Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Facebook

неделя 23 февруари 2014

Хилядният онлайн билет за пътуване с влак вече е продаден

on 23 фев 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
291nt5s

На 21-и февруари беше продаден хилядният онлайн билет за пътуване с влак. Онлайн билет 1000 е закупен от клиент на Холдинг БДЖ ЕАД за пътуване по маршрут от Варна за София. Пътникът, направил хилядната резервация, ще бъде награден с един безплатен билет за пътуване по избран от него маршрут в страната.

От началото на стартирането на системата за онлайн резервации и продажба на билети до днес (22-и февруари) са се регистрирали над 6 100 потребители. Продадените онлайн билети са 1 008, като 536 от тях са за пътуване с новите спални вагони.

Най-продаваните маршрути са София Варна и Варна София. От всички продадени онлайн билети, най-много са тези за пътуване с влаковете от София и за София.

***

Припомняме, че системата за онлайн резервации и продажба на билети стартира на 20-и декември 2013 г. с дванадесет влака, движещи се по основните търговски направления, които обхващат общо 55 гари. Това са: - бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София Пловдив Бургас и обратно; София Карлово Бургас и обратно; Горна Оряховица София и обратно; София Горна Оряховица Варна и обратно; и

- бързите влакове със спални вагони по направленията: София Горна Оряховица Варна и обратно и София Пловдив Бургас и обратно.

Новата система предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител. Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство. До края на 2014 г. системата за онлайн резервации и продажба на билети ще предоставя цялостно интегрирано обслужване и билетоиздаване, като ще покрива всички влакове и гари в страната. Чрез системата клиентите на Холдинг БДЖ ЕАД ще имат възможност да закупуват онлайн билети за всички международни влакове от и за България, както и всички видове превозни документи (абонаментни карти, групови билети и др.). Цялостно изградената система ще дава и информация за движенето на влаковете, в т.ч. и евентуални техни закъснения, за които клиентите ще могат да се информират както в гарите, така и от официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД. Други предимства на системата ще бъдат автоматизирането на голяма част от дейностите, които в момента се извършват ръчно, и получаването на детайлна маркетингова и статистическа информация.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД www.bdz.bg, както и на електронен адрес http://bdz.transportinfo.bg.

[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 07 февруари 2014

Постигнато е сближаване на позициите с кредиторите на БДЖ

on 07 фев 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


По време на поредната среща на БДЖ с кредиторите във Виена, проведена късно снощи, е постигнато сближаване на позициите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Християн Кръстев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД. По негови думи преговорите са били тежки.

„Преговорите минаха в рамките на около седем-осем часа. Накрая вече разговорите придобиха по-съществен вид. Вече приемат наши предложения и се надяваме в най-скоро време вече да го приключим този казус, за да имаме глътка въздух, да можем да работим. Те сами се убедиха, че няма как да има държавна гаранция по кредитите, защото това се явява държавна помощ и Брюксел веднага ще ни глоби. Така че няма как да получат държавна гаранция за това нещо, но се убедиха, че имаме желанието и възможността да си плащаме дълговете в рамките на нормалното, което им предлагаме като време за разплащане. Така че мисля, че го разбраха много добре и смятам, че се съгласиха, че този начин е единственият, по който биха си взели парите“, обясни Кръстев.

По думите му все още няма писмено съгласие, но в понеделник предстои среща с финансовия министър Петър Чобанов, а след това ще бъде насрочена и нова дата за преговори.

„Докато не се случи подписването, не означава, че ние сме спрели да работим. Работим, имаме много добър бизнес план както на холдинга, така и на двете дружества. Там са заложени програмите за ремонт за тази година. Предвиждаме да закупим нови електрически мотриси, които да могат да се движат със скорост 160 км/ч.“, обясни още Кръстев.

„През последните шест или по-точно пет месеца на 2013 г. имахме ръст и увеличение както на товарите, така и на пътниците. В сравнение с предишната година и в сравнение с първото шестмесечие на 2013 г., ръстът е над 50% и разликата е огромна“, каза още Християн Кръстев.

Той обясни още, че за цялата изминала година държавните железници са успели да намалят загубите с 20 млн. лева. „Превозили сме с 300 000 тона повече товари, а приходите бяха над 5 млн. лева повече спрямо 2012 г.“, добави Кръстев.

Увеличението на цените на билетите на някои влакове ще влезе в сила от 1 март, каза още изпълнителният директор на БДЖ. "Ще бъдат увеличени цените само за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация – т.нар. търговски влакове средно с около 8%. Правя уточнение, че това са влакове, които не получават държавни субсидии. В момента цената за пътуване от София до Варна е 29,10 лева. С увеличението стойността на билета ще бъде 31,30 лева“, добави Християн Кръстев.

[Източник: Dnes.bg]
четвъртък 06 февруари 2014

Холдинг БДЖ ЕАД ще предостави безплатен билет на пътника, закупил хилядния онлайн билет

on 06 фев 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
339n5td

В периода 18 20 февруари се очаква да бъде продаден хилядният онлайн билет за пътуване с влак. Пътникът, закупил хилядния билет, ще получи като награда един безплатен билет за пътуване по избран от него маршрут в страната.

От началото на стартирането на системата за онлайн резервации и продажба на билети до момента са се регистрирали над 5400 потребители. Продадените онлайн билети са 815, като 358 от тях са за пътуване с новите спални вагони.

Новата система предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител. Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство. До момента системата работи стабилно, без сривове и прекъсвания.

До края на 2014 г. системата за онлайн резервации и продажба на билети ще предоставя цялостно интегрирано обслужване и билетоиздаване, като ще покрива всички влакове и гари в страната. Чрез системата клиентите на Холдинг БДЖ ЕАД ще имат възможност да закупуват онлайн билети за всички международни влакове от и за България, както и всички видове превозни документи (абонаментни карти, групови билети и др.). Цялостно изградената система ще дава и информация за движенето на влаковете, в т.ч. и евентуални техни закъснения, за които клиентите ще могат да се информират както в гарите, така и от официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД. Други предимства на системата ще бъдат автоматизирането на голяма част от дейностите, които в момента се извършват ръчно, и получаването на детайлна маркетингова и статистическа информация.

---

Системата за онлайн резервации и продажба на билети стратира на 20-и декември 2013 г. с дванадесет влака, движещи се по основните търговски направления, които обхващат общо 55 гари. Това са: - бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София Пловдив Бургас и обратно; София Карлово Бургас и обратно; Горна Оряховица София и обратно; София Горна Оряховица Варна и обратно; и

- бързите влакове със спални вагони по направленията: София Горна Оряховица Варна и обратно и София Пловдив Бургас и обратно.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД www.bdz.bg, както и на електронен адрес http://bdz.transportinfo.bg.

[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 31 януари 2014

Холдинг Български държавни железници ЕАД подобрява транспортното обслужване на пътниците от различни региони на страната

on 31 яну 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


От утре (1-и февруари) Холдинг Български държавни железници ЕАД ще промени графика за движение на някои влакове, като 12 бързи влака ще спират на допълнителни гари и спирки, а 3 пътнически влака ще пътуват по удължени маршрути. Други 4 крайградски пътнически влака ще пътуват с корекции в своите разписания. Промените ще бъдат въведени с цел подобряване на транспортното обслужване на пътниците от различни населени места на страната.

За осигуряване на допълнителна възможност за пътуване на клиентите на националния железопътен превозвач от различни гари и спирки с някои бързи влакове, се правят промени в спиранията на следните влакове:

Бързият влак 2613 от София за Варна, който заминава в 10:28 ч., вече ще спира и на гара Зверино в 11:45 ч.;

Бързият влак 2615 от София за Варна, който тръгва в 12:58 ч., вече ще спира и на гара Зверино в 14:12 ч.;

Бързият влак 7623 от Видин за София, който заминава в 12:02 ч., вече ще спира и на гара Зверино в 16:03 ч.;

Бързият влак 7625 от Видин за София, който тръгва в 17:25 ч., вече ще спира и на гара Зверино в 20:52 ч.;

Бързият влак 7630 от София за Лом, който заминава в 19:30 ч., вече ще спира и на гара Бов в 20:22 ч.;

Бързият влак 8610 от Бургас за София, който тръгва в 07:10 ч., вече ще спира и на гара Белозем в 12:36 ч.;

Бързият влак 4640 от Стара Загора за Варна, който заминава в 16:15 ч., вече ще спира на спирка Бъзовец в 17:48 ч., както и на спирка Козаревец в 19:48 ч.;

Бързият влак 4641 от Варна за Стара Загора, който тръгва в 04:50 ч., вече ще спира на спирка Козаревец в 08:05 ч., на спирка Бъзовец в 09:57 ч. и на гара Радунци в 10:27 ч.;

Бързият влак 9620 от Варна за Русе, който заминава в 09:20 ч., вече ще спира и на спирка Добрина в 10:08 ч.;

Бързият влак 9621 от Русе за Варна, който тръгва в 06:30 ч., вече ще спира и на гара Просторно в 07:36 ч.;

Бързият влак 9622 от Варна за Русе, който заминава в 18:05 ч., вече ще спира и на гара Просторно в 20:37 ч.;

Бързият влак 2627 от София за Варна, който тръгва в 22:35 ч., вече ще спира на гара Лакатник в 23:28 ч. и на гара Зверино в 23:49 ч.;

Влаковете, които ще се движат по удължен маршрут, са следните:

Пътническият влак 20133 от Враца за Плевен, който заминава в 06:30 ч., вече ще пътува до гара Горна Оряховица. В Горна Оряховица влакът ще пристига в 10:18 ч.;

Пътническият влак 20134 от Плевен за Мездра, който тръгва в 13:35 ч., вече ще заминава от гара Горна Оряховица в 11:50 ч.;

Пътническият влак 40244 от Димитровград север за Стара Загора, който тръгва в 13:55 ч., вече ще се движи до гара Казанлък. Влакът ще пристига в Казанлък в 16:54 ч.

Промени ще бъдат въведени и в графика за движение на два крайградски пътнически влака, които пътуват само през работните дни. Тези влакове вече ще се движат всекидневно. Това са:

Крайградският пътнически влак 30235 от Казанлък за Сливен, който заминава от Казанлък в 17:32 ч. и пристига в Сливен в 19:27 ч.;

Крайградският пътнически влак 50202 от Перник за София, който заминава от Перник в 05:40 ч. и пристига в София в 06:31 ч.

Влаковете, които ще се пътуват с промени в своите разписания, са следните:

Крайградският пътнически влак 50203 от София за Перник, който тръгва в 07:25 ч., през почивните дни ще се движи като крайградски пътнически влак 50273. Този влак ще пътува по редовния си график до гара Драгичево. От Драгичево влакът ще заминава с 7 минути по-рано, т.е. в 08:04 ч. и ще пристига в Перник с 12 минути по-рано, т.е. в 08:18 ч. По този начин в някои гари се намаляват престоите на влака, които са предвидени за срещи с други влакове, пътуващи в работни дни;

Крайградският пътнически влак 60263 от Кюстендил за Гюешево, който тръгва в 13:25 ч., в ден сряда ще се движи като крайградски пътнически влак 60265. Този влак ще заминава от гара Кюстендил с 40 минути по-късно, т.е. в 14:05 ч. Промяната е направена за удобство на всички пътници, които ползват този влак в сряда.

За подробна информация клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да се обръщат към гишетата Информация и билетните каси в съответните железопътни гари.

[Източник: Холдинг БДЖ]
вторник 28 януари 2014

102 години 42-ра жп линия Габрово – Царева Ливада

on 28 яну 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
2h6hf7n

Най-активното строителство на железопътни линии в България се извършва през последното десетилетие на 19 век и първите 10 – 12 години на 20 век. От 693 километра в 1887 година дължината на железопътните линии нараснала на 1931 километра през 1911 година. Само през периода 1900 – 1911 година, били построени нови железопътни линии с обща дължина 754 километра. През този период е построена и линията Русе – Търново, а от 1906 година започва строежа на презбалканската линия Търново –Дряново – Трявна – Борущица – Стара Загора с отклонение за Габрово.

По това време във Върбаново (Царева ливада) се строи голяма гара, която в последствие става важен железопътен възел, с която се определя и по-нататъшното развитие на селото и целия регион. Контролът на строежа на жп гара Върбаново бил възложен на Йордан Марков от село Сяровци, протеже на Никола Мушанов. Като общи работници по строежа на жп линията са работели много мъже и жени от района. Чрез системата на предприемачи, акорданти и надзиратели, компаниите подлагали на жестока експлоатация работниците – българи, македонци, италианци, черногорци, сърби, хървати и други, наричани с общото име „бараби”. Неслучайно на няколко пъти на строежа се провеждат големи стачки – едната в края на 1906 година, другата през пролетта на 1907 година в района на Търново – Върбаново – Борущица. Третата най-голяма стачка, в която участват 1300 души е през 1909 година в участъка Царева ливада – Габрово.

По време на строежа на двете ЖП линии и гарата животът в Царева ливада бил много бурен. Стотици работници напълвали селището като мравуняк, особено в празнични дни. Две фурни не смогвали да изпекат хляб. Всички ханчета са превърнати в кръчми и гостилници. Всички свободни стаи и стаички са натъпкани с квартиранти. Хранителни продукти и напитки се продавали и на „кантони” – на открито по обектите.

Гара Царева ливада и жп линията за Габрово били открити по най-тържествен начин на 29 януари 1912 година. На тържеството присъствал и цар Фердинанд, председателят на министерския съвет Гешев, много министри и висши чиновници. Гаровата постройка е била украсена с гирлянди и знамена. Точно в 10 часа и 5 минути, царят прерязва лентата, която е опъната от две момиченца с разплетени коси и ленти през рамената. Влакът, теглен от два локомотива, е готов да откара гостите в Габрово с първият пътнически влак Царева ливада – Габрово. В крайната гара, на 17,380 км от Царева ливада, хиляди жители на Балканския град посрещат влака – символ на прогреса.

Непрекъснатото увеличаване на трафика по Презбалканската и Габровската жп линии налага бързото разширяване на железопътната гара в Царева ливада. Тя става важен железопътен възел по 4-та главна жп линия и врата на индустриално Габрово. Първият началник гарата в Царева ливада е бил Йордан Бръчков, а най-много години като началник гара е работил Пейно Пейнов.

Ако през 1925 година по линията преминават денонощно 12 влака, през 1968 година те са вече 72, от които само до и от Габрово 26 влака – 17 пътнически и 9 товарни. Товарът за Габрово достига 120 – 140 вагона на денонощие, а общо през гара Царева ливада за денонощие преминават по 540 вагона. Непрекъснато се подобрява и тягата на влаковете. До 1954 година влаковете се теглят от парни локомотиви серия 19. През 1969 година е извършена реконструкция на железния път, с което се завишава осовото натоварване до 20 тона. През 1974 година по линията преминава и първия дизелов локомотив, а от 1977 година се появяват и електровозите.

В различни периоди през годините габровци са имали възможността да ползват, освен влаковете до Царева ливада, и директни влакове до Горна Оряховица, Русе, Плачковци, Пловдив и, разбира се, легендарният влак „Шипка” до София. Днес по линията се движат общо 18 влака, по 9 на посока, които се обслужват от електромотрисни влакове серия 32.
Припомняме, че в момента тече кампания на „Железниците Днес” в подкрепа на железопътния транспорт в Габровския регион. Тя предвижда различни отстъпки и малки подаръци за клиентите на жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес, брой 2 - 2014 г.]

Вече година без билети за експресите от малките гари

on 28 яну 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
15cdcf9

Преди около година, поради многобройните нападки от страна на медиите за претъпкани влакове по време на коледните и новогодишните празници, ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” взе решение да забрани издаването на билети за бързи влакове със задължителна резервация (БВЗР) от гари и спирки, нямащи контингент от места за тези влакове. Това решение, освен че няма никакво практическо значение за предотвратяването пренаселването на влаковете, създава известни неудобства за персонала и пътниците.

В настоящата ситуация, ако пътник желае да си закупи билет за пътуване, предвиждащо прекачване от пътнически или бърз влак на БВЗР, той може да се снабди от началната гара на своето пътуване само с билет за пътнически или бърз влак за цялото разстояние, който не включва разликата в цената за пропътуваното с БВЗР разстояние. Така например, пътуващите от Русе за София с влак 40111, правещ връзка в гара Горна Оряховица с БВЗР „Златни пясъци” получават билет за пътнически влак до София. В Горна Оряховица трябва да тичат до гишето за билети, за да им се издаде разлика за разстоянието до София и запазено място. Ако влак 40111 закъснява, трябва да се качат във влака за София и там превозната бригада да им напише на ръка разликата и да ги таксува за запазено място. В случай, че прекачването е например в гара като Дъбово, където от години няма работеща билетна каса, пътниците трябва да се качат в преминаващия БВЗР „Чайка” или „Слънчев Бряг” и отново да доплатят разликата в цената и запазеното място срещу написан на ръка билет. Същата е ситуацията след изчерпването на контингента от места за даден влак на гара, през която той не преминава. При прекачване отново се налага да се тича между двата влака до билетната каса.

Според действащите в миналото правила в такива случаи билет с разлика и включено запазено място се издаваше още от началната за пътника гара. Полето за номер на вагона и мястото в съответния БВЗР се зачеркваха, за да се избегне възможността за фалшификации от страна на пътниците и предявяване на претенции към места, продавани от други гари. Предлогът, че така БВЗР могат да се окажат пренаселени е меко казано несъстоятелен. В настоящата ситуация пътниците, тръгнали на път с такова прекачване не биха чакали с часове до следващия бърз влак в избраното от тях направление, ако въпросният БВЗР е пълен. Те отново се качват в него и биват таксувани от превозната бригада и отново остават без място.

Неприятното в настоящата ситуация е, че пътниците са недоволни от повторното таксуване и често спорят с превозния персонал за смисъла от него. Освен това превозните им документи стават твърде много и част от тях са в недотам добър вид, особено ако се ползват и като документ за отчитане на служебни пътувания. Заради постоянните промени част от превозния персонал не винаги знае как да реагира и понякога таксува само заетото запазено място, друг път начислява разлика за БВЗР. При това разминаване у част от пътниците остава впечатлението, че в случаите, когато плащат повече са измамени по някакъв начин. Всички тези неприятности ще приключат с въвеждането на новата електронна билетоиздаваща система, чакана от няколко години. А до тогава най-лесното решение е да се възстанови утвърдения в миналото, ефективен начин за издаване на билети в такива ситуации.

[Източник: Железниците Днес, брой 1 - 2014 г.]
четвъртък 23 януари 2014

Холдинг БДЖ ЕАД осигурява 12 допълнителни влака между София и Перник по повод XXIII Международен фестивал на маскарадните игри Сурва Перник

on 23 яну 2014  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Тази събота и неделя (25-и и 26-и януари) Холдинг Български държавни железници ЕАД ще осигури 12 допълнителни пътнически влака, които ще се движат между София и Перник. Увеличаването на броя на влаковете между двата града се прави за удобство на всички, които желаят да посетят XXIII Международен фестивал на маскарадните игри Сурва, който ще се проведе в гр. Перник през периода 24 - 26 януари 2014 г.

През трите дни на фестивала (на 24-и, 25-и и 26-и януари) два бързи влака между София и Благоевград и два бързи влака между София и Кюстендил ще се движат с увеличени състави.

Допълнителните влакове, които ще пътуват между София и Перник на 25-и и 26-и януари са следните:

Крайградският пътнически влак 50205 от София за Перник, който ще заминава от София в 09:00 ч. и ще пристига в Перник в 09:48 ч.;

Крайградският пътнически влак 50206 от Перник за София, който ще тръгва от Перник в 07:55 ч. и ще пристига в София в 08:48 ч.;

Крайградският пътнически влак 50207 от София за Перник, който ще заминава от София в 11:00 ч. и ще пристига в Перник в 11:54 ч.;

Крайградският пътнически влак 50208 от Перник за София, който ще тръгва от Перник в 08:40 ч. и ще пристига в София в 09:32 ч.;

Крайградският пътнически влак 50211 от София за Перник, който ще заминава от София в 15:00 ч. и ще пристига в Перник в 15:53 ч.;

Крайградският пътнически влак 50212 от Перник за София, който ще тръгва от Перник в 12:00 ч. и ще пристига в София в 12:52 ч.;

Крайградският пътнически влак 50217 от София за Перник, който ще заминава от София в 17:30 ч. и ще пристига в Перник в 18:20 ч.;

Крайградският пътнически влак 50220 от Перник за София, който ще тръгва от Перник в 18:10 ч. и ще пристига в София в 19:04 ч.;

Крайградският пътнически влак 50221 от София за Перник, който ще заминава от София в 19:45 ч. и ще пристига в Перник в 20:43 ч.;

Крайградският пътнически влак 50222 от Перник за София, който ще заминава от Перник в 18:48 ч. и ще пристига в София в 19:51 ч.

На 25-и януари допълнително ще се движат и два пътнически влака между София и Благоевград. Това са:

Пътническият влак 50110 от Благоевград за София, който ще заминава от Благоевград в 09:30 ч. и ще пристига в София в 12:10 ч. Този влак ще тръгва от Перник в 11:23 ч.;

Пътническият влак 50111 от София за Благоевград, който ще заминава от София в 04:40 ч. и ще пристига в Благоевград в 08:00 ч. Този влак пристига в Перник в 05:29 ч.

[Източник: Холдинг БДЖ]
понеделник 13 януари 2014

Новите влакове в Габровско се радват на все по-голям интерес

on 13 яну 2014  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
2zz0q60

Измина почти месец от влизането в сила на Графика за движение на влаковете през 2014 г., според който влаковете до Габрово се увеличиха с 50% до 9 чифта дневно. Освен по-високата честота на влаковете по линията, с новото разписание се постигна многократно подобряване на връзките във възловите гари. Почти месец е и периодът, в който тече най-активната част от кампанията на „Железниците Днес” за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион (за повече информация вижте брой 25 от 2013 г. на „Железниците Днес”). От наблюденията ни през този период става ясно, че има осезаемо увеличение на пътниците, преминаващи през жп гара Габрово.

В резултат на направените публикации в регионалната преса в област Габрово и рекламното каре в най-големия областен вестник, както и благодарение на многобройните информационни флаери, листовки, книжки с подробно описание на възможностите за пътуване с влак от жп гара Габрово по различни дестинации в страната, още в първите дни на влизане в сила на новия ГДВ интересът към влаковете на жп гара Габрово се повиши многократно. За това спомагат и предлаганите подаръци и отстъпки при закупуването на карти за намаление или абонаментни карти. Според оценките на персонала на билетните каси, обемът от работа при тях се е увеличил около 5 пъти. Още по-добри са резултатите от кондукторската каса в пункт „Габрово“. Тук средното увеличение на приходите е около 7 – 8 пъти.

Добрите резултати показват несъмнено, че новото разписание на влаковете по 42-ра линия (Габрово – Царева ливада) е много по-добро в сравнение с тези от предходните няколко години. Фактът, че жп транспортът в региона претърпя големи удари, поради изключително лошо организираното трансбордиране на пътниците с автобуси едва три пъти на ден през есента на 2012 г. и от много лошите връзки във възловите гари през 2013 г., прави успехът на новото разписание още по-голям.

Най-голям интерес към момента пътниците проявяват към закупуването на картите за намаление „Класик” и „Младеж”, даващи право на 50% отстъпка от цената на билетите и 25% отстъпа от цената на абонаментните карти за пътуване с влак, и къртите „Учащ”, даващи 50% отстъпка от цената на билетите и абонаментните карти за пътуване с влак. При закупуването на картите „Класик” и „Младеж” клиентите на жп гара Габрово получават като подарък книга, а при закупуването на карата „Учащ” – талон за отстъпка в размер на 20% от цената на един билет за пътуване.

Закупилите абонаментна карта за пътуване от Габрово до Трявна, Дряново, Плачковци, Велико Търново или Горна Оряховица сега получават специална допълнителна отстъпка от 10%, независимо дали закупуват абонаментната карта с карта за намаление или не. Според действащите цени при закупуване на месечна абонаментна карта за линията Габрово – Трявна без карта за намаление, стойността на едно пътуване е около 1 лев. При ползване на карта за намаление стойността пада на 50 – 75 стотинки, в зависимост от вида на картата. Поради все още слабата популярност на новото разписание на влаковете към тази възможност не са проявили интерес много пътници. Кампанията продължава и след края на дългите почивни дни и новогодишните отпуски се очаква увеличение при превозите на работници и ученици между Габрово и населените места от Областта.

Повече информация за Кампанията за популяризиране на железопътния транспорт в Габровско може да бъде намерена на жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес, брой 1 - 2014 г.]
петък 20 декември 2013

БДЖ Пътнически превози ЕООД стартира пилотна система за онлайн резервация и билетоиздаване

on 20 дек 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Днес, 20-и декември, официално беше представена пилотната система за онлайн резервация и билетоиздаване на БДЖ Пътнически превози ЕООД. Демонстрацията на системата се извърши в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Данаил Папазов и изпълнителния директор на Холдинг БДЖ ЕАД, Християн Кръстев.

За първи път в БДЖ Пътнически превози стартира централна информационна система, която обхваща процеса по издаването на билети от начало до край. Успешното завършване на първия етап от разработката и внедряването на системата отваря нова страница в политиката на Холдинг БДЖ за обслужване на пътниците, каза министър Данаил Папазов по време на събитието.

Както неведнъж сме заявявали, основен приоритет на настоящото ръководство на Холдинг БДЖ ЕАД е подобряване на качеството на предлаганата услуга. Бяхме се ангажирали, че до края на годината пътниците ще имат възможност да закупуват билети за влак онлайн и това вече е факт, отбеляза изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД, Християн Кръстев.

Новата система е базирана на най-съвременни технологии и поставя основата за изграждане на цялостно интегрирано обслужване и билетоиздаване. Системата предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент и трябва да се разпечата на хартиен носител. Закупените електронни билети са поименни с цел гарантиране на уникалността им, като към всеки от тях се генерира индивидуален Aztec код за потвърждение на данните. По време на пътуването, разпечатаният превозен документ се валидира от кондуктор с PDA устройство, чрез сканиране на генерирания Aztec код.

Първоначално системата стартира с дванадесет влака, движещи се по основните търговски направления, които обхващат общо 55 гари. Това са: - бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София Пловдив Бургас и обратно; София Карлово Бургас и обратно; Горна Оряховица София и обратно; София Горна Оряховица Варна и обратно; и

- бързите влакове със спални вагони по направленията: София Горна Оряховица Варна и обратно и София Пловдив Бургас и обратно.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД www.bdz.bg, както и на електронен адрес - http://bdz.transportinfo.bg

След демонстрацията на системата за онлайн резервация и билетоиздаване, министър Данаил Папазов връчи приза Почетен клиент на БДЖ за 2013 г. Наградата беше спечелена от г-н Георги Апостолов, който получи карта за безплатно пътуване през цялата 2014 г. в първа класа на всички влакове, пътуващи в страната.

[Източник: Холдинг БДЖ]
четвъртък 19 декември 2013

ГДВ 2014 влезе в сила

on 19 дек 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


На 15 декември влезе в сила новият график за движение на влаковете (ГДВ 2014) в България и в повечето европейски държави. Според него пътническите влакове на Националния железопътен превозвач – „Холдинг БДЖ” ЕАД, ще бъдат с 47 повече в сравнение с предходния график. Общият брой на влаковете на дъщерното дружество за пътнически превози, заложени в разписанието, е 606. В това число се включват 24 международни влака (14 от тях, движещи се само през лятото), 79 бързи влака (8 от тях със задължителна резервация), 148 пътнически и 355 крайградски пътнически влака.
Извън цифрите може да се каже, че въпреки неизпълненото обещание за 125 влака повече от новото разписание, подобрението в цялостното обслужване на пътниците с железопътен транспорт е осезаемо. Благодарение на новите влакове и на подобряването на връзките във възловите гари са осигурени многократно повече възможности за пътуване по много направления. Както от Превозвача обясняват, подобренията са резултат от усилията им с наличния подвижен състав да се съобразят максимално с исканията на редовните пътници, на области и общини и тяхното население, с обемите на превозите по определени линии и т. н.
Повече влакове ще има по направленията София – Лакатник, София – Драгоман, София – Костенец, София – Банкя, Пловдив – Карлово, Долна махала – Хисар, Сливен – Стара Загора, Стара Загора – Горна Оряховица, Стара Загора – Пловдив, Габрово – Царева ливада и др. За първи път от много години Варна и Бургас ще бъдат свързани с директни пътнически влакове – 3 чифта дневно. Това ще даде възможност на жителите на общините Руен и Сунгурларе – част от област Бургас, да пътуват до областния център без прекачване.
За съжаление и в този график има поводи част от пътниците да бъдат недоволни. Обещаното увеличение на броя на влаковете не засегна броя на нощните бързи влакове, пътуващи в миналото по направленията София – Варна през Карлово (БВ 3637 и БВ 3636), Русе – Стара Загора (Димитровград) през Горна Оряховица с директна група за Пловдив (БВ 4647 и БВ 4646) и София – Добрич (Кардам) / Силистра през Горна Оряховица (БВ 2637 и БВ 2636). Тези влакове дълги години бяха най-предпочитания вариант за пътуване на десетки хиляди хора от цялата Страна. Голямо предимство при тях бяха и утвърдените във времето връзки, които осъществяваха, както помежду си, така и с пътнически влакове по различни направления. За съжаление голяма част от потенциалът им беше загубен през последните две – три години на съкращения на влакове и на спирането на спалните вагони. Сега „БДЖ – Пътнически превози” разполага с нови, комфортни спални вагони, предлагащи отлични условия за пътуване, но няма нощни влакове, в чиито състави да ги ползва. Предстои и 6 климатизирани спални вагона от сериите 71-71 и 71-76 да преминат среден ремонт във Вагоноремонтен завод „Септември 99”. Засега обаче Превозвачът не дава сигнали, че ще възстанови нощните влакове в пълен обем. Единственото крайно незадоволително предложение към момента е нощните влакове между София и Варна през Карлово и между Русе и Стара Загора (с директни вагони за Пловдив), както и извънредният летен влак между София и Бургас да се движат само по два дни в седмицата в периода юли – август 2014 г. Обслужването на жителите на Добрич и Областта ще се подобри като влакове 2627 и 2626 най-накрая наистина ще имат възможност да возят директни вагони от и до София, благодарение на осигурения дизелов локомотив с генератор.
В новия график не се направи и нищо по въпроса с възстановяването на директните връзки между Русе, Каспичан, Шумен и Бургас, сезонната връзка между Плевен и Бургас през Велико Търново, връзките между Пловдив и населените места от областите Хасково и Кърджали и др. Не се възстановява и отличната транспортна схема по линиите Плевен – Черквица и Свищов – Левски – Троян от преди няколко години. След доставката на мотрисите „Дезиро” там беше организирано движението на общо 14 чифта влакове, сред които и директни от Свищов и Троян до областните центрове Велико Търново и Плевен. В ГДВ 2014 е предвидено връщането само на 1 от тези влакове – директният между Троян и Плевен (само в тази посока).
Въпреки многото подобрения в ГДВ 2014, има и промени, които са меко казано неразумни. Сред тях са скъсяването на маршрута на влакове 4641 и 4640 до Стара Загора и движението на състава им между Пловдив и Стара Загора като пътнически влак. Това ще увеличи времепътуването, ще наруши възможността влак 4641 да прави връзка с влак 1624 от Пловдив за София (а чудесна директна връзка от Стара Загора за София би било влак 4641 да продължава до София на мястото на влак 1624). В момента, поради продължаващата рехабилитация на 8-ма главна жп линия между Нова Загора и Ямбол, трасето на влак 4641 в участъка Стара Загора – Пловдив и на влак 1624 в участъка Пловдив – София се ползва от влак 8610 Бургас – София. Дори и това положение би било поносимо, ако влакове 8610 и 4641 осъществяваха връзка в гарите Дъбово или Тулово и влак 4641 продължаваше пътя си до Пловдив през Карлово. За сметка на това, избраният вариант осигурява на пътниците от балканския влак престой в Стара Загора от два часа преди да продължат пътя си към Пловдив.
Предвидено е много влакове в ГДВ 2014 да се движат само в определени дни – най-често делничните. Така се стига до ситуации, в които влакове, обслужвани доскоро в почивните дни с по две – три препълнени мотриси да не се движат именно по това време. Пример за споменатото са влакове 20110 и 20111, които вече няма да пътуват в ден събота. Всеки, пътувал в такъв ден в участъка София – Мездра, знае, че това решение е лишено от здрава логика. Пътниците най-вероятно ще си извоюват пътуването му, но ще остане горчивината от поредния опит да им се отнеме удобния влак. Съкращаването на влака София – Мездра, отпътуващ понастоящем в 9:45 от гара София също е от неразумните решения, които ще доведат до създаването на голяма „дупка” по направлението между 8:10 и 14:30, а в съботен ден до 16 часа! Оказва се, че направлението София – Мездра, през новия график, ще бъде сериозно ощетено в ден събота. Същото може да се каже и за направлението София – Перник, където дори се нарушава още повече тактовия график на мотрисите. Нарушава се обслужването в почивни дни и на участъка Варна – Шумен, където много хора работят на смени, независимо от това какъв е денят от седмицата. Подобна е ситуацията и по линията между Пловдив и Димитровград, между Стара Загора и Сливен, между Карлово и Стара Загора и други.
Като цяло положителните промени в новия график за движение на влаковете са несравнимо повече в сравнение с предходните няколко години. Освен това има надежда, че ситуацията ще се подобрява. От Превозвача обявиха, че в рамките на около месец пътниците ще имат време да изразят своите възражения срещу новите разписания и ще се направи опит за отстраняване на проблемите според наличните сили и ресурс. По този начин би трябвало да се достигне до оптималния вариант на графика съобразно пътникопотока и възможностите на „БДЖ – Пътнически превози”.

[Източник: Железниците Днес, брой 25 - 2013 г.]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2020 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2020 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto