Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Facebook

41-ва жп линия Горна Оряховица – Елена


 Saruman    31 мар 2013
 Нищо    Забравените

Първите проучвания за изграждането на тази линия са направени още през далечната 1895 г.Първите проучвания за изграждането на тази линия са направени още през далечната 1895 г. във връзка с търсенето на подходящо трасе за Презбалканската линия. Евентуално направление за тази линията е Горна Оряховица – Елена – Сливен. Второто проучване на участъка се извършва през 1912 г., но поради войните не е имало възможност да се започне със строителство. Едва през 1922г. Общинският съвет в град Елена прави постъпки пред правителството за да получи концесия за построяване на жп линия с маршрут Горна Оряховица – Лясковец – Златарица – Елена. Две години по-късно министерски съвет взема решение за построяване на линията като държавна.

През ноември същата година започва официално и строежът, но поради липса на средства работата върви изключително трудно с прекъсвания. На 26-ти октомври 1930 г. се завършва и пуска в експлоатация само частта от гара Горна Оряховица до град Лясковец с дължина 6.275 км. Участъкът е построен с временна и редовна трудова повинност. Втората част Лясковец – Златарица с дължина 22.484 км е построена и открита през 1949 г., въпреки че платното е било готово още през 1930 г. Останалата част на линията до Елена се завършва и открива за експлоатация чак през 1974 г. Преди да се започне строителството на този най-труден планински участък, се извършват проучвания за ново трасе, при което се избягват предвидените в първоначалния проект тунели. В резултат на това, линията навлиза в недрата на Еленския дял на Средна Стара планина, пресича малкия вододел, разположен недалеч от спирка Сейково, преминава прохода Боаза и при км 44.001 достига крайната гара.

Общата дължина на линията Горна Оряховица – Елена е 44 км, минималният радиус на хоризонталните криви е 250 метра, а максималният наклон 25 промила. До спирането на пътническото движение през 2002 г, участъкът се е обслужвал от локомотиви 07 серия на депо Горна Оряховица. По линията са построени 16 моста с обща дължина 1073,25 метра. Най-дългият мост е с дължин 128,50 метра. Междинни гари по линията са били Лясковец и Златарица.

В някои от последните разписания, до Елена са стигали и локомотиви серия 55. Влаковете които се движеха бяха смесени, като в състава им влизаше един пътнически вагон серия 17 или 47 и товарни вагони за превоз на дървесина и стъклен материал. Разписанието на последните влакове беше интересно с две неща: то беше сезонно, тоест влаковете се движеха само в събота и неделя от април до ноември; през останалото време се движеха само товарни влакове.

Пътническото движение по линията е преустановено пред 2002 година, със заповед на Правителството. През 2011 година Парламента прие наредба за демонтирането на голяма част от линиите с преустановено пътническо движение, но и до днес линията съществува, макар и с неясно бъдеще. Тя е в тежко техническо състояние, на места пропаднала, обрасла с разтителност, с откраднати контрарелси и скрепления. Скоростта на влаковете по нея преди затварянето и е била 25 км/ч. Днес линията се използва само в частта си от Горна Оряховица до Лясковец, като се води маневрен район Лясковец. На бившата гара Лясковец се намира една от базите на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване”. Също така в момента по клона се движат товарни влакове, които возят скрап.

Въпреки че изпълнителната власт твърдеше, че няма шанс за възстановяване на някакво движение по линията, от БДЖ са предприели закупуване на дизелови мотриси тип шинобуси. Очаква се с тях да се възстанови движението и по други закрити линии като Драгоман – Калотина – Станянци, Кюстендил – Гюешево (ежедневно) и др. В момента се подготвя тръжните документи, след което ще се чакат оферти от производителите. По 41-ва линия се очаква влаковете да са три или четири на брой съобразени с пътникопотока по направлението Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец – Златарица – Елена.

[Източник: Железниците Днес, брой 6 - 2013 г.]
20 Коментари

Категории новини

© 2007 - 2021 Железниците Днес   
Железниците Днес 2020 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2020 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto