Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?
неделя 14 октомври 2012

Пари има, ремонти не

on 14 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Два месеца и половина преди края на годината БДЖ е похарчила едва 7 млн. лв. от предвидения си бюджет от 57 млн. лв. за планови ремонти поради забавянето им. Това обясниха от държавната компания пред "Капитал Daily".

Когато става въпрос за БДЖ, спестовността би трябвало да е нещо похвално. Но не и в тази ситуация, тъй като неизправността на подвижния състав доведе до намаляване на броя на вагоните на пътническите влакове, до закъснения в разписанията и до абсурдни картини с участието на пътници. Така в последно време новините в стил "пътници отвлякоха влак", "200 души се возят в един вагон" или "влак пътува близо 5 часа от Пловдив до София" станаха нещо обичайно.

Хора от системата на железницата обясняват разпадането на БДЖ (на съставни вагони), което се наблюдава в момента, с лошото планиране, както и със забавянето на множество обшествени поръчки за доставка и услуга. Липсата на пари не би трябвало да е аргумент при предвидени 57 млн. лв., а похарчени едва 7 млн.

Купчина старо желязо

В момента "БДЖ - Пътнически превози" оперира с около 340 вагона. Нуждата от вагони за нормалното опериране на дружеството е 410 броя, или не достигат около 60. Иначе компанията разполага в активите си със 711, но явно повече от половината от тях са неизползваеми. По отношение на локомотивите и мотрисните влакове компанията разполага с 278 на сметката си (а и 8 музейни експоната). По релсите обаче са едва 115 от тях. Или между разполагаемо и движещо се отново има огромна разлика.

На фона на тази картина ниската усвояемост на средствата за ремонти изглежда абсурдна. Близки до компанията обясняват това със забавянето на обществените поръчките за резервни части, които са необходими на депата на компанията, където се случва текущата поддръжка. По-сериозните ремонти в заводите също не се случват с нужните темпове, като от БДЖ коментират, че там има забавяне и се начисляват неустойки съгласно споразуменията. От компанията отричат да има бавене на плащанията от тяхна страна към четирите завода, единият от които румънски, където се случват обновяванията на подвижния състав.

По досега действащите договори към този момент 52 вагона са в заводи и около 12 са във вагоноремонтните депа на дружеството. Колкото до локомотивите и мотрисните влакове, 63 са в големи планови ремонти в локомотивните депа. Други 100 пък са предложени за продажба, тъй като са спрени от експлоатация и не са необходими за нуждите на националния железопътен превозвач.

Бавно и безславно

През август "БДЖ – Пътнически превози" обяви процедура за ремонт на 177 вагона. Към момента тя е на етап разглеждане на оферти. Според синдикатите обаче тази процедура не е нещо ново и напредва твърде бавно. "Последните 3 години почти никакви планови ремонти не са правени", коментира Петър Бунев, лидерът на жп синдиката към КНСБ.

"Ремонтите в железницата и тяхната честота са нещо строго регламентирано. В момента обаче се стигна до тази ситуация, тъй като от експлоатация излиза повече подвижен състав, отколкото влиза в системата", обяснява той, като прогнозите са ясни – ще става по-зле, като не е ясно и доколко успешно компанията изпълнява договора си с държавата за превоз на пътници при редуцирания си капацитет.

На чисто или не съвсем

На фона на разпада на класическото БДЖ министерството на транспорта подготвя промени в Закона за железопътните превози, които предвиждат инфраструктурната компания, която управлява жп линиите и гарите - Национална компания "Железопътна инфраструктура," да може да бъде и превозвач. Това право й беше отнето при разделянето на инфраструктурата от превозвачите преди години. Мнозина изтълкуваха законовата идея като начин да се спаси "БДЖ – Пътнически превози" или това, което е останало от тях, като се слеят под някаква форма с НКЖИ.

До момента от министерството не дават категоричен отговор какви са мотивите за законовата промяна. Мълчанието пък беше изтълкувано като нежелание да се разваля настроението на кредиторите на БДЖ, тъй като, ако прехвърлянето на дъщерното "БДЖ – Пътнически превози" стане факт, а "БДЖ – Товарни превози" бъде приватизирано, те ще останат само с непотребните вагони и локомотиви в холдинга, който спокойно ще може да бъде фалиран.

Каквито и да са намеренията обаче, в краткосрочен план за пътниците остава да тръпнат по гарите дали ще успеят да се качат на поредния по-къс влак и дали ще стигнат навреме и в добро здраве. И дали въобще да използват БДЖ.

[Източник: КАПИТАЛ]
петък 12 октомври 2012

Областният управител против новото разписание на влаковете

on 12 окт 2012  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Проекто-графикът за движение на влаковете (2012-2013 г.) се нуждае от сериозна ревизия, преди окончателното му утвърждаване. Тази позиция изрази областният управител Николай Димов в нарочно писмо до ръководителя на пътническия център в Горна Оряховица Милен Минчев и до Централното управление на БДЖ-Пътнически превози в София. Повод за реакцията бе предложения нов проект за график на влаковете през 2012-2013 г., и по-конкретно - частта, касаеща направлението „Силистра-София“. В предложението за нов график е заложено:

- бързият влак от Силистра за София, (който тръгва от Силистра в 22:30 ч.) да се присъединява към международния влак Москва-София, с прикачване на Гара-Русе в 01:28 ч. и пристигане в София - в 09:25 ч.

- бързият лакът от София за Силистра да е с час на тръгване от София в 19:00, тръгване от Гара-Русе в 01:28 ч. и пристигане в Силистра в 06:00 ч.

Областният управител настоява - при утвърждаването на новия график да се отчете факта, че международният влак Москва-София често пристига на ЖП Гара-Русе със закъснение от по няколко часа, а това ще доведе до неблагоприятни, за пътуващите от Силистра, последици като - сериозен престой на пътниците от областите Силистра и Разград на ЖП Гара-Русе и значително изместване във времето на часа на пристигане на ЖП Гара-София. „След като не могат да планират точно пристигането си в София, голяма част от пътуващите от Силистра към София ще се насочат към алтернативен транспорт с по-сигурен час на пристигане“, посочва Областния управител в сигналното си писмо. Нещо повече – Николай Димов настоява - при утвърждаването на проекто-графика за движение на влаковете за 2012-2013 г., с цел подобряване на връзката Силистра – София –Силистра, да се вземат предвид предложените, през месец март т.г. от Централното управление на БДЖ, промени в транспортната схема за област Силистра, а именно:

1. С международния бърз влак, по направлението София – Русе – Силистра (отпътуващ от Гара-София в 20:30 ч.) да се движат 2 директни второкласни вагона и 1 -спален. От Гара-Русе влакът ще заминава в 02:55 ч. и ще пристига на Гара-Силистра в 07:21 ч.

2. От Гара-Силистра влак да заминава в 19:20 ч., по маршрут Силистра – Русе - Горна Оряховица и оттам - вагоните да се включват в състава на бързия влак за София.

Областният управител поставя отново въпроса и за включването на спален вагон в състава на влака, а освен това - настоява и да не се променя графика на движение на други два пътническите влака:

- ПВ № 91101, който заминава от гара Силистра в 05:00 ч. и прави връзка на гара Самуил за Варна.

- ПВ № 91103, заминаващ от ЖП Гара-Силистра за Самуил в 15:00 ч., тъй като се ползва от ученици, които учат в областния център – гр.Силистра.

В предложения проекто-график този влак отпътува в 17:00 ч. Това - от една страна - създава сериозно неудобство за ползващите го ученици, а от друга – не може да се направи връзка на Гара-Самуил за Варна. В сигналното си писмо, Николай Димов изразява очакванията си - представените съображения, мотиви и предложения да бъдат взети предвид при окончателното утвърждаване на графика на движение на влаковете – 2012-2013, който трябва да влезе в сила от 9 декември 2012 г. Позицията на Областния управител бе категорично изразена и от заместника му Тодора Цонева, която участва на 10.10.2012 г. в тематично съвещание, домакинствано от Пътнически център – Горна Оряховица.


[Източник: КВОРУМ Силистра]

Промени в съставите на някои влакове на 13-и и 14-и октомври

on 12 окт 2012  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Холдинг Български държавни железници ЕАД уведомява своите клиенти, че на 13-и и 14-и октомври осем бързи и шест пътнически влака ще се движат с намален състав. Причината за по-малкия брой вагони в композициите на тези влакове е възникване на необходимост от извършване на случайни ремонти.

На 13-и октомври с намален състав ще се движат четири бързи и три пътнически влака, както следва:

Бързият влак със задължителна резервация 8640 (Диана) от Ямбол за София, който пътува в състав от 4 вагона, ще се движи без предвиденото увеличение от един вагон през съботните дни;

Бързият влак 7620 от София за Видин, който пътува в състав от 4 вагона, ще се движи без предвиденото увеличение от един вагон през съботните дни;

Бързият влак 7625 от Видин за София, който пътува в състав от 4 вагона, ще се движи без предвиденото увеличение от един вагон през съботните дни;

Бързият влак 5625 от София за Петрич, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона;

Пътническият влак 20105 от София за Червен бряг, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона;

Пътническият влак 50263 от София за Дупница, който пътува в състав от 4 вагона, ще се движи с 3 вагона;

Пътническият влак 50225 от София за Перник, който пътува в състав от 4 вагона, ще се движи с 2 вагона;


На 14-и октомври с намален състав ще пътуват пет бързи и три пътнически влака, както следва:

Бързият влак със задължителна резервация 8641 (Диана) от София за Ямбол, който се движи в състав от 4 вагона, ще пътува без предвиденото увеличение от един вагон през неделните дни;

Бързият влак 5625 от София за Петрич, който се движи в състав от 5 вагона, ще пътува с 4 вагона;

Бързият влак 5624 от Петрич за София, който се движи в състав от 5 вагона, ще пътува с 4 вагона;

Бързият влак 1621 от София за Пловдив, който се движи в състав от 4 вагона, ще пътува с една четиривагонна електрическа мотриса Дезиро;

Бързият влак 1624 от Пловдив за София, който се движи в състав от 4 вагона, ще пътува с една четиривагонна електрическа мотриса Дезиро;

Пътническият влак 20202 от Мездра за София, който се движи в състав от 5 вагона, ще пътува с 4 вагона;

Пътническият влак 50260 от Дупница за София, който се движи в състав от 4 вагона, ще пътува с 3 вагона;

Пътническият влак 50230 от Перник за София, който се движи в състав от 4 вагона, ще пътува с 2 вагона;

За подробна информация клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да се обръщат към гишетата Информация и билетните каси в съответните железопътни гари.

[Източник: Холдинг БДЖ]

Промени в условията за ползване на преференциални пътувания на служителите от железопътните дружества

on 12 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


От 1-и януари 2013 г. ще бъдат въведени промени в условията за ползване на преференциални пътувания на служителите от железопътните дружества. Съгласно новите условия, на служителите на БДЖ - Пътнически превози ЕООД ще бъде издавана легитимация, чрез която ще могат да се ползват определени преференции при пътувания с влак.

Легитимацията дава право на служителите на БДЖ - Пътнически превози ЕООД да ползват 50 % намаление от цената на железопътните билети и абонаментните карти при осъществяване на пътувания с влак по лични причини. Служителите ще могат да ползват и четири безплатни билета на година при пътуване за лични цели по произволно избран от тях маршрут, като всеки един от билетите важи и за двете посоки по маршрута на пътуване. Такива билети ще имат право да ползват и членовете на семейства на служителите от БДЖ - Пътнически превози ЕООД.

Служителите на БДЖ - Пътнически превози ЕООД, които пътуват с влак до работното си място, ще ползват безплатна карта за пътуване по маршрута, който всекидневно преминават с влак за достигане до работното си място и за прибиране в обратното направление. При осъществяване на служебни пътувания на служителите ще бъдат издавани документи за безплатно пътуване срещу представяне на жп легитимация и заповед за командировка.

Бившите служители на БДЖ - Пътнически превози ЕООД, които имат минимум 15 години стаж в системата на железопътния транспорт, както и настоящите пенсионирани служители, ще имат право да ползват по два безплатни билета на година по произволно избран от тях маршрут, като всеки един от билетите важи и за двете посоки по маршрута на пътуване.

За служителите на Холдинг БДЖ ЕАД, БДЖ Товарни превози ЕООД и Национална компания Железопътна инфраструктура ще бъдат издавани служебни превозни документи с 10-15 % отстъпка от действащите цени и условия на Тарифата за превоз на пътници и ръчен багаж.

При постъпили заявки за над 20 броя абонаментни карти, БДЖ - Пътнически превози ЕООД ще предоставят на всички свои големи клиенти цени на абонаментни карти за пътуване с влак с 10 % отстъпка от действащите цени и условия на Тарифата за превоз на пътници и ръчен багаж.

[Източник: Холдинг БДЖ]

Серия 32 – първите електрически мотрисни влакове в България

on 12 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


През 1971 година в България започва доставянето на нов тип подвижен състав – електро мотрисни влакове (ЕМВ), за нуждите на БДЖ. Те са предназначени за пътнически влакове по електрифицираните главни и второстепенни линии. Нуждата от такъв подвижен състав е продиктуван от липсата на достатъчен брой електрически локомотиви, както и ускорените темпове по електрифицирането на линиите. При пристигането им у нас мотрисите получават серийно означение 32. Те са произведени в Рижкият вагоностроителен завод в гр. Рига, Латвия. Доставяни са до 1976 година. Общият брой на внесените ЕМВ е 79. Те са разпределени между депата в София, Горна Оряховица, Пловдив, Варна и Бургас. Мотрисата представлява четири вагонна композиция, съставена от два крайни (командни) и два междинни (тягови) вагона. Интериора е изпълнен салонно, седалките са разположени на четворни сепарета. В двата междинни вагона е имало обособен и салон за непушачи, като същият се отделя от другия салон с врата. До самата врата се намират две сепарета с по общо три места. Общият брой на седалките е 322, като от тях 14 са тип клапи. Преди преномерирането, мотрисите са имали номера от следният вид: 32-29 – 232-29 – 232-30 – 32-30. След преномерирането и получаването на контролна цифра, мотрисите получават номера на 4-те вагона от вида: 32 029.1 – 32 229.7 – 32 230.5 – 32 030.9. В мотриса 32 157.2/158.0, при пристигането си от Рига, в един от междинните вагони в салона за непушачи е имало бар, който по късно е преоборудван в седящ салон. В двата междинни вагона има по две тоалетни, а в командните – по една.

Всеки от четирите вагона има по две талиги. Куплирането на вагоните става посредством полуавтоматични автосцепки тип СА3, челните вагони са оборудвани също с автосцепки и по два буфера. Захранващата система е 25 kV, 50 Hz. Предвидена е система “много единици”, при която могат да се управляват от един пулт две или три четиривагонни композиции. Всеки моторен вагон има четири тягови двигателя и получава захранване от контактната мрежа чрез собствен пантограф. Часовата мощност на всички двигатели от една 4-вагонна композиция е 1680 kW. Влакът е снабден с реостатна спирачка с мощност 2000 kW. Конструктивната скорост е 130 км/ч, като понастоящем, по технически причини, са ограничени на 80 км/ч. Качването в тези ЕМВ става посредством осем автоматични врати от всяка страна, отваряни от машинистите. Салона е оборудван и със система за озвучаване машинист – пътник. Отоплението е изпълнено с няколко електрически печки поставени под седалките, като за циркулиране на топлият въздух съществува вентилационна система. Любопитно е да се отбележи, че мотриса 32 055.6/056.4, в командните си кабини, има пултове, които са от електрически локомотиви серия 43.

Голяма част от мотрисите през 2007/08 година са изведени от употреба след пристигането на новите ЕМВ Сименс серия 30 и 31. В началото на 2012 година, след инцидент при който мотриса 32 119.0/120.8 е изпусната в междугарието Руска Бяла – Мездра, е взето решение останалите в движение мотриси до края на тази година да излязат от експлоатация. В момента в движение са около шестнадесет мотриси. В депо Пловдив нито една мотриса от тази серия не е в движение.

[Източник: Железниците Днес, брой 10 - 2012 г.]
четвъртък 11 октомври 2012

Пожар край жп линия спря влака Видин - София

on 11 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Пожар на сухи треви стана причина за спиране на бързия влак от Видин за София, научи Дарик. Пожарът гори около жп линията на село Бели Извор. Контактната мрежа е изключена преди около час. На мястото има вече пожарникари, които гасят, уточниха от ОД на МВР Враца.

Източник: DARIKnews

Промени в съставите на някои влакове на 12-и октомври

on 11 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Холдинг Български държавни железници ЕАД уведомява своите клиенти, че утре (12-и октомври) три бързи и два пътнически влакa ще се движат с намален състав. Причината за по-малкия брой вагони в композициите на тези влакове е възникване на необходимост от извършване на случайни ремонти.

Влаковете, които ще се движат с намален състав са следните:

Бързият влак със задължителна резервация 8631 от Пловдив за Варна, който пътува с 5 вагона ще се движи с 4 вагона;

Бързият влак със задължителна резервация 8632 от Варна за Пловдив, който пътува с 5 вагона ще се движи с 4 вагона;

Бързият влак 5625 от София за Петрич, който пътува в състав от 3 вагона, от гара Дупница ще се движи с 2 вагона;

Пътническият влак 20105 от София за Червен бряг, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона;

Пътническият влак 20202 от Мездра за София, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона.

За подробна информация клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да се обръщат към гишетата Информация и билетните каси в съответните железопътни гари.

[Източник: Холдинг БДЖ]
сряда 10 октомври 2012

Според победителя в конкурса: Тежките социални ангажименти провалиха и втората поръчка за почистване на БДЖ

on 10 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


За втори път БДЖ успя да отблъсне желаещите за почистване на пътническите й вагони с абсурдни изисквания. "Отказах се, защото се оказа, че фактически трябва да наема 370 работници от БДЖ, които в момента се занимават с това. Те трябва да бъдат преназначени", коментира пред "Сега" Костадин Костадинов - шеф на компанията за почистване "Василка ЕООД". Тя бе единствената, която се реши да участва в търга.

От железницата смятат да прехвърлят услугата срещу 14 милиона лева, колкото е и месечната субсидия. Въпреки че и първата поръчка се провали, от БДЖ не си взеха поука и решиха да заложат същите високи изисквания към кандидатите. Те трябва да имат оборот от 12 млн. лв. без ДДС за последните 3 години.

"Като цяло поръчката е доста тежка, но не се притеснявахме от това. За месец щяхме да получаваме около 250 хиляди лева, голяма част от които ще отиват за заплати и осигуровки, а от БДЖ дори не гарантират твърд обем на работа", каза още Костадинов. Проблем е, че от БДЖ могат да променят бройката на вагони за почистване и не е ясно дали приходите от тях ще покриват разходите. Същите проблеми отказаха и "Комекс - РМ", която бе победител в предходния търг.

[Източник: СЕГА]

Промени в съставите на някои влакове на 11-и октомври

on 10 окт 2012  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Холдинг Български държавни железници ЕАД уведомява своите клиенти, че утре (11-и октомври) един бърз и един пътнически влак ще се движат с намален състав. Причината за по-малкия брой вагони в композициите на тези влакове е възникване на необходимост от извършване на случайни ремонти.

Влаковете, които ще се движат с намален състав са следните:

Бързият влак със задължителна резервация 3620 (Чайка) от Бургас за София, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона;

Пътническият влак 20105 от София за Червен бряг, който пътува в състав от 5 вагона, ще се движи с 4 вагона;

За подробна информация клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да се обръщат към гишетата Информация и билетните каси в съответните железопътни гари.

[Източник: Холдинг БДЖ]

Днес Ж. Желязков защитава влака на Дорич

on 10 окт 2012  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Днес в ЖП-управление Горна Оряховица ще се проведе пунктово съвещание, на което ще бъде разгледан проект на график за движение на влаковете за 2012/2013 година, съобщава на сайта си областна администрация, като допълва, че участие в него ще вземе областният управител Желязко Желязков. Той ще внесе две предложения, за които е информирал с писмо транспортния министър Ивайло Московски. Първото предложение е - да се възстанови пътнически влак №28201 по направлението Добрич - Варна (и обратно съответно пътнически влак № 28202) с начален час на тръгване от Добрич - 6.30 ч.

Като мотиви в подкрепа на искането се посочва, че влакът се явява единствена връзка за хората, ползващи услугите на железопътния транспорт от област Добрич по направлението Южна България - Подбалкана - Северозападна България (Видин, Враца, Свищов). Години наред този влак се е утвърдил като основен превозвач на работниците в химическите заводи в Девня и Повеляново, ТЕЦ "Варна" и Варненската индустриална зона. Влакът е с изключително голям пътнико-поток през всички сезони и най-вече през зимата. Второто предложение е - в Плана за композиране на влаковете, към бърз влак №2636 и съответно бърз влак №2637 по направлението Добрич - София - Добрич, да се заложат два спални вагона. При възможност влакът да се движи до и от гара Кардам. Мотивите за това са, че влакът представлява единствената жп връзка за населението от област Добрич със столицата. Имайки предвид голямата отдалеченост на нашата област от София, и факта, че областта се явява гранична, влакът е изключително удобен за пътуване на студенти, хора, ползващи институциите в столицата (ведомства, министерства, болници и др.) и социално слаби граждани. По този начин категорично ще се подобри железопътното транспортно обслужване на населението от област Добрич, като промените ще имат икономически и социален ефект, убеден е Желязков. Днес той ще представи мотивираните предложения на съвещанието в ЖП-управление Горна Оряховица, където ще бъде обсъден новият график за движение на влаковете. Графикът предстои да влезе в сила от 9 декември 2012 г.

[Източник: Нова добруджанска трибуна]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto