътен превозвач напомня на своите клиенти, че за определени влакове могат да закупят онлайн билет за своето пътуване. Системата за онлайн резервации и продажба на билети предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител. Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство.

Билети могат да бъдат закупени онлайн за осемнадесет влака, движещи се по основните търговски направления. Това са:

- бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София Пловдив Бургас и обратно; София Карлово Бургас и обратно; Горна Оряховица София и обратно; София Горна Оряховица Варна и обратно;

- бързите влакове по направленията: София Благоевград и обратно; Пловдив Варна и обратно; София Варна и обратно; и

- бързите влакове със спални вагони по направленията: София Горна Оряховица Варна и обратно и София Пловдив Бургас и обратно.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД www.bdz.bg, както и на електронен адрес http://bdz.transportinfo.bg

[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 05 декември 2014

Холдинг БДЖ ЕАД съдейства за организиране на празнично пътуване във влак по случай 8-и декември

on 05 дек 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Холдинг БДЖ ЕАД ще окаже съдействие на младежката група за организиране на културни и алтернативни събития Swift GAP Events да реализира празнично пътуване с влак по случай студентския празник 8-и декември. Събитието се организира за втора поредна година, като този път студентите избраха да пътуват по маршрута София Горна Оряховица. Името на инициативата, организирана от Swift GAP Events, е Среднощен Експрес 2.

Идеята на организаторите е отново да поднесат едно нестандартно преживяване на участващите в събитието студенти, като този път са избрали различна от миналата година дестинация и друга влакова композиция. Целта на инициативата е чрез празничното пътуване да бъде внесено разнообразие в представата за организиране на празненство, като по този забавен и нестандартен начин се популяризира и пътуването с националния железопътен превозвач.

Нетрадиционното събитие ще се проведе през нощта на 6-и срещу 7-и декември във влака, който по разписание заминава от Централна гара София в 22:35 ч. За целта Холдинг БДЖ ЕАД ще осигури допълнителен вагон, който ще бъде включен в състава на композицията. Вагонът ще бъде предварително оборудван от организаторите с озвучителна техника и светлинни ефекти. За допълнителното осигуряване на празнична атмосфера ще допринесе и украсата от балони, конфети и други парти артикули.

Музикалната атмосфера в специалния вагон от композицията на влака ще премине през почти всички стилове музика. За доброто настроение на пътуващите студенти ще се погрижат и участници в популярни телевизионни формати, които ще допринесат за музикалното оформление с изпълнения на живо.

Във влака Среднощен Експрес 2 ще пътуват около 100 студенти от различни университети в София, които за около четири часа ще бъдат част от уникално по рода си празненство в композиция на редовно пътуващ влак по маршрута София Варна.

Приятните емоции от празничното пътуване студентите ще продължат да споделят в старопрестолния град Велико Търново, където ще останат за отпразнуването на предстоящия студентски празник.

[Източник: Холдинг БДЖ]
събота 29 ноември 2014

Безплатен влак за деца, учащи и пенсионери в Словакия

on 29 ное 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Деца, ученици, студенти и пенсионери пътуват безплатно с влак в Словакия след 17 ноември. Това решение бе взето на заседание на словашкото правителство на 22 октомври в Братислава. Премиерът-социалист Роберт Фицо обеща на своите избиратели в началото на мандата си подпомагане на най-уязвимите групи от населението чрез осигуряване на безплатен транспорт.
Транспортния министър – Ян Початек, и премиерът Фицо обясняват новата социална придобивка на словаците с по-добър мениджмънт на държавните пари и значително повишена събираемост на ДДС и други такси и налози. Въпреки че и досега Държавния бюджет на Словакия осигуряваше една значителна сума за подпомагане на обезпечаването на движението на по-голямата част от влаковете, подобрените показатели на държавните финанси и по думите им отговорното отношение на Правителството към обществото и околната среда, дават възможност за допълнително облекчение при транспортирането на гражданите и повишаване на жизнения им стандарт. Допълнителното дотиране на влаковете ще коства на Бюджета още най-малко 13 млн евро годишно.
Безплатното возене във влака засяга всички категории, освен търговските влакове InterCity, които не се субсидират от Държавата, но чийто брой е незначителен на фона на общия брой влакове с страната. При новите условия ще возят дори пътническите влакове, пътуващи по маршрут Братислава – Комарно, обслужвани от частната чешка RegioJet. Гражданите, които имат право на безплатно пътуване, са деца до 15 годишна възраст, редовни ученици и студенти до 26 годишна възраст, пенсионери над 62 годишна възраст.
Като първа мярка за поемане на увеличения пътникопоток от 17 ноември ще бъдат увеличени съставите на влаковете, пътуващи по най-натоварените маршрути. В момента ежедневно по най-натоварената линия между Братислава и Кошице през Жилина пътуват 6 дневни и 1 нощен бързи влака (на интервал от 2 часа), изминаващи разстоянието от около 450 км за 5 часа и 57 минути и 4 IC дневни влака (на интервал от 4 часа), пропътуващи разстоянието за 5 часа и 4 минути. Съставите включват между 6 и 9 второкласни вагона, първокласен вагон и вагон-ресторант. Освен това между двата най-големи града пътуват и 4 бързи влака (три дневни и един нощен) през Зволен. Те изминават малко по-дългия маршрут за 6 часа и 36 минути. С влизането в сила на новия график за движение на влаковете от 14 декември, в Словакия ще пътуват допълнително 103 влака. С това общия брой на влаковете в Страната ще надмине 1 400. Тази политика е напълно противоположна на провежданата до преди няколко години, включваща намаляването на курсовете по част от линиите и закриването на някои от второстепенните направления.
Недоволни от новата социална придобивка остават само частните автобусни превозвачи в страната, които виждат в действията на Правителството риск за финансовото си състояние и заплашват с повишение на цените и съкращаване на част от курсовете, ако не бъдат предвидени бюджетни стимули и за тях. Въпреки това, изпълнителната власт към момента няма намерение да подпомага автопревозвачите и планира сериозно пренасочване на пътникопотока към железопътния транспорт и намаляване дела на автобусните превози.

[Източник: "Железниците Днес" брой 19 - 2014г.]
четвъртък 27 ноември 2014

Ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД съдейства за създаването на Обществен съвет в подкрепа на българските железници

on 27 ное 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0
S1 Yordanmirchevs

Днес, 27-и ноември, с институционалната подкрепа на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ ЕАД беше създаден Обществен съвет в подкрепа на българските железници. В Обществения съвет влизат членове на граждански сдружения, изтъкнати експерти от висши учебни заведения и асоциации, както и представители на социалните партньори.

Целта на инициативата е да се очертае един по-успешен и дългосрочен хоризонт пред развитието на българските железници, като се провокира максимално широка дискусия с активното участие на гражданите по най-важните проблеми в железопътния сектор. Дискусията ще бъде насочена и към всички експерти и активно мислещи политици, на които ще се осигури форум за излагане на техните идеи и предложения.

На първото заседание на Съвета проф. д-р инж. Йордан Мирчев представи пред членовете на Обществения съвет презентация на тема: Новата общоевропейска железопътна политика и предизвикателствата пред българските железници 2014 2020 г.

Участниците в Обществения съвет се обединиха около тезата, че железопътният транспорт ще играе ключова роля в социално-икономическото развитие на страната и в голяма степен за реализиране на целите, поставени в Национална програма за развитие: България 2020. Според тях българските железници трябва да бъдат включени в политическите приоритети на държавата чрез приемането на Национална стратегия за политиката, финансовото стабилизиране и дългосрочната жизненоспособност на сектора за периода 2014 2020 г.

Работата на Обществения съвет и дебатите във връзка с бъдещото развитие на българските железници ще продължат в следните насоки:

Цялостен анализ на финансовото състояние на Холдинг БДЖ ЕАД и набелязване на краткосрочни мерки във връзка с решаването на проблема със задълженията и неплатежоспособността, както и подобряване на оперативното управление на двете търговски дружества в Холдинга БДЖ Пътнически превози ЕООД и БДЖ Товарни превози ЕООД.

Неотложни мерки за подобряване на взаимодействието между Холдинг БДЖ ЕАД и Национална компания Железопътна инфраструктура по отношение на координацията, свързана с технологията и организацията на превозите, както и условията за достъп и ползване на железопътната инфраструктура.

Интегрирана политика в завършени инфраструктурни технологични проекти по направленията на Трансевропейската железопътна мрежа:

- високотехнологична жп инфраструктура;

- иновации в пътническите превози с ново поколение влакове.

Приоритетното развитие на железниците в рамките на интегрираната транспортна мрежа и услуга да се осъществява чрез изграждане на свързаност на транспортната инфраструктура и технологии, основаваща се на предимствата на железопътния транспорт пред другите видове транспорт по-екологичен, по-икономичен, по-безопасен.

Разработване и приемане на Национална стратегия за политиката, финансовата стабилност и дългосрочната жизненоспособност на българските железници.

На следващото заседание на Обществения съвет ще бъде обсъдено текущото състояние на Холдинг БДЖ ЕАД.

***

Запазен знак на Обществения съвет в подкрепа на българските железници, е крилатото колело (съчетание между крилете на птица и железопътно колело) от края на 19-и век, което символизира възхода на железниците през тяхната златна епоха.

[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 21 ноември 2014

"Железниците Днес" брой 20 - 2014г.

on 21 ное 2014  Posted by Saruman  Category: Други   Comments: 0
202014

БРОЙ 20 - 2014г.

За коментари, предложения и идеи, както и за информация относно електронния бюлетин Ви очакваме във ФОРУМА ни.
вторник 11 ноември 2014

Обновяване на вагонния парк и... намаляването му

on 11 ное 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


На 26 юни на страницата на Агенцията за обществени поръчки (АОП), беше публикувана обявената от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД обществена поръчка с предмет „Планов /среден и капитален/ ремонт на 151 броя пътнически вагони за междурелсие 1435 мм и планов /капитален/ ремонт на 8 броя вагони за междурелсие 760 мм, собственост на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, разделен на 19 /деветнадесет/ обособени позиции”. С изпълнените на тази поръчка, в която повече от 50% от вагоните трябва да преминат капитален ремонт, Националния превозвач има намерение да продължи започналото обновяване на наличния подвижен състав. Повече информация относно предвидените за ремонт вагони може да прочетете в брой 13 от 2014 г. на „Железниците Днес”.

Крайният срок за подаване на оферти по поръчката беше 22 юли, но с решение на Възложителя срока бе удължен до 28 юли. На 22 октомври на страницата на АОП беше обявен и първи резултат от обществената поръчка, получен в същият ден. От обявлението за възлагане не стават ясни много неща, но все пак вече сме сигурни, че за част от позициите вече има избран изпълнител. Неясна е съдбата на другите позиции. Липсва информация за кандидатите по договорени позиции, с колко точно позиции са кандидатствали и изявили ли са желание за участие в останалите.

Според обявлението кандидати за поръчката са били: „Вагоноремонтен завод – 99” АД, град Септември, и Обединение „Интерком и партньори” където си партнират „Интерком” ЕООД, град Дряново, „Вагонен завод – Интерком” АД, град Дряново и „Хан Крум” АД, село Хан Крум, община Велики Преслав. Обществената поръчка за обособени позиции 2, 6, 10, 11, 15 и 19 е възложена на „Вагоноремонтен завод – 99” АД град Септември, а Обединение „Интерком и партньори” отпадат от съревнованието по изброените позиции.

Решението за възлагане на поръчката е от 30 септември. Общата ѝ стойност е 20 930 189,75 лева без ДДС. Заводът в Септември ще ремонтира общо 94 вагона, обособени в 6 позиции: позиция 2 „Планов капитален ремонт на 6 броя пътнически вагони серия А 10-50”, позиция 6 „Планов среден ремонт на 5 броя пътнически вагони серия В 20-44”, позиция 10 „Планов среден ремонт на 15 броя пътнически вагони серия В 21-50”, позиция 11 „Планов капитален ремонт на 9 броя пътнически вагони серия В 21-50”, позиция 15 „Планов капитален ремонт на 53 броя пътнически вагони серия В 29-74”, позиция 19 „Планов капитален ремонт на 8 броя пътнически вагони за междурелсие 760 мм”. Засега оставаме в очакване по отношение на ремонта на останалите 65 вагона, сред които такива от сериите 25-63, 21-43, 31-43 и др.

На 7 октомври на страницата на БДЖ се появи странна новина, касаеща се за отдаването под наем за срок от 4 години на вагон-ресторант собственост на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Според обявата вагон-ресторанта с номер 51 52 88 80 029-2 се намира във вагонният завод в Дряново, а началната тръжна наемна цена за денонощие е 113,76 лева. Това решение на пръв поглед изглежда странно при положение, че БДЖ в момента не предлага подобни услуги, а такива определено се търсят от пътниците и от Компанията все обещават през последните месеци, че предстои възстановяването им. Най-вероятната причина за това решение е отказа на компанията Оптима Турс да използват вагон-ресторантите, собственост на БДЖ.

На 24 октомври Националния превозвач публикува на страницата си и обява за наем на 4 вагон бистра и 1 вагон бюфет. Подобни вагони отсъстват от съставите на бързите и експресни влакове в продължение на близо 2 години. В обявата се предлагат под наем вагони: 61 52 85 97 001-3 движещ се по направление София – Бургас – София за 294 лева на месец, вагон 61 52 85 97 003-9 пътуващ по направление София – Бургас – София за 237 лева на месец, вагон 61 52 85 97 004-7 движещ се по направление София – Варна – София – Перник – София, срещу 356 лева на месец, вагон 61 52 85 97 005-4 включен в състава на влакове, движещи се по направление София – Варна – София – Перник – София срещу месечно заплащане от 354 лева и вагон 51 52 85 55 051–0 движещ се по направление София – Русе разпределителна – София за 221 лева на месец. Посочените цени за наем са начални месечни наемни цени на обособения обект. Всички вагони се предлагат под наем за ползване с цялото оборудване, което се намира в тях. Именно това отдаване на посочените 5 вагона представлява обещаното възстановяване на този тип услуга в част от влаковете на „БДЖ – Пътнически превози”, пътуващи на дълги разстояния.

Преди няколко дни на страницата на националният Превозвач се появи и тревожната новина за продажбата на общо 100 пътнически вагона, част от които са годни за употреба след съответната ревизия. Вагоните са разделени в 100 лота, като началната продажна цена варира от около 11 хиляди лева до над 96 хиляди лева. В обявата са включени 10 спални вагона от серия 60-80 (доставени нови в началото на 80-те години), 12 спални вагона серия 70-30 и 7 спални вагона серия 70-71 (доставени втора употреба през 90-те години). Включени са 3 специализирани вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди от серия 84-33, както и 3 специализирани вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди от серия 84-43, които бяха купени преди няколко години за подобряване на условията на пътуване на хора с двигателни затруднения. Към тези вагони, отредени за продажба, се прибавят и 21 пътнически безкупейни вагона от серия 20-17, както и 44 пътнически купейни вагона от серия 20-47.

[Източник: "Железниците Днес" брой 19 - 2014г.]

Временно е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Плачковци и Кръстец

on 11 ное 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


От 08:15 ч. е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Плачковци и Кръстец. Причината за прекъсването на влаковото движение е паднала скална маса върху железния път.

Аварийни екипи на Национална компания Железопътна инфраструктура са на мястото и работят по разчистването на железния път.

До възстановяване на движението в участъка между гарите Плачковци и Кръстец Холдинг БДЖ ЕАД е създал организация за превоз с автобуси между Дъбово и Трявна за пътниците от влаковете, които преминават през този участък.

[Източник: Холдинг БДЖ]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto