Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Петър Мутафчиев: Спекулациите за корупция в БДЖ при Тройната коалиция са опит да се прикрият далаверите на сегашното правителство


 ecotour    22 мар 2013
 Нищо    

Петър Мутафчиев, депутат от Коалиция за България в 41-вото Народно събрание и бивш министър на транспорта в Тройната коалиция, в интервю за Агенция „Фокус”
Петър Мутафчиев, депутат от Коалиция за България в 41-вото Народно събрание и бивш министър на транспорта в Тройната коалиция, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус:Г-н Мутафчиев, обявихте, че не се отказвате от политическа дейност и ще участвате в изборите на 12 май, какви са ви мотивите?
Петър Мутафчиев: Водя вече 4 мандата листата в пловдивска област и считам, че трябва да има нов водач. Това не е решение, което взех сега, това е решение, пред което бях изправен още на предишните избори и тогава го споделих с председателя на нашата партия. Сега категорично съм решен, че не бива повече да водя листата. Малко са народните представители, които в един и същ регион са избирани като водачи. Аз благодаря на всички партийни организации, които за този период ме подкрепяха като техен водач.
Убеден съм, че едно ново лице, което ще има авторитет сред хората от Пловдивска област, зад което те ще застанат, и това ще помогне за един по-добър резултат в тази област на Българската социалистическа партия. Категорично обявявам, както и вие споменахте, че ще продължа да се занимавам с политика и ще участвам в предстоящите избори с възможностите си да помогна на БСП за победа на 12 май.
Фокус: Имате ли симпатии към конкретен нов водач на листата на Пловдивска област?
Петър Мутафчиев: Не, нека това да се случи с един нормален диалог между централното ръководство и областното ръководство на Пловдив.
Фокус: Кой е най-същественият проблем на област Пловдив, който БСП би искала да разреши, ако има тази възможност?
Петър Мутафчиев: Проблемите на Пловдивска област не се различават от тези проблеми, пред които са изправени гражданите на страната. Високата безработица, ниските доходи, невъзможността хората да плащат сметките си, непрекъснатото нарастване на цените на парното и тока в град Пловдив. Но в област Пловдив има един много важен въпрос, който досега нито едно правителство не можа да разреши. Това е развитието на интензивното земеделие. В нашия регион са се произвеждали зеленчуци и плодове; за съжаление,той се превърна, както другите региони, в такъв, който произвежда монокултури – пшеница, царевица, слънчоглед и т.н. Аз мисля, че трябва да се промени политиката по отношение на субсидиите за производството на плодове, което е много важно за увеличаване на доходите на производителите от областта. Това е един от най-ваните въпроси.
Друг важен въпрос е - каква политика ще се проведе от регионален характер, за да се привлекат нови инвестиции с нови предприятия, да се използва капацитетът на гражданите от региона като специалисти от различни области. Там се е развивало машиностроене и електроника. Всички тези възможности могат да се използват за откриване на нови предприятия и работни места.
Фокус: На първата пресконференция на новия министър на транспорта беше засегнато състоянието на БДЖ и стана въпрос за това, че дружеството било във фалит от 2008 година. Как ви изглеждат последните дебати около БДЖ?
Петър Мутафчиев: По тази логика, в последните 20 години може да се каже, че дружеството е било пред фалит, което, струва ми се, не отговаря на истината. Управляващите от ГЕРБ четири години повтарят, че БДЖ фалира, но то още не е фалирало. Едно такова изказване противоречи и на анализа на Световната банка от 2009 година. Там се съобщава, че с преструктурирането на кредитите на БДЖ, с изтегления облигационен заем , който те в момента не изплащат (не знам по какви причини), е създадена стабилност във финансите на железниците и една перспектива, за да може БДЖ да излезе от тежката ситуация, в която се намира.
За съжаление, неразбирането на проблемите на железницата от ръководството, което беше назначено при управлението на ГЕРБ, доведе железницата до една патова ситуация. Тази ситуация наистина я поставя един сериозен въпрос: Ако кредиторите предявят своите искания затова, че нарочно не се изплащат падежите, може да се стигне наистина до фалит. Но в никакъв случай не бива да се оправдават, че БДЖ е била във фалит още 2008 година. До 2008 година „Товарни превози” БДЖ винаги са били на печалба, дори те бяха тези, които до влизането ни в Европейския съюз, подкрепяха финансово пътническите превози, които винаги носеха загуба на железницата.
Фокус: Има идея за Съвет на кредиторите на БДЖ, за да им се предоставя актуална информация, какъв е вашият коментар на нея?
Петър Мутафчиев: Това , което министърът заяви като готовност за действие, т.е. да се разсрочат кредитите и да се намери възможност да се изплатят забавените плащания от 2010 година насам, е първата стъпка, която трябва да се направи. Но преди това е необходима тотална смяна на ръководството. Виждам, че се предприемат и крачки в тази посока - да бъдат назначени хора, които разбират от икономика и от железници. Тогава наистина могат да се започнат тези преговори и да се даде шанс на железниците. От служебното правителство не можем да искаме дългосрочни програми и т.н., така че - това е най-важната задача, с която да се справят за тези 2 месеца.
Фокус: А приватизацията на „Товарни превози” какво?
Петър Мутафчиев: Нашето мнение е, че категорично трябва да бъде спряна в този момент. „Товарни превози” при добро преструктуриране, и при една добра политика по отношение на привличането на клиенти, може да се превърне в едно печелившо предприятие. Има много ресурс в „Товарни превози”, нека да не забравяме. Имаше над 11 хиляди вагона по наше време; не бяха продавани никакви вагони. Това един ресурс, с който може да се разполага.
Фокус: Като няма парламент, има ли начин да си отправяте към ресорните министри въпросите за ремонти на вагони? Защо не се ремонтират вагони?
Петър Мутафчиев: Не веднъж беше поставен този въпрос пред министър Московски, а преди това - и пред министър Цветков, че сегашното ръководство на БДЖ не отделя никакви средства за ремонт на пътнически и товарни вагони. Пътническият парк е в много тежко състояние и аз лично - нямам обяснение за подобни действия. Държавата изплаща субсидиите, които са по договор за пътническите превози. Там са предвидени суми за изплащане на мотрисните влакове, там са предвидени суми за ремонтите , които трябва да се извършат, а БДЖ не вършеше нищо в тази посока. Въпросът е - къде тогава отиваха парите на БДЖ за „Пътнически превози” ?
Липсата на каквато и да е политика по ремонта на вагоните в един момент ще постави бъдещото правителство пред едни много сериозни проблеми за сигурността и безопасността на пътническите превози.
Не искам да си мисля, че могат да се повторят сериозни инциденти, които изживяхме предишните години. Това е една много голяма отговорност на сегашното ръководство и аз съм убеден, че с промените, които ще бъдат направени, това ще бъде първата стъпка от страна на новите ръководители на БДЖ.
Фокус: Периодично се повдигат спекулации за спалните вагони, които бяха купени, очаквате ли това да се случи отново в сегашната ситуация?
Петър Мутафчиев: Аз не веднъж съм казвал, че тази тема се ползва за политически актив на сега управляващите. Виждате, че в момента излязоха сериозни данни за закупуването на нови спалните вагони. За да се омаловажи действието на сегашното правителство, отново се постави въпроса, че, виждате ли, и предишното правителство са купували вагони на по-висока цена. По някой телевизии в последните няколко дни вървяха такива теми, което според мен, е ясна политическа поръчка от страна на ГЕРБ. Това, което искам да кажа е, че по сделката която ръководството на БДЖ, е подписало по време на управлението на БСП, в момента има дело. Това дело ще покаже дали има нарушение или няма нарушение. Това, което аз мога да кажа е, че по тази сделка никога не е оказван какъвто и да е политически натиск. Опитите за спекулация в посока че виждате ли - корупцията е била по-голяма при другото правителство, са несъстоятелни. След като има дело, нека изчакат решението му, и тогава да обвиняват - има ли виновни или не. Всичко останало е политика, евтин популизъм, който цели да прикрие до голяма степен далаверите на сегашното правителство.

[Източник: Агенция Фокус]
0 Коментари

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto