Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Facebook

сряда 11 юни 2014

Данаил Папазов: През 2014 г. продължава тенденцията на намаляване на загубите в БДЖ

on 11 юни 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


През 2014 г. продължава тенденцията на намаляване на загубите в БДЖ. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията при дебатите по вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на фискалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на министъра през първите 4 месеца на 2014 г. спрямо 2013 г. намалението на загубата е с около 5 милиона лева.
Папазов обясни, че проблемът в БДЖ е от 2002 г. до 2014 г. и е почти непрекъснат. „От 2002 г. до 2013 г. загубите на „БДЖ Холдинг” от 45 милиона падат едва на 8,5 милиона през 2008 г., което е най-ниската загуба в периода. През 2009 г. отиват на 67 милиона, през 2011 г. те са 49 милиона, през 2012 г. – 29 милиона. За последните 4 години това прави 192 милиона лева. За 2013 г. годината за БДЖ приключи на загуба от 9 милиона”, заяви Папазов. Той обясни, че реформите продължават, а в момента се извършва преструктуриране на ремонтната дейност.
По-рано депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски каза, че проблемът се явява в струпване на дефицит в отделните сектори. „Вече се създават проблеми. Със сигурност в следващия бюджет тези струпвания ще дадат отражение. Наблюдава се изключително тежка ситуация в икономическата сфера. Икономиката е в процес на дефлация”, посочи той.

[Източник: Агенция Фокус]

България е предложила на кредиторите на БДЖ разсрочване на дълга с 6 години

on 11 юни 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Преди дни България е предложила на външните кредитори на БДЖ да разсрочат дълга за шест години. Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов пред парламента по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета в областта на финансите.

На 26 май кредиторите дадоха срок от 45 дни за покриването на просрочието по втория облигационен заем в размер на 76 млн. лв. Ако това не стане, цялата сума - 88 млн. лв., ще стане предсрочно изискуема. Това означава, че жп компанията е на път да се раздели и с 25 дизелови мотриси и 3407 товарни вагона.

Министърът каза, че е отправено запитване до Европейската комисия дали ще приеме като държавна помощ плащанията по задължения, възникнали преди влизането на България в Европейския съюз.

Преструктурира се ремонтната дейност на компанията, каза Папазов. Действително, БДЖ е в много тежко състояние, с натрупване от 2002 г. досега, но загубата намалява през 2013 и 2014 г., допълни той.

[Източник: Дневник]
четвъртък 29 май 2014

Конкурс за детска рисунка Нарисувай габровския влак ще се проведе в Габрово по случай 1-и юни

on 29 май 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


На 1-ви юни от 10:00 ч. пред сградата на железопътна гара Габрово ще се проведе финалът на конкурса за детска рисунка на тема: Нарисувай габровския влак. Конкурсът е организиран по повод Международния ден на детето от любители на железопътния транспорт от гр. Габрово, със съдействието на Холдинг БДЖ ЕАД. Чрез него се предоставя възможност на най-малките пътници на националния железопътен превозвач да покажат своя талант в областта на изобразителното изкуство. Изискването към малките художници е техните творби да бъдат на железопътна тематика, независимо от стила и формата на рисуването, както и от използваните техника и материали.

В конкурса Нарисувай габровския влак ще участват над 90 творби, като най-сполучливите рисунки ще бъдат отличени от петчленно жури, председателствано от габровски художник. Участниците в конкурса са разделени в две възрастови групи. Първата група обхваща деца на възраст до 7 години, а втората деца от 8 до 12 години.

Холдинг Български държавни железници ЕАД ще осигури наградите за първенците, класирани на първите три места във всяка една от двете възрастови групи. Наградите за малчуганите, спечелили първо, второ и трето място, ще бъдат безплатни билети за пътуване с влак за цялото семейство по избрана от детето дестинация, както и шапки и тениски с логото на БДЖ. Победителите в конкурса ще получат също така играчки от естествени материали, книжки за оцветяване, лакомства и др., осигурени от любители на железопътния транспорт в гр. Габрово.

Творбите на всички участници в конкурса ще бъдат изложени в просторната чакалня на гарата в Габрово, която отскоро е с обновена визия. В чакалнята посетителите на изложбата ще могат да намерят и информация за развитието на железопътния транспорт в Централна България, забележителностите в региона, своеобразна пътуваща библиотека с абсолютно свободен достъп и др.

Ръководството на Холдинг Български държавни железници ЕАД подкрепя подобни инициативи, чрез които се дава възможност на децата да разгърнат своя творчески потенциал и възможности.

[Източник: Холдинг БДЖ]
сряда 28 май 2014

Холдинг БДЖ ЕАД подарява безплатно пътуване на децата по случай 1-и юни

on 28 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Холдинг БДЖ ЕАД и тази година ще спази добрата си традиция и ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години по повод Международния ден на детето.

Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-и юни във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация). При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-и юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден.

Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти Дете и Учащ. Запазените места за всички категории влакове, добавките за бързите влакове със задължителна резервация и спалните места се заплащат. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Ръководството на Холдинг Български държавни железници ЕАД поздравява своите най-малки пътници с предстоящия празник Международния ден на детето, и им пожелава щастливо детство, усмивки и весели игри през лятната ваканция!

[Източник: Холдинг БДЖ]

БДЖ води преговори за директна линия от София до Будапеща

on 28 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


БДЖ води преговори с румънските и унгарските железници за отварянето на директна жп линия от София за Будапеща през мост "Нова Европа". Това обяви Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, цитиран от агенция "Фокус".

"Очакванията ни са международният влак по този маршрут да бъде включен в графика за движение за 2014 г./2015 г. Така ще възстановим връзката с Централна и Западна Европа. В БДЖ вече има постъпили няколко искания за превоз на товари и по тази тема също текат разговори", обясни Гинев.

Железопътната линия Видин - София е разположенa по протежение на оста Атина - София - Будапеща - Виена - Прага - Нюрнберг/Дрезден, Общоевропейски транспортен коридор IV и Товарен железопътен коридор Orient.

Изграждането на моста "Нова Европа", по-известен като Дунав мост 2, е предпоставка за увеличение на железопътния трафик. За да посрещнем прогнозния трафик, е необходимо да предприемем стъпки за модернизация на железопътната линия Видин - София, което означава да постигнем по-високи скорости и да отговорим на изискванията за извършване на товарни превози, посочва заместник-министърът.

В инвестиционния проект, по който работи Национална компания "Железопътна инфраструктура" "Модернизация на железопътната линия Видин - София", финансиран по ОП "Транспорт" е заложено изцяло ново изграждане на почти цялата част от настоящата железопътна линия.

Целта е след завършването на цялата линия да предложим железопътна услуга с високо качество на българските и чуждестранните пътници и осигуряване на вътрешния и международния товарен жп трафик. Реализацията на този проект ще допринесе за намаляване времето за пътуване с влак и естествено за увеличаване конкурентоспособността на железопътния транспорт, посочва Гинев.

[Източник: Дневник]
вторник 27 май 2014

Холдинг БДЖ ЕАД пуска в движение два влака с парен локомотив между София и Банкя по случай 1-и юни

on 27 май 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


На 1-и юни (неделя) Холдинг БДЖ ЕАД ще предостави възможност за пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти и техните деца, които проявяват интерес към ретро подвижния състав. Инициативата е организирана по случай Международния ден на детето 1-и юни.

Парният локомотив от серията 01.23 ще бъде включен към композициите на два влака, които ще се движат между София и Банкя. Влакът от София за Банкя ще тръгне от Централна гара София в 13:30 ч. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Банкя в 15:00 ч. Влаковете ще бъдат със задължителна резервация и ще пътуват в състав от пет второкласни пътнически вагона.

Цените на билетите за атракционните влакове между София и Банкя за всички пътници над 14-годишна възраст ще бъдат 5.00 лв. за пътуване в едната посока (с включено запазено място), като същата цена (5.00 лв.) ще важи и за пътуване в двете посоки (с включени запазени места).

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват в ретро композициите безплатно. В случай на проявено желание от страна на техните придружители, на най-малките пътници ще бъде издавано запазено място, чиято стойност ще е 1.00 лв. Децата от 7 до 14 навършени години също ще пътуват безплатно, като за тяхното пътуване е необходимо единствено закупуването на запазено място на цена от 1.00 лв. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти Дете и Учащ. Националният железопътен превозвач напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Пътуването с атракционните влакове ще бъде безплатно и за служители от системата на железниците и членове на техните семейства (притежаващи билети за безплатно пътуване); служители, пенсионирани в системата на железниците; клиенти, притежаващи удостоверение за инвалидност с трайно намалена трудоспособност; ветерани от войната, носители на орден За храброст, както и многодетни майки (имащи право на билети за безплатно пътуване). Тези клиенти ще трябва да заплатят единствено цената на запазеното място за своето пътуване, чиято стойност е 1.00 лв.

Предварителната продажба и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове започва от днес (27-и май). Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и гара Банкя, както и от железопътните бюра в гр. София, намиращи се в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. Гурко 5.

[Източник: Холдинг БДЖ]
неделя 25 май 2014

Наближава краят на конкурса „Нарисувай габровския влак”

on 25 май 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Броени дни остават до финала на конкурса за детска рисунка „Нарисувай габровския влак”, организиран от „Железниците Днес”. Интересът на малките художници не стихва. Предадените на билетната каса на Габровската гара творби вече надминават 60! Крайният срок за предаване на рисунките е 27 май – вторник.

Участниците в конкурса са разделени в две възрастови групи: едната обхваща деца на възраст до 9 навършени години, а другата – от 10 до 14 навършени години. Творбите се приемат на билетната каса в жп гара Габрово до 27 май 2014 г. в часовете от 7:00 до 11:30 и от 12:00 до 17:45. Приемат се всякакви рисунки на железопътна тематика, независимо от стила, формата, използваните техника и материали. Необходимо е всеки автор да напише на гърба на своето произведение името си, възрастта си и телефон за връзка. Петчленно жури, председателствано от габровски художник, ще отличи най-сполучливите творби. Обявяването на победителите в двете възрастови групи ще се състои на 1 юни – Международният ден на детето, от 10 часа пред зданието на жп гара Габрово. Ежегодно на този ден „Холдинг БДЖ” ЕАД подарява безплатно пътуване на всички български деца до 14 години.

Голямата награда за първенците във всяка от двете възрастови групи ще бъде безплатен двупосочен билет за пътуване с влак за цялото семейство по избрана от детето дестинация. Участниците, класирани от журито на второ и трето място, ще получат отстъпка от цената на двупосочен билет за пътуване на цялото семейство по избрана от децата дестинация, в размер на съответно 50% и 25%. Наградата ще се предоставя под формата на осребряване на ползваните билети след представянето им пред организаторите. Победителите в конкурса ще получат още играчки от естествени материали, книжки за оцветяване, лакомства и др. Освен осигуреното от Превозвача безплатно пътуване с влак, на този ден малките габровчета ще получат при качването си във влака лакомство и стикери с растения и животни.

Творбите на всички участници ще бъдат изложени в освежената чакалнята на жп гара Габрово, в която вече са обособени кът с информация за развитието на железопътния транспорт в Централна България, кът с информация за посетителите на град Габрово, кът с информация за природното богатство на региона и страната, библиотечен кът „Пътуващата библиотека” и др.

[Източник: Железниците Днес, брой 10 - 2014 г.]
петък 16 май 2014

Влаковете между Царева ливада и Габрово ще бъдат украсени по повод Международния фестивал на хумора и сатирата

on 16 май 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
Ngc042

Утре (17-и май) всички пътнически влакове, които се движат в участъка между Царева ливада и Габрово, ще бъдат обслужвани от празнично украсена електрическа мотриса. Композицията ще бъде украсена по повод Международния фестивал на хумора и сатирата и Деня на град Габрово, който се отбелязва на същата дата.

Холдинг Български държавни ЕАД ще съдейства за реализирането на предложената от любители на железопътния транспорт в град Габрово инициатива. Украсяването на мотрисата, пътуваща между Царева ливада и Габрово, ще създаде допълнително празнично настроение за жителите и гостите на града, предпочели да пътуват с влак в този ден.

Пътниците във влаковете по маршрута между Царева ливада и Габрово ще бъдат посрещани със специално изработени за целта цветни листовки с весели анекдоти за габровци, разноцветни балони и плакати. Самите листовки с анекдоти ще бъдат и своеобразен сувенир за пътуващите в тези влакове.

Празнично украсена ще бъде и просторната чакалня на гарата в Габрово, която е с обновена визия. В чакалнята гостите на града могат да намерят туристическа карта, информация за забележителностите в региона, пътуваща библиотека с абсолютно свободен достъп, любопитни факти за историята на железопътната линия Габрово Царева ливада, както и за биологичното разнообразие в региона и страната. Клиентите на националния железопътен превозвач имат възможност да ползват и безплатен безжичен интернет на гарата. На габровската гара и във всички влакове, които пътуват между Царева ливада и Габрово, ще бъде поставена програмата за събитията в празничния ден.

В карнавалното шествие по повод Международния фестивал на хумора и сатирата и Деня на град Габрово ще се включат над 2 000 участници от цялата страна и чужбина, ще бъдат представени 70 карнавални картини, фолклорни и кукерски формации, балетни трупи и оркестри.

Транспортното обслужване в Габровския регион беше значително подобрено с влизането в сила на Новия график за движение на влаковете през м. декември 2013 г. Всеки ден по линията между Габрово и Царева ливада пътуват 16 влака по 8 в двете посоки. Благодарение на удобните връзки в гара Царева ливада и в гарите Горна Оряховица и Дъбово, пътуването с влак до и от Габрово е много по-удобно.

Настоящото разписание предлага добра възможност на жителите и гостите на съседните градове Велико Търново, Дряново, Трявна и Плачковци, да посетят Габрово по време на пролетните празници в града, включително и в деня на Карнавала.

[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 09 май 2014

15 лв. за влак от Видин до Крайова

on 09 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Четири пътнически влака ще се движат от утре между Видин и румънския град Крайова по новия Дунав мост 2, съобщиха от "Холдинг БДЖ". Композициите ще пътуват сутрин и следобед в двете посоки, уточниха от превозвача.
Линията ще се обслужва от 123-местни дизелови мотриси "Сименс Дезиро", собственост на румънските железници CFR. Те ще потеглят всеки ден от Крайова в 08.00 и в 13.19 часа и ще пристигат във Видин съответно в 11.00 и 16.30 часа. В обратна посока те ще тръгват от Видин в 12.25 и 17.40 часа и ще спират в Крайова съответно в 15.35 и 21.05 часа.

15,26 лв. ще струва еднопосочният билет 2-ра класа от Видин до Крайова. Пътуването от Видин до първата румънска гара Голенци край Калафат ще струва 7,43 лв.

Линията ще бъде официално открита утре от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке.

[Източник: БЛИЦ]

Готвят преструктуриране на БДЖ и НКЖИ, обяви транспортният министър

on 09 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Малко над 605 милиона лева са дълговете на БДЖ към момента. 171 милиона лева пък са просрочените задължения. Това обяви транспортният министър Данаил Папазов, който заедно с премиера Пламен Орешарски се срещна днес в МС с граждански организации.

Към 30 май 2013 г. при встъпването му в длъжността министър, Папазов пък е заварил 20 милиона нови загуби на БДЖ само от началото на 2013 г. В края на годината приключихме след всички изчисления и актуализации със загуба от 9 милиона, което е с 20 милиона по-малко от регистрираната през 2012 г., похвали се министърът.

Папазов обясни, че има готов план за преструктуриране на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за периода 2013 - 2025, който ще цели да възстанови жизнеспособността на двете дружества.

В момента пък тече процедурата за преструктуриране на НКЖИ за периода 2011-2016 г., направени са и своевременно актуализации на тази програма. Основната цел е да се създаде съвременна компания, която да е част от финансово устойчива железопътна система в България, смята министърът.

Сред постъпилите за Папазов въпроси се намери и питането дали не е наложително сливането на НКЖИ и на БДЖ, но той поясни, че, според директиви, е важно счетоводното разделяне, като освен това железопътният закон у нас дава различни функции на двете дружества. Ние ще продължим да ги развиваме по същия начин, няма да ги сливаме, увери Папазов.

Субсидията на НКЖИ от държавния бюджет се изразходва за непреките разходи, за придобиване на дълготрайни материални активи, железен път и съоръжения към него. Одитира се компанията два пъти през миналата година, и сега тече вътрешен одит, разкри още министърът пред гражданските организации.

[Източник: News.bg]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2020 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2020 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto