Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Безплатен влак за деца, учащи и пенсионери в Словакия


 ecotour    29 ное 2014
 Нищо    

Деца, ученици, студенти и пенсионери пътуват безплатно с влак в Словакия след 17 ноември.Деца, ученици, студенти и пенсионери пътуват безплатно с влак в Словакия след 17 ноември. Това решение бе взето на заседание на словашкото правителство на 22 октомври в Братислава. Премиерът-социалист Роберт Фицо обеща на своите избиратели в началото на мандата си подпомагане на най-уязвимите групи от населението чрез осигуряване на безплатен транспорт.
Транспортния министър – Ян Початек, и премиерът Фицо обясняват новата социална придобивка на словаците с по-добър мениджмънт на държавните пари и значително повишена събираемост на ДДС и други такси и налози. Въпреки че и досега Държавния бюджет на Словакия осигуряваше една значителна сума за подпомагане на обезпечаването на движението на по-голямата част от влаковете, подобрените показатели на държавните финанси и по думите им отговорното отношение на Правителството към обществото и околната среда, дават възможност за допълнително облекчение при транспортирането на гражданите и повишаване на жизнения им стандарт. Допълнителното дотиране на влаковете ще коства на Бюджета още най-малко 13 млн евро годишно.
Безплатното возене във влака засяга всички категории, освен търговските влакове InterCity, които не се субсидират от Държавата, но чийто брой е незначителен на фона на общия брой влакове с страната. При новите условия ще возят дори пътническите влакове, пътуващи по маршрут Братислава – Комарно, обслужвани от частната чешка RegioJet. Гражданите, които имат право на безплатно пътуване, са деца до 15 годишна възраст, редовни ученици и студенти до 26 годишна възраст, пенсионери над 62 годишна възраст.
Като първа мярка за поемане на увеличения пътникопоток от 17 ноември ще бъдат увеличени съставите на влаковете, пътуващи по най-натоварените маршрути. В момента ежедневно по най-натоварената линия между Братислава и Кошице през Жилина пътуват 6 дневни и 1 нощен бързи влака (на интервал от 2 часа), изминаващи разстоянието от около 450 км за 5 часа и 57 минути и 4 IC дневни влака (на интервал от 4 часа), пропътуващи разстоянието за 5 часа и 4 минути. Съставите включват между 6 и 9 второкласни вагона, първокласен вагон и вагон-ресторант. Освен това между двата най-големи града пътуват и 4 бързи влака (три дневни и един нощен) през Зволен. Те изминават малко по-дългия маршрут за 6 часа и 36 минути. С влизането в сила на новия график за движение на влаковете от 14 декември, в Словакия ще пътуват допълнително 103 влака. С това общия брой на влаковете в Страната ще надмине 1 400. Тази политика е напълно противоположна на провежданата до преди няколко години, включваща намаляването на курсовете по част от линиите и закриването на някои от второстепенните направления.
Недоволни от новата социална придобивка остават само частните автобусни превозвачи в страната, които виждат в действията на Правителството риск за финансовото си състояние и заплашват с повишение на цените и съкращаване на част от курсовете, ако не бъдат предвидени бюджетни стимули и за тях. Въпреки това, изпълнителната власт към момента няма намерение да подпомага автопревозвачите и планира сериозно пренасочване на пътникопотока към железопътния транспорт и намаляване дела на автобусните превози.

[Източник: "Железниците Днес" брой 19 - 2014г.]
0 Коментари

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto