Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?
сряда 30 октомври 2013

Временни промени в движението на някои влакове поради ремонт на железния път в участъка между гарите Карнобат и Зимница

on 30 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


През периода от 1-и ноември до 14-и декември ще бъдат въведени временни промени в движението на един бърз влак със задължителна резервация, три бързи и два пътнически влака на Холдинг Български държавни железници ЕАД. Причината за временното изменение в графика на тези влакове са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания Железопътна инфраструктура ще извършва в участъка между гарите Карнобат и Зимница.

Поради ремонтните дейности два бързи влака и един пътнически влак ще се движат по съкратен маршрут. Това са:

Бързият влак 3622 от Бургас за София, който обичайно заминава в 08:35 ч., ще пътува само до гара Карнобат. Този влак ще тръгва от Бургас с 30 минути по-късно от редовното си разписание, т.е. в 09:05 ч. За пътниците от влака ще бъде осигурен превоз с автобуси от Карнобат до Зимница. За да могат клиентите на националния железопътен превозвач да продължат своето пътуване с влак, ще бъде пуснат един допълнителен бърз влак 3694 от Зимница за София, който ще заминава от гара Зимница в 11:30 ч. и ще пристига в София в 17:17 ч.;

Бързият влак 8631 от Пловдив за Варна, който тръгва в 07:25 ч., ще се движи само до гара Зимница. Този влак ще пътува по досегашния си график до гара Чинтулово, след което ще се движи с промени в своето разписание и ще пристига в гара Зимница в 11:10 ч. Пътниците от влака ще бъдат превозвани с автобуси от Зимница до Карнобат. За осигуряване на превоз от Карнобат до Варна ще бъде пуснат един допълнителен бърз влак 8699 от Карнобат за Варна, който ще заминава от гара Карнобат в 12:15 ч. и ще пристига във Варна в 14:51 ч.;

Пътническият влак 80143 от Сливен за Бургас, който обичайно тръгва в 10:39 ч., ще се движи само от Карнобат до Бургас. Този влак ще заминава от Карнобат в 12:05 ч. и ще пристига в Бургас в 13:29 ч.
понеделник 28 октомври 2013

Съдът отложи делото срещу Христо Монов, бивш изпълнителен директор на БДЖ, за 20 януари 2014 година

on 28 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Съдът отложи делото срещу Христо Монов, бивш изпълнителен директор на БДЖ, за 20 януари 2014 година, като тогава ще разпита други свидетели, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Христо Монов е обвинен за това, че в периода от 14 март 2008 г. до 6 октомври 2009 г., в качеството му на изпълнителен директор на „Български държавни железници” ЕАД умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, произтичащи от договорите за възлагане управлението на БДЖ ЕАД, от правилата за работа на Съвета на директорите на БДЖ ЕАД и договор, сключен на 18 декември 2007 г. между БДЖ ЕАД и „Мавимекс” ЕООД. От това са последвали значителни щети за предприятието БДЖ ЕАД в размер на 169 698,76 лв.

В рамките на заседанието на съда беше установено, ремонтните дейности по преходния мост в пристанище Варна са се извършвали много бавно. Били са назначавани фирми-подизпълнители, както и хора, които са извършвали демонтажни работи. Свидетелите не можаха да посочат от кого, като длъжност, са получавали възнаграждението си, а за работата не са имали сключени трудови договори.

[Източник: Агенция Фокус]
четвъртък 17 октомври 2013

Повече влакове от 15 декември

on 17 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Новото разписание на БДЖ ще влезе в сила от 15 декември.

Ще бъдат пуснати допълнителни влакове, като бързите ще спират на повече гари. Това съобщи директорът на БДЖ Християн Кръстев пред БНТ. "Съобразили сме с всички желания на гражданите и се надяваме пътниците да останат доволни", изтъкна той. Относно повишението на билетите с 5% директорът на БДЖ уточни, че това важи само за търговските влакове.

Започна и ударна проверка за сигурността на пътническите влакове у нас, припомниха от БДЖ. В продължение на месец в над 100 обекта в цялата страна вътрешни експерти на холдинга ще следят за неизправности. Последната проверка в такъв мащаб е правена през 2010 година.
Тази седмица ще има среща с банките кредитори на железниците. Планира се от холдинга да договорят 10-годишно разсрочване на борчовете.

[Източник: НОВИНАР]

БДЖ Пътнически превози ЕООД стартира обучение на персонала в дружеството

on 17 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


БДЖ Пътнически превози ЕООД стартира обучение на служителите, свързано с правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Целта на обучението е да се повишат знанията на персонала в дружеството относно изпълнението на изискванията на нормативната наредба по безопасност и здраве при работа. По този начин ще се повиши ефективността на инструктажите за служителите в националния железопътен превозвач, които се провеждат винаги преди започване на работния процес.

Предмет на обучението ще бъдат специфичните правила и изисквания за безопасен труд при експлоатацията и ремонта на подвижния железопътен състав, работа в гарите, обслужване на влаковете, маневрена дейност, почистване и др. По време на беседите служителите ще бъдат запознати детайлно и с правилата за оказване на първа долекарска помощ.

Обучението започва от Поделение за Пътнически превози София, където ще вземат участие около 320 служители, като началници и ръководители на подструктури, депомайстори, локомотивни и вагонни инструктори, инструктори на превозни бригади, маневрен персонал, ръководители на смени, майстори по ремонта, организатори по почистването и др.

Лектори на обучението ще бъдат експерти по безопасни условия на труд от дружеството и представители на обслужващата Служба по трудова медицина.

Подобни обучения ще бъдат проведени поетапно и в другите две поделения за пътнически превози в страната Поделение за Пътнически превози Горна Оряховица и Поделение за Пътнически превози Пловдив, както и във всички принадлежащи към тях регионални структури на дружеството.

Аналогични обучения се провеждат всяка година във всички структури на БДЖ Пътнически превози ЕООД.

[Източник: Холдинг БДЖ]
вторник 15 октомври 2013

Кирил Костадинов: Влакове, които не отговарят на изискванията за безопасност ще бъдат спирани от движение

on 15 окт 2013  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
Mj4pdt

Над 100 обекта в цялата страна ще бъдат проверени за безопасността на железопътната услуга при подготовката на влаковете за път. Това заяви в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Кирил Костадинов, ръководител отдел „Безопасност” в БДЖ „Пътнически превози”. Той коментира, че проверките ще приключат на 11 ноември и допълни, че в случай на констатирани пропуски контролните органи могат да спират веднага от движение подвижен състав. По думите му, когато бъдат констатирани пропуски, които непосредствено нарушават безопасността, контролните органи имат право да преписват незабавно спиране от експлоатация на влакове. Ако такива пропуски бъдат установени, незабавно контролните органи ще спират подвижния състав от движение, категоричен бе Костадинов. Той посочи, че всички останали препоръки, които биха могли да подобрят безопасността ще бъдат описвани в ревизионните книги на ръководителите. Кирил Костадинов заяви, че е възможно при проверките да има проблеми с доставката на резервни части, защото те могат да изискват повече средства и повече ресурси за отстраняване на нередностите.

[Източник: Агенция Фокус]
петък 04 октомври 2013

Атракционен влак, теглен от парните локомотиви на Холдинг БДЖ ЕАД ще обикаля България

on 04 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


На 6-и октомври в България ще пристигне луксозният атракционен влак Балкан Експрес 2013. Във влака ще пътуват около 200 туристи от цял свят, любители на атракционните пътувания с парни локомотиви. Атракционната композиция е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на XX век в Германия.

Пътуването на влака стартира на 3-и октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Събрия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На територията на нашата страна влакът Балкан Експрес 2013 ще се движи по маршрутите София Лакатник Червен бряг, Горна Оряховица Стара Загора Пловдив и Пловдив Карлово София. Луксозната композиция ще бъде теглена последователно от всички налични в движение парни локомотиви, собственост на Холдинг БДЖ ЕАД. Това са локомотивите от сериите 01.23, 05.01, 03.12 и 609.76.

В маршрута на туристите е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснопътна линия между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони на националния железопътен превозвач. Освен забележителната природа и туристическите обекти, от особен интерес за чужденците е и богатото историческо наследство на Холдинг БДЖ ЕАД от възстановените за движение 4 парни локомотива. Според направени от тях проучвания, към настоящия момент България е единствената държава на Балканския полуостров с толкова много на брой работещи парни локомотиви.

Пътуването на любителите на ретро подвижния състав се организира от германската фирма IGE Bahntouristik, която е собственик на луксозния ретро влак и специализира в подобни атракционни турове, Холдинг БДЖ ЕАД, както и българските туроператорски фирми Тандем Травъл и Болкан Рейлуейс.

Атракционният тур ще бъде заснет от екип на немската телевизия SWR, който ще придружава влака Балкан Експрес 2013, и ще се излъчи в няколко поредни издания на специализираното предаване Железопътна романтика. Това ще бъде една добра възможност както за популяризирането на България като туристическа дестинация, така и за популяризиране на ретро подвижния състав, с който разполага националният железопътен превозвач.

***

От началото на годината до момента са реализирани 14 групови атракционни пътувания с парни локомотиви и ретро подвижен състав от композициите Корона Експрес и Витоша Експрес. Атракционните пътувания се осъществяват по заявка на клиентите, които са предимно английски, американски, германски и австрийски туристи.

[Източник: Холдинг БДЖ]
четвъртък 03 октомври 2013

Християн Кръстев: Финансовата оздравителна програма на БДЖ е готова на 100%

on 03 окт 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Финансовата оздравителна програма на БДЖ е готова на 100%. Това каза за Радио „Фокус” Християн Кръстев, изпълнителен директор на дружеството. В момента тя се разглежда от Министерството на финансите, за да се избере един от трите предложени варианти, поясни Християн Кръстев. „Що се касае до оздравителната програма за ремонти на локомотиви и вагони – готови са плановете както до края на годината, така и за догодина. Продължават ремонтите, които се извършват по трите договора на пътнически вагони. От 273 вагона в експлоатация, те вече са 295. Тези 22 вагона се отремонтираха през последния един месец, надявам се нашите клиенти да са доволни от това състояние, в което са.” Има забавяне на доставката на резервни части за ремонтите на локомотиви, тъй като тази дейност през последните две години не е извършвана и едва сега са направени заявки за доставка на резервни части, каза изпълнителният директор на БДЖ. Християн Кръстев допълни, че преговорите с кредиторите продължават и ръководството се надява до края на месеца да бъде постигнато споразумение за разсрочване на задълженията в рамките на 10 години. През последния месец има 30% завишение на товарните превози, каза Християн Кръстев и уточни, че се водят преговори и с нови клиенти. Поисканото 5% увеличение на цените на билетите се отнася само за търговските влакове, а не за тези, които са по договор с държавата. Очаква се след утвърждаване на новите цени, те да влязат в сила в началото на следващата година, каза Християн Кръстев.

[Източник: Агенция Фокус]
петък 27 септември 2013

Министър Данаил Папазов: Оздравителната програмата за БДЖ е готова

on 27 сеп 2013  Posted by ecotour  Category:    Comments: 0


Оздравителната програмата за БДЖ е готова. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който откри конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 - 2020 г.", предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Министърът посочи, че са подготвени три варианта на оздравителната програма, които са представени на Министерството на финансите и на правителството.

„В понеделник предстои поредната среща при премиера, на която ще бъде обсъждано бъдещето на БДЖ и как то да бъде финансирано през следващите няколко години с цел обновление на пътния състав. Ще търсим и финансиране по европейските програмите за закупуване на нов подвижен състав, особено за пътническите превози, но условията са няколко и са много тежки. Най-важното условие е дружеството да бъде минимум на нула или на печалба, за да кандидатства като бенефициент за такава инвестиция”, каза министърът. Той допълни, че в дружеството в момента вървят много промени. Очаква се до Нова година за влаковете по направленията София – Варна и София – Бургас да може да се закупуват билети по новата система за билетопродаване. „Интензивно се работи в тази посока заедно със специалисти от „Информационно обслужване”. Системата, която е закупувана до момента, има несъвместимост между отделните елементи и това създава пречки при реализацията”, допълни министърът. Той каза още, че се работи и по ремонта на вагоните. За последните дни на август за първи път „Товарни превози” превозват по 30 000 тона на денонощие, което не се е случвало отдавна, посочи министърът. По думите му, всичко ще стане ясно до дни, когато се изясни вариантът, по който ще се работи за оздравяване на дружеството, ще се търси одобрението на кредиторите.

„Трябва да е ясно, че нищо в БДЖ в момента не може да бъде направено, без диалог с кредиторите главно по двата заема. По-малките заеми са уредени и разсрочени”, каза Данаил Папазов. Той допълни, че до месец май предприятието БДЖ е било на загуба с близо 25 млн. лева, в момента загубите са под 17 млн. лева.

[Източник: Агенция Фокус]
петък 20 септември 2013

Поздравителен адрес на изпълнителния директор на Холдинг БДЖ ЕАД инж. Християн Кръстев по повод Деня на локомотивните машинисти в Европа

on 20 сеп 2013  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0


Честит професионален празник, уважаеми колеги!

На всички български локомотивни машинисти поднасям своите искрени пожелания за здраве, безаварийна работа и всеотдайно изпълнение на отговорните служебни задължения!

Когато хората чуят думата железница, в съзнанието им незабавно изниква образа на локомотивния машинист човекът, който вдъхва живот на тежката машина и увлича в бързия ритъм на движение цялата влакова композиция. В очите на обществото вашата професия е обгърната с особена романтика романтиката на силните мъже с необикновено ежедневие.

Това, което хората сякаш не винаги осъзнават, е фактът че работата на машиниста е свързана не само с романтиката на движението, а преди всичко с ежеминутната концентрация, способността за бърза и адекватна реакция, физическата издръжливост, психическата стабилност и най-вече с отговорността за опазване на живота и здравето на стотици хора.

Много са примерите за проявена бдителност и бързи реакции от страна на локомотивните бригади и през настоящата година. Способността за навременна и точна преценка на ситуацията е от решаващо значение във вашата работа.

Познавам трудностите, с които се сблъсквате в работното си ежедневие. Остарелият подвижен състав, условията на труд и почивка, състоянието на железопътната инфраструктура и честата липса на координация в действията на отделните служби са проблеми, с които се срещат повечето от вас.

Вярвам, че извършваните в момента реформи ще спомогнат за решаването на голяма част от тези проблеми. Успоредно с това, се търсят финансови механизми и източници за финансиране на инвестиции в подвижен състав. Убеден съм, че предприетите действия ще дадат осезаем резултат.

Изразявам увереността си, че българските локомотивни машинисти ще продължават да защитават достойнството на своята професия и със своите действия ще бъдат пример за всички служители на железницата!

инж. Християн Кръстев

Изпълнителен директор

Холдинг Български държавни железници ЕАД
[Източник: Холдинг БДЖ]
петък 13 септември 2013

Холдинг БДЖ ЕАД предоставя намаления за ученици и студенти при пътуване с влак

on 13 сеп 2013  Posted by Saruman  Category:    Comments: 0
2mzffgw

Във връзка с началото на учебната година в училищата и предстоящия старт на академичната година във висшите учебни заведения, Холдинг БДЖ ЕАД напомня, че всички учащи на възраст до 26 навършени години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение) имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

За да могат младите клиенти на националния железопътен превозвач да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта Учащ. Картата се издава във всички железопътни гари и бюра в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение и студентска книжка (за студенти и докторанти редовно обучение). При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава веднага на място. Цената на железопътна карта Учащ е 1.00 лв., като нейният валидностен срок е от 1-и октомври до 30-и септември на следващата година.

Холдинг Български държавни железници ЕАД предлага и допълнителни преференции за всички ученици и студенти, които са закупили железопътна карта Учащ. Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

[Източник: Холдинг БДЖ]

Категории новини

© 2007 - 2020 Железниците Днес   
Железниците Днес 2019 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2019 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto