Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?
петък 26 август 2011

Япония свързва Токио и Осака с маглев влак, вади 112 милиарда долара за проекта

on 26 авг 2011  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Японското правителство е одобрило проект за строителство на трасе за маглев влак, което да свърже градовете Токио и Осака. Целта е разстоянието между двете населени места от 515 километра да бъде изминато за малко повече от час, вместо за 2 часа и 25 минути, както е в момента. Това може да се случи благодарение на скоростта от над 500 км/ч, която могат да развиват маглев влаковете (чието наименование е съкращение от „магнитна левитация” – тези превозни средства нямат колела и се придвижват с помощта на магнитни сили).Самият проект струва колосалните 9 трилиона йени (112 милиарда долара), като е бил предложен за одобрение един път през 70-те години на миналия век, но е бил отхвърлен заради астрономическата си цена. В крайна сметка, скоро ще започне изграждането на трасето, което трябва да бъде приключено през 2045 година. 60% от трасето ще се състои от тунели, което е и причината за сериозната цена. Първата спирка на маглев влака пък ще е Нагоя, като ще бъде отворена през 2027 г.

[Публикувано от: gara_gabrovo]

„Адевърул”: България ще пусне в обръщение високоскоростни влакове до 2013 г.

on 26 авг 2011  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Букурещ. Първата високоскоростна железопътна линия, финансирана с европейски средства беше изградена във Франция. „TGV Est” свързва Париж и Люксембург със свръзки към Германия и Швейцария и беше разработен като част от сътрудничеството между ЕС и правителствата на облагодетелстваните страни. Проектът на стойност 5,5 млрд. евро е първият с подобен мащаб в Европа, пише румънският в-к „Адевърул”. България обяви, че до края на 2013 г. страната ще има линии за високоскоростен железопътен транспорт. Влаковете трябва да се движат между Пловдив и Свиленград на границата с Турция, както и Пловдив-Бургас и Пловдив-Септември при завършване. Париж и словашката столица Братислава трябва да бъдат свързани с вискоскоростна линия до 2016 г.

[Източник: Агенция Фокус]
четвъртък 25 август 2011

Преславската гара изчезва от пейзажа на града

on 25 авг 2011  Posted by Saruman  Category: Забравените   Comments: 0
300x225

Жалки останки от жп гарата на Велики Преслав могат да се видят все още край линиите, докато фирмата, наета да разчисти района от ненужни сгради, срине до основи постройката и заличи от историята на града железопътната инфраструктура. В продължение на 60 г. Преслав се вписваше в жепейската транспортна мрежа, но преди началото на новото столетие изпадна от нея. Поради нерентабилност спряха най-напред пътническите влакове, а след наводнението през 1999 г. затвориха гарата като губещо звено. Тогава само „Винекс Преслав” и „Топливо” използваха железния път, но ограничено. След 2000 година кметската управа проведе няколко срещи в министерството на транспорта за евентуално възстановяване на жп отсечката Велики Преслав – Хан Крум, но икономиката в града не даде индикации за изгода от държавната поддръжка на линията. Ръководството на винпрома се опита тогава само да се бори за железния път с намерение да вземе на концесия линията. Наемът, обаче се оказа твърде висок, както и разходите за възстановяване на вече занемареното трасе и идеята на фирмата пропадна. През 2008 г. започнаха да разфасоват жилищните постройки на железничарите, а сега дойде ред и на самата гара. Провадийска фирма е спечелила търг за събаряне на постройката, а местни хора, нуждаещи се от тухли, керемиди и дървени черчевета идват и купуват запазените строителни материали. С ликвидирането на бракувания сграден фонд жп секцията в Шумен се освобождава от данъци към общината, а що се касае до релсите и траверсите, те остават, но ако някъде в района се наложи да подменят линии, ще бъдат демонтирани и изпратини където са нужни. В най-скоро време ще бъде премахнат и кранът над линиите, който също има вече нов собственик. Дългогодишният жп служител и началник на преславската гара Калчо Вълев със свито сърце гледа два дни как рушат покрива и как се срива в пепел 75-годишната сграда. Тя е строена през 1935 г. за пътен кантон, а 14 г. преди това е бил положен първият камък на жп линията от село Хан Крум към град Преслав. През 1939 г. гарата е завършена със съдействието на митрополит Симеон, който лично настоява пред цар Борис ІІІ да ускори пускането на железницата. По решение на Народното събрание строителството на линията е трябвало да продължи към Върбица, но тогава местните се надигнали с недоволство, защото не искали край града да минава влак и да им плаши кокошките, тъй като щели да спрат да снасят. Това се помни от старите преславяни и се повтаря често, когато и днес някой иска да прокара нещо ново в града, но среща съпротива. Около 1940 г. на два пъти строителството на линията за Върбица започва, но така и не продължава. Преславяни упорстват, а години след това товарят по 35 вагона в денонощие с плодове и грозде за Съветския съюз и за Германия, преглътнали загубата от разширението на линията към Южна България. В чест на 1300-годишнината от създаване на нашата държава преславските железничари засаждат боровете, посипани сега от праха на рухващите сгради.

[Източник: Шуменска Заря]

Категории новини

© 2007 - 2019 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto