Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Facebook

петък 09 май 2014

Папазов: Резултатите на БДЖ се подобряват

on 09 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


„За първото тримесечие на годината резултатите на БДЖ са по-добри спрямо предходната, а сега предстои продажба на скрап и се надяваме финансовите резултати да бъдат сравнително подобрени през второто тримесечие на 2014 г.“, заяви министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Данаил Папазов.

На срещата с представители на неправителствени организации, на която присъства заедно с премиера Пламен Орешарски, Папазов подчерта, че са необходими около 3-4 млн. лв. за въвеждането на електронни системи в работата на дружеството.

„Заделени са 30 млн. лв. за капиталови трансфери в БДЖ и предстои закупуването на нови пасажерски вагони“, заяви още транспортният министър.

По думите му в преговорите с кредиторите се търсят възможности за рефинансиране, „за да се направят необходимите инвестиции в холдинга“.

По отношение на горивата, които купува дружеството, транспортният министър каза, че се търсят възможности за закупуване на борсови цени.

Като печеливши дестинации на БДЖ Папазов посочи линиите София - Бургас, София - Варна и София - Пловдив. За останалите той каза, че се субсидират от държавния бюджет, за да бъдат обслужвани гражданите, които живеят в други региони на страната.

[Източник: Novinite.bg]

Възстановява се движението на международните влакове между София и Солун

on 09 май 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


От утре (10-и май) ще бъде възстановена железопътната връзка между София и Солун. Всеки ден между българската столица и Солун ще пътуват два влака. Композициите ще бъдат съставени от два второкласни вагона 1 български и 1 гръцки вагон. От София влакът ще заминава в 15:30 ч. и ще пристига в Солун в 22:22 ч., а от Солун ще тръгва в 06:55 ч. и ще пристига в София в 13:45 ч. В Солун този влак ще има връзка за и от Атина.

Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 120. Резервацията на места ще бъде задължителна. Клиентите ще имат възможност да направят своите резервации до 60 дни предварително. Цената на билета за пътуване в едната посока е 34.86 лв.

Желаещите да пътуват по маршрута София Солун София и обратно могат да се възползват от договорената между българските и гръцките железници специална оферта на цена от 25 евро. Атрактивната оферта важи при условие, че билетът е с фиксирани дати за отиване и връщане и е закупен не по-късно от 15 дни преди датата на пътуване. По тази оферта местата са ограничени по 12 места за всеки влак.

Намаление от цените за пътуване ще могат да ползват деца от 4 до 12 години, групи над 6 човека, както и притежатели на карта Rail Plus. Притежателите на карти InterRail, Eurail и BalkanFlexipass е необходимо да се снабдят само със запазени места. За студенти от университети в България и Гърция, притежаващи карта ISIC, са изготвени специални цени по офертата City Star.

Билети за влаковете, пътуващи между София и Солун, ще бъдат издавани във всички центрове и каси за продажба на международни железопътни билети в страната.

За пътниците, които желаят да ползват влака само на територията на РБългария, са предоставени два вагона, които ще се движат по маршрут София Кулата София. Билети за пътуване на територията на нашата страна ще се издават по цени за бърз влак със задължителна резервация.

[Източник: Холдинг БДЖ]
сряда 30 април 2014

Да преоткрием страната си с... влак

on 30 апр 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Предстои ни нова порция от почивни дни – този път цели 6. Въпреки не съвсем благоприятното време напоследък, подарената ни едноседмична ваканция е отлична възможност за борба с пролетната умора не само чрез мързелуване пред телевизора, но и чрез кратко пътуване. Възможностите в случая ся много – има време и за нови, по-далечни дестинации. Разбира се, възможностите за пътуване с влак в страната и чужбина също не са малко. Все още много българи не осъзнават колко много непопулярни, но интересни кътчета на страната ни могат да бъдат посетени с влак при това на доста скромна цена.

По време на Гергьовските празници страната ни е изключително красива и зелена и общо взето всяко пътуване е прекрасно. Въпреки това Ви съветваме да обърнете особено внимание на не толкова популярни дестинации като Крушунските водопади, долината на река Струма с невероятните по това време Земенски и Кресненски проломи, долината на река Арда и Източни Родопи, долината на река Кюстендилска Бистрица по линията за Гюешево, Кожуха и Беласица край Петрич, планината Чепън – Малкият Пирин, край Драгоман, долините на реките Чепинска и Места, през които пътува последната в България теснолинейка, долината на Луда Камчия и Язовир „Цонево”, долините на Черни и Бели Лом и крепостта „Червен” в Природен парк „Русенски лом”, части от природните паркове „Българка”, „Сини камъни” и „Врачански Балкан”, Историко-археологически резерват „Сборяново” и Свещарската гробница край Исперих и много други.

Пролетното пълноводие прави водопадите в България особено красиви. В този период посещението на Крушунските водопади е истинско туристическо попадение. За посещението на природната забележителност „Маарата – карстови образувания”, където се разполага каскадата от езерца и прагчета, формираща водопадите, се ползва Крушунската екопътека, започваща от село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Пътуването с влак до тук не е най-лекото, но е напълно възможно. Разстоянието от гара Летница, намираща се на второстепенната линия Левски – Троян, до село Крушуна е около 8 км. Разстоянието от жп спирка Чавдарци, разположена южно от гара Летница, е около 6 км, а в района на водопадите има какво още да се види. Маарата е карстов район в северния дял на Деветашкото плато, известно с множеството си пещери – Деветашка, Бонинска, Гурлева, Водна и др., част от които са достъпни за посещение с туристически цели.

[Източник: Железниците Днес, брой 8 - 2014 г.]
вторник 22 април 2014

Холдинг БДЖ ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за майските празници

on 22 апр 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак през периода на празничните дни по повод Деня на храбростта (Гергьовден), от днес (22-ти април) Холдинг БДЖ ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.

Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да го удължава, в случаите когато предстоят празнични периоди. По този начин Холдинг Български държавни железници ЕАД дава възможност на своите клиенти да планират предварително своите пътувания, своевременно да направят резервации за седящи места, както и да закупят билет за предпочитания от тях влак в срок от 15 дни преди самото пътуване.

Предварителната продажба на билети, която железопътният превозвач стартира, ще се извършва във всички гари и железопътни бюра в страната през периода от 22-и април до 06-и май.

Клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси в гарите и бюрата. Телефоните за връзка с тях са посочени на официалната интернет страница на железопътния превозвач (www.bdz.bg).

За празничните дни по повод майските празници, Холдинг БДЖ ЕАД предвижда да осигури допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната.
[Източник: Холдинг БДЖ]
сряда 16 април 2014

Холдинг БДЖ ЕАД осигурява допълнителни вагони за 139 влака през празничните дни по повод Великден

on 16 апр 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Холдинг Български държавни железници ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 139 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Великден.

През периода от 17-и до 22-и април включително, националният железопътен превозвач ще предостави около 14 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 26 бързи влака със задължителна резервация и 113 бързи влака.

Холдинг БДЖ ЕАД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

Клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през празничните дни от служителите на гишетата Информация и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната.

[Източник: Холдинг БДЖ]
вторник 15 април 2014

Папазов: С над 100 млн. лв. са намалели задълженията на БДЖ

on 15 апр 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


С над 100 млн. лв. са намалели задълженията на БДЖ, съобщи в старозагорското село Михайлово министърът на транспорта Данаил Папазов. В края на 2013 г. задълженията са били 624 млн. лв, а в момента са около 605 млн. лева, стана ясно от думите на министъра.

Папазов увери, че с още 50 млн. лева, ще бъдат съкратени задълженията на железниците до края на годината. По думите му положението на железниците е тежко, въпреки това се предвижда обновление на жп състава.

В момента има затруднения в преговорите с една от банките – кредиторки. Сравнително малък е дългът към нея, около 30 милиона евро, посочи Папазов, но тя е настоятелна и иска да се приключи с дълга веднага.

По-голямата част от кредиторите приемат плана, който се предлага от българското правителство. Водят се преговори с потенциалните производители на техника и се предлагат ремонтни дейности, които са услуга на БДЖ, гаранционно и следгаранционно поддържане на съответната техника, стана ясно от думите му.

Той посочи и, че не вижда причина да не успее планът на правителството и не иска да си представи, че трябва да бъде задйстван план Б, за изплащане на задълженията, тъй като ще премине през много тежка процедура, с която към настоящия момент не дружеството не може да успее.

Министър Папазов откри реновирания участък на жп гара Михайлово по проект за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас, по ОП „Транспорт”. Цената на отсечката е над 35 млн. лева и позволява скорост от 160 км/ч, пише агенция "Фокус".

Транспортният министър обеща на жителите на Михайлово, след великденските празници, да започне незабавен ремонт на пътя до селото, който е в изключително окаяно състояние, тъй като е недопустимо да се случи реконструкция на железопътния участък, а той да преминава през една тежка пътна отсечка, която дори не може да се нарече път.

[Източник: ECON.bg]
петък 11 април 2014

Георги Георгиев е назначен за управител на БДЖ - Пътнически превози ЕООД

on 11 апр 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
Bdz

От днес (11-и април), с решение на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ ЕАД е извършена промяна в ръководството на БДЖ Пътнически превози ЕOOД. Новият управител на дружеството е Георги Георгиев, който ще замени досегашният управител на БДЖ Пътнически превози ЕOOД, Димитър Димитров.

Георги Георгиев притежава магистърска степен по железопътен транспорт. Завършил е специалност Технология и организация на железопътния транспорт във Висшето транспортно училище Тодор Каблешков. Специализирал е Модерен мениджмънт на железопътните дружества при условията на пазарното стопанство в гр. Берлин, откъдето получава допълнителна квалификация. Цялата професионална кариера на Георгиев е преминала в системата на железниците, където е заемал различни ръководни длъжности в областта на експлоатацията на подвижния жп състав в пътническите превози.

Приоритетите в работата на Георгиев са повишаване на контрола върху експлоатационната дейност в БДЖ Пътнически превози ЕOOД и ускоряване на ремонтната програма, което ще подобри качеството на предлаганата от националния железопътен превозвач услуга, както и финансовите резултати на дружеството.

Новият управител на БДЖ Пътнически превози ЕOOД има дългогодишен опит именно в експлоатационната дейност в системата на железопътния транспорт, както и е добре запознат със спецификата на работата и проблемите в дружеството.

[Източник: Холдинг БДЖ]
понеделник 07 април 2014

БДЖ откри бюро за предварителна продажба на билети във Велико Търново

on 07 апр 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
25tw595

От няколко дни в центъра на Велико Търново повторно заработи офис на държавното предприятие "БДЖ Пътнически превози". В него се извършва предварителна продажба на билети, издават се карти за намаления, както и се предоставя информация за разписанията на железопътния транспорт и др. Бюрото се намира в сградата на Централна поща на бул."Христо Ботев". Работното му време е от 09:00 до 17:45.

[Източник: ГТ Велико Търново]
вторник 25 март 2014

Второкласни вагони серия 20-40

on 25 мар 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Това е една от най-интересните серии вагони, с които БДЖ разполага. В серията могат да бъдат видени екземпляри, произведени у нас, преустройвани от кушет вагони, както и от две различни доставки от ГДР.

Първите вагони от серията са произведени в завода в Дряново. Те са произведени през 1979 г. и са първите с въздушно отопление, конструирани в България. Конструктивно много наподобяват серия 47. Тези вагони имат по шест места за сядане в купе, но са определени за второкласни. Движат се по експресни влакове, предимно в състава на експрес „Янтра” по маршрута Горна Оряховица – София – Горна Оряховица. При катастрофа през 1988 г. на гара Илиянци, четири вагона са унищожени. Останалите започват да обслужват бързите влакове между Русе и Варна, както и Русе – Бургас. Вагоните са били общо двадесет и един на брой с номера от 20-40 001 до 20-40 021.

Поради ниското качество на второкласните вагони у нас, за пускането на международни влакове към други чужди железопътни администрации се наложила и доставката на двадесет вагона от серия 20-40. Общият брой на местата за сядане в купе е осем. Те са произведени в заводите Гьорлиц и Баутцен в ГДР и след пристигането у нас са зачислени към вагонен район София. По-късно са прехвърлени в Русе. Номерата на вагоните са били от 20-40 022 до 20-40 041.

Десет кушет вагона са преустроени в седящи вагони, като са им поставени по шест седалки в купе. От тези вагони девет са второкласни и имат по десет купета. Те са с номера от 20-40 042 до 20-40 050. Тези вагони пътуват с експрес „Тракия” по маршрута София – Пловдив – Момчилград и в чужбина. Спрени са от движение през 1999 г.

В периода 1993 – 1997 г. са внесени петдесет второкласни вагона втора употреба от Германия. Те получават номера от 20-40 051 до 20-40 100. Те имат по десет купета. Седалките са меки, покрити с изкуствена кожа. Дължината на вагоните е 24 500 мм. В експлоатация у нас са не повече от десет години.

Съществуват и първокласни вагони със серийно означение 19-40, както и смесени първа и втора класа с означение 30-40 и 39-40. За тези вагони ще пишем в някой от следващите броеве. В новата поръчка за заводски ремонт на вагони, обявена преди две седмици, са включени и четири вагона от серия 20-40.

[Източник: Железниците Днес, брой 13 - 2012 г.]
четвъртък 20 март 2014

ЖП Кампанията продължава – с влак на празника на Търново

on 20 мар 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0
2zz0q60

Кампанията на „Железниците Днес” за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион продължава. Този път габровци ще имат възможност да посетят Велико Търново по време на празниците на града само срещу три лева за двупосочен билет.

Във връзка празниците на град Велико Търново, на 21 и 22 март ще се състоят две светлино-звукови програми, които този път ще бъдат по-достъпни за гражданите на град Габрово. На 21-ви вечерта, от 21 часа, ще бъде излъчен емблематичният за Старопрестолния град аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина”. Най-подходящото място за наблюдение на 20 минутното шоу е площадът пред крепостта „Царевец”. На 22-ри от 20 часа ще се бъде излъчено „ЗD мапинг шоу”, провеждащо се върху сградата на Държавна художествена галерия „Борис Денев” и паметника на Асеневци. Най-подходящите места за наблюдение са площадките на централната улица „Стефан Стамболов” и на улица „Гурко”, както и терасите на множеството заведения, гледащи към р. Янтра, Галерията и Паметника. Шоуто завършва с празнични илюминации, а преди него ще се състои пускането на хартиени фенери в района на паметника на Асеневци и Стамболовия мост.

Благодарение на по-доброто разписание на влаковете по Габровската линия и по главната линия Русе – Горна Оряховица – Стара Загора, тази година е възможно жителите на град Габрово да посещават безпроблемно Старата столица и във вечерните часове. Специално по повод празниците на град Велико Търново, габровци ще могат да пътуват до съседите си – боляри и обратно само за три лева! Специалната промоция ще бъде валидна за билетите отиване и връщане, закупени от жп гарата в град Габрово в периода от влак 42211 в петък, 21 март, заминаващ. От Габрово в 17:40 до същия влак в събота – 22 март. Връщането към Габрово трябва да се случи според правилата за билетоиздаване – т.е. до 24 часа в неделя – 23 март. Така габровци и гостите на града ще могат да посетят безпроблемно и двете светлинно-звукови програми. При заминаване от Габрово в 17:40, пристигането във Велико Търново е малко преди 19 часа. Има време за кратка разходка и заемане на подходяща позиция за наблюдаване на шоу програмите. След края им отново има време за кратка разходка, а прибирането в Габрово става с влак 40205, заминаващ от гарата в Търново в 22:17. Периодът на валидност на офертата позволява и дневно посещение на Културната ни столица именно в деня на празника ѝ – 22 март. Промоционалният двупосочен билет на цена от 3 лева не зависи от това дали пътникът ползва някакъв вид намаление или не.

Предстои реализацията на още интересни идеи на екипа на „Железниците Днес” за популяризиране на жп транспорта в Северна Централна България. През месец април ще бъде даден старт на конкурс за детска рисунка на тема „Габровският влак”. Творбите на децата ще бъдат изложени на жп гара Габрово, а награждаването на най-добрите ще се състои на 1-ви юни, отново на Габровската гара. В зависимост от организацията по трансбордирането на пътниците по време на ремонтите на железния път в участъка Плачковци – Радунци ще бъдат реализирани и други идеи за популяризиране на най-екологичния транспорт.

[Източник: Железниците Днес, брой 5 - 2014 г.]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2020 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2020 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto