Здравейте

Потребителско име или Имейл:

Парола:
[ ]
[ ]

Меню

Анкети

Poll: Какъв транспорт ползвате най-често?

Facebook

Железниците Днес

петък 29 януари 2021

109 години 42-ра жп линия Габрово – Царева Ливада

on 29 яну 2021  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
_.jpg
На 29 януари 1912 г. лично от цар Фердинанд, престолонаследникът Борис и министъра на обществените сгради, пътищата и съобщенията – Антон Франгя, тържествено е открита жп връзката на габровци със страната и света. Днес, 106 години по-късно, вече електрифицираната линията продължава до обслужва своите пътници, пътуващи наблизо и далеч.

Историята на Габровската линия започва с няколко неизвестни. Идеята за тунел под вр. Шипка се появява в края на 19 век с цел осъществяване на оценяваното като най-перспективно трасе от Велико Търново през Севлиево, Габрово и Казанлък до Стара Загора. Разглеждат се варианти на Преминаване на Балкана по-далеч от Габрово – през прохода на Републиката и през Елена и Сливен. При тези варианти възможността за Габрово е свързването му с основното трасе чрез второстепенна линия. В крайна сметка през 1904 г. се взема решение за изпълнение на най-неблагоприятното от техническа гледна точка трасе – това през Плачковци, Кръстец, Борущица и Радунци. Причините – обслужване на каменовъглената мина „Принц Борис“ край Плачковци, собственост на свързана с банкера Атанас Буров френско-белгийска банка, и настояване на Франция, осигурила кредита за построяването на линията.

Най-активното строителство на железопътни линии в България се извършва през последното десетилетие на 19 век и първите 10 – 12 години на 20 век. От 693 километра в 1887 година дължината на железопътните линии нараснала на 1931 километра през 1911 година. Само през периода 1900 – 1911 година, били построени нови железопътни линии с обща дължина 754 километра. През този период е построена и линията Русе – Търново, а от 1906 година започва строежа на презбалканската линия Търново –Дряново – Трявна – Борущица – Стара Загора с отклонение за Габрово.

По това време в Царева ливада се строи голяма гара, която в последствие става важен железопътен възел, с която се определя и по-нататъшното развитие на селото и целия регион. Контролът на строежа на жп гара Царева ливада бил възложен на Йордан Марков от село Сяровци, протеже на Никола Мушанов. Като общи работници по строежа на жп линията са работели много мъже и жени от района. Чрез системата на предприемачи, акорданти и надзиратели, компаниите подлагали на жестока експлоатация работниците – българи, македонци, италианци, черногорци, сърби, хървати и други, наричани с общото име „бараби”. Неслучайно на няколко пъти на строежа се провеждат големи стачки – едната в края на 1906 година, другата през пролетта на 1907 година в района на Търново – Царева ливада – Борущица. Третата най-голяма стачка, в която участват 1300 души е през 1909 година в участъка Царева ливада – Габрово.По време на строежа на двете ЖП линии и гарата животът в Царева ливада бил много бурен. Стотици работници напълвали селището като мравуняк, особено в празнични дни. Две фурни не смогвали да изпекат хляб. Всички ханчета са превърнати в кръчми и гостилници. Всички свободни стаи и стаички са натъпкани с квартиранти. Хранителни продукти и напитки се продавали и на „кантони“ – на открито по обектите.

Гара Царева ливада и жп линията за Габрово били открити по най-тържествен начин на 29 януари 1912 година. На тържеството присъствал и цар Фердинанд, председателят на министерския съвет Гешев, много министри и висши чиновници. Гаровата постройка е била украсена с гирлянди и знамена. Точно в 10 часа и 5 минути, царят прерязва лентата, която е опъната от две момиченца с разплетени коси и ленти през рамената. Влакът, теглен от два локомотива, е готов да откара гостите в Габрово с първият пътнически влак Царева ливада – Габрово. В крайната гара, на 17,380 км от Царева ливада, хиляди жители на Балканския град посрещат влака – символ на прогреса.

Непрекъснатото увеличаване на трафика по Презбалканската и Габровската жп линии налага бързото разширяване на железопътната гара в Царева ливада. Тя става важен железопътен възел по 4-та главна жп линия и врата на индустриално Габрово. Първият началник гарата в Царева ливада е бил Йордан Бръчков, а най-много години като началник гара е работил Пейно Пейнов.

Ако през 1925 година по линията преминават денонощно 12 влака, през 1968 година те са вече 72, от които само до и от Габрово 26 влака – 17 пътнически и 9 товарни. Товарът за Габрово достига 120 – 140 вагона на денонощие, а общо през гара Царева ливада за денонощие преминават по 540 вагона. Непрекъснато се подобрява и тягата на влаковете. До 1954 година влаковете се теглят от парни локомотиви серия 19. През 1969 година е извършена реконструкция на железния път, с което се завишава осовото натоварване до 20 тона. През 1974 година по линията преминава и първия дизелов локомотив, а от 1977 година се появяват и електровозите.

В различни периоди през годините габровци са имали възможността да ползват, освен влаковете до Царева ливада, и директни влакове до Горна Оряховица, Русе, Плачковци, Пловдив и, разбира се, легендарният влак „Шипка“ до София. Днес по линията се движат общо 12 влака, които се обслужват от електромотрисни влакове серия 32. Връзките във възловата гара Царева ливада и в северното, и в южното направление са без изчакване. За точното разписание, цените на билетите и абонаментните карти и многобройните намаления може да се получи подробна информация от служителите на билетната каса в жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес]
четвъртък 14 май 2020

Локомотиви Eurotunnel Class 9

on 14 май 2020  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
Eurotunnel_Class_9_1.jpg
Eurotunnel Class 9 или Class 9000, са шестосни едностранни електрически локомотиви с една кабина и с висока мощност. Те са построени от консорциума Euroshuttle Locomotive Consortium (ESCL), в който влизат Brush Traction и ABB. Тези локомотиви са специално създадени, за да работят в Евротунела, свързващ Великобритания и Франция.

Локомотивите са построени в периода от 1993 година до 2002 година. Общият брой на единиците в серията е 58. Част от тях преминават през основна модернизация, извършена от Bombardier. Колоосната формула на тези мощни машини е Bo'Bo'Bo'. Те са произведени за стандартно междурелсие 1435 милиметра. Диаметъра на колелата е 1250 милиметра. Дължината на локомотива е 22 метра, широчината 2,96 метра, а височината 4,2 метра. Масата им е 132 тона. Захранват се от въздушна контактна мрежа, с параметри 25 kV променливо напрежение и честота 50 Hz, посредством пантограф. Максималната скорост на локомотивите е 160 км/ч. Максималната изходяща мощност варира между 5,6 MW и 7 MW. Максималният момент е 400 kN, а продължителният 310 kN. Влаковата спирачна система е въздушна, а локомотивната електро-пневматична и електрическа регенеративна. Главната електрическа система на локомотива се захранва с 25 kV посредством 2 пантографа. Енергията захранва силовият трансформатор на машината, на чиито вторични намотки се получава необходимото напрежение. Чрез подходящ четириквадрантен конвертор, напрежението се изправя. Постоянното напрежение се подава директно към трифазен инвертор, който захранва трифазните асинхронни тягови двигатели. Трансформаторът има и 2 вторични намотки, които се използват за захранване на вторичните системи на локомотива.

Първите локомотиви доставени в периода 1992-1994 година, са произведени на базата на GTO транзистори. Те са зачислени в серия 9000, с номера от 9001 до 9038. Поради пожар локомотив 9030 е бракуван. През 1998 година е произведен локомотив на базата на 9030, той получава номер 9040. В периода от 1998 до 2001 година са произведени още 13 локомотива. Те получават нова подсерия 9100. Различават се от предшествениците си по IGBT технологията на силовите инвертори. Също така локомотивите от 9101 до 9113 разполагат с по един инвертор на всеки тягов двигател. При оригиналните локомотиви от серия 9000 инверторите са 2. по един на талига. През 2001 година са поръчани още 7 локомотива, които са зачислени с номера от 9701 до 9707. При тези локомотиви максималната мощност е 7 MW, докато при предишните бройки мощността е 5,6 MW. През 2002 година започва модернизацията на 20 от по-маломощните локомотиви. Тяхната модернизация продължава до 2012 година. Тези машини са зачислени в подсерия 9800. През 2011 година компанията, обслужваща Евротунела, разполага с общо 57 локомотива, като 34 са с мощност 7 MW, а останалите с мощност 5,6 MW. Очаква се до края на годината да започне модернизирането на още 11 локомотива.

Дизайнът на кабината на машиниста, както и външният дизайн на локомотива са създадени от компанията DCA Design, намираща се в Warwick, Великобритания. Страничните прозорци са специално произведени да издържат на рязка промяна в налягането при навлизане в Евротунела. Кабината е снабдена с климатична система, както и автоматична локомотивна сигнализация тип TVM 430. За повишаване на сигурността е монтирана и камера за видеонаблюдение в кабината. Съществува и място за помощник машинист, което се намира зад основното място на машиниста.

[Източник: Железниците Днес брой 24 - 2013г.]
четвъртък 03 октомври 2019

Пореден график-гавра за клиентите на БДЖ

on 03 окт 2019  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 2
af.jpg
Поредна гавра за пътниците готвят от БДЖ от средата на декември. Всяка година, през втората неделя на месец декември влиза в сила новия график за движение на влаковете (ГДВ). Това у нас, обикновено, е повод за недоволство от поредното „орязване“ на влакове, все по-неадекватните разписания, все по-лошите връзки във възлови гари и т. н. През 2020 г. очевидно всичко ще си остане по старо му. Въпреки категоричните обещания от началото на 2019 г. на новото ръководство на „Холдинг БДЖ“ ЕАД за бързи и ефективни мерки за подобряване на транспортното обслужване чрез поставяне на акцент върху нуждите на пътниците, отново се предлага оскъдно обслужване с малко на брой влакове в ограничени периоди от денонощието, продължителни престои във възлови гари и др.

Този път арогантността и наглостта на ръководния персонал на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД достигна нови висоти. В средата на м. септември в градовете София, Пловдив и Горна Оряховица бяха проведени обсъждания с областни и общински администрации на последния вариант на ГДВ 2020 г. Според обявлението в сайта на Превозвача „Ръководството на компанията счита, че представянето на максимално качествена услуга е възможно само при изграждането на отворен диалог, интензивна комуникация, добро взаимно разбиране и доверие, както и конкретни ангажименти от страна на дружеството.“ Въпреки това добре звучащо клише, ситуацията в действителност е съвсем различна – все по-малко представители на общините (на срещата в Горна Оряховица едва четири малки общини са представени от цяла Северна България), никакво представителство на областните управи (пропъждани от тези срещи в предходните години, като нямащи право на отношение по тези въпроси), нагли и арогантни служители на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и на ДП „НКЖИ“, които ползват измислени доводи и лъжовни твърдения, за да отказват на всяко едно предложение и искане от страна на общините. Доказателство за това са лъжите, че в областния град Русе няма обществен транспорт след 22 часа (гр. Русе има съвсем нова транспортна схема, която ще осигури надеждно обслужване с тролейбусен транспорт на целия град и двете му жп гари между 4:30 и 23:30 и е единствен град у нас с нощна тролейбусна линия, обслужваща централната жп гара), че Директорът на езиковата гимназия в Ловеч е писал писма с искания, различни от тези на общините Ловеч, Троян и Летница и че именно това писмо е уважено, а на трите общински администрации – не. Директорът на учебното заведение отрича да е писал каквото и да било писмо до Превозвача и е наясно, че предлагания вариант на ГДВ 2020 обрича неговите ученици на невъзможност да пътуват през възловата гара Левски. Това са само част от примерите, но арогантната атмосфера, пренебрежителното отношение към отделилите от времето си външни за системата участници в срещата няма как да бъдат предадени тук.

Описаните по-долу проблеми са твърде много и комплексни и изискват много усилия, за разрешаването им. Притеснително е, че вместо да се търси някакво адекватно решение за транспортното обслужване на населението с най-устойчивия сухоземен транспорт е налице ново ощетяване на гражданите и то сега, още преди влизането в сила на ГДВ 2020. От 1 октомври 2019 г. Националният превозвач спря за двадесет дни от движение 13 – 14 пътнически влака, за чиито влаккилометри държавният бюджет е заплатил. Както винаги промяната не издържа повече от няколко дни – от 7 октомври се възстановява движението на 4 от спрените влакове, но за сметка на тях в делнични дни се отменят 18 влака. Разбира се, обслужването за повечето е осигурено с алтернативния автобусен транспорт. Както и на местни избори 2015 г. БДЖ ще плаща на автобусни фирми спонсори на предизборна кампания на кандидати от определени партии. През месеците юли, август и началото на септември влакове 30270 и 30271, пътуващи по направление Стара Загора – Карлово – Стара Загора бяха спрени тихомълком (без никаква информация поне на сайта на Компанията) и не бяха заменени от алтернативен транспорт. Т.е. платените от данъкоплатците влаккилометри не бяха ползвани за тяхното транспортно обслужване. Подобен е и примерът с десетките трудово-служебни влакове и изолирани локомотиви (редовни и извънредно назначени), които черпят влаккилометри заплатени от Държавния бюджет по силата на Договора за обществена превозна услуга (ДОПУ), но не превозващи пътници. Това е валидно дори за извънредно назначени влакове, пътуващи между София и Варна (543 км) и Пловдив и Варна (385 км) за превозване на празни мотриси за техническо обслужване. Не става ясно къде са и парите за ежедневно отменяните десетки влакове, поради липса на изправни локомотиви и мотриси. Или друго яче казано с парите за влаккилометри БДЖ плаща на автобуси или просто „налива вода“ в други мелници.

А в същото време кашата с новия график е пълна – слети или изобщо премахнати влакове, нарушени утвърдени в последните години връзки във възлови гари, нарушен т. нар. тактов график на влаковете (движение през равни интервали), съкращаване на периодите на движение на влаковете. Вариантите, предоставени на вниманието на обществеността през месец юни и м. септември нямат почти никаква разлика и предлагат за поредна година да се задоволим с посредствена услуга, която ще струва скъпо на данъкоплатците. Наред с няколкото положителни момента (възстановяване на ежедневното движение на влак „Чайка“ София – Бургас – София, по-добри връзки във възлови гари на някои влакове), отново е налице и тревожната тенденция за намаляване на заложените за обслужване на населението през 2020 г. пътнически влакове, поне в някои части на страната, основно в Северна България.

Но да се спрем на конкретните примери – възстановяването на влак „Чайка“ е предвидено за сметка на други влакове, движещи се съгласно ДОПУ и обслужващи понастоящем основно Северна България. Освен това трябва да се отбележи, че влак „Чайка“ през времето на действие на ГДВ 2020 ще пътува по целия си маршрут не повече от 6 месеца, защото ДП „НКЖИ“ предвижда през 2020 г. ремонт на най-дългия тунел у нас – „Козница“, с пълно прекъсване на влаковото движение за период от най-малко половин година. Но откъде идват влаккилометрите за обслужване на влак „Чайка“. Предвидено е обединение на влакове 460 София – Букурещ и влак 2601 София – Варна („Златни пясъци“) в участъка София – Горна Оряховица без да се запазва отделното разписание на втория в участъка София – Горна Оряховица (т.е. електронния пътеводител и билетоиздаващата система ще показват прекачване в гара Горна Оряховица (без да има такова), което ще доведе до нов отлив на пътници). Предвидено е ежедневният следобеден влак от Горна Оряховица до София да се движи само в почивни дни. Ощетени са и областите Велико Търново и Габрово – намалява се транспортното обслужване с два чифта влакове, обслужващи направленията Царева ливада – Габрово и Горна Оряховица – Плачковци. Това, в комбинация с „изваждането“ от т. нар. тактов график на влак 2615 София – Горна Оряховица – Варна (вече ще заминава в 15:30, т. е. с 40 минути по-рано от предвидения 3-часов интервал в тактовия график) води до заминаване на последният влак от жп гара Горна Оряховица за Царева ливада и Габрово (с връзка за Плачковци) в 19:35 и принудителен престой в гара Царева ливада (за пътуващите към Габрово) от 47 минути!? Освен ранният час, нарушаването на 3-часовият такт на движение по линията от Горна Оряховица до Плачковци, е налице и безумно очакване на пътниците от Габрово на връзка в гара Царева ливада с влак от Стара Загора, което трае повече от 45 минути. Припомняме, че пътуването от Царева ливада до Габрово с влак отнема около 30 минути, т.е. повече от четвърт час по-малко от престоя в гара Царева ливада, независимо дали пътувате от или за Габрово!? Това води и до друг съществен проблем за пътуващите от областите Велико Търново и Габрово. Предвид липсата на каквато и да било директна връзка от тези два областни центъра с първите четири по големина града в страната (в това число и столицата), а за Габрово до какъвто и да било друг град (единствена директна връзка е със село Царева ливада), последен вариант за належащи пътувания по тези дестинации с пристигане в ранните часове на денонощието е ползването на нощни влакове. От 2011 г. по 4-та главна линия между Горна Оряховица и Стара Загора не се движи нощен чифт влакове, въпреки множество обещания за възстановяването на това обслужване. Последните две години това се компенсираше частично от късния час на преминаване на международния влак по маршрут (Букурещ) – Горна Оряховица – Стара Загора – Димитровград – (Истанбул). Въпреки, че новият предложен час на този влак е по-удачен за осъществяването на вечерни връзки в гарите Дъбово, Тулово и Стара Загора, проблемът с нощните пътувания за региона, разположен в самия център на страната остава и дори се задълбочава. Неудачното решение с последния влак от Горна Оряховица за Габрово в 19:35 часа определя часа на заминаване на последния влак от Габрово – 20:00 часа. След почти 50-минутно чакане в гара Царева ливада се осъществява връзка с влак от Стара Загора за Горна Оряховица. В гара Горна Оряховица след дълго чакане – 3 до 4 часа!?, се осъществява връзка с нощните влакове по направлението София – Варна – София. Т.е. това за пореден път води до влошаване на възможностите за пътуване. ГДВ 2020 отново не предвижда ежедневно движение и връзка от и за Габрово за два от работническите влакове по направлението Горна Оряховица – Плачковци – Горна Оряховица.

Отново твърде ранният час на заминаване на влак 2615 от гара София е причина и за друг проблем в Централна Северна България. Това е пропускането на връзки в гара Левски от влак 24226 от Троян и Ловеч. Същото е пример за истинска гавра за пътниците – влакът, обслужващ второстепенната линия, ще пристига в гара Левски в 19:14 след като са заминали връзките за Плевен, Варна/ Русе и Свищов (споменато по-горе в примера от община Ловеч и езиковата гимназия). А с коригирането на часа на заминаване на влак 2615 от София – в 16:10 (понастоящем в 16:00) повечето от посочените до тук проблеми не биха съществували, но това не интересува БДЖ.

Показателен е и отказът за поредна година бърз влак 2654 да следва разписанието на тактовия график и да заминава от гара Варна с около час по-рано, което да направи възможно осъществяването на удобни връзки в гара Горна Оряховица (за Русе, за Велико Търново, Дряново, Габрово и Трявна) и в гара Левски (за Свищов), както и пътуването му до гара Враца, а не само до гара Плевен. Наглото в случая е, че същият състав се придвижва от гара Плевен до гара Враца като трудово-служебен влак, изразходващ километри по ДОПУ, т.е. платен от данъкоплатците, но не се ползва от тях. В същото време ГДВ 2020 предвижда последният вариант за придвижване от областния град Плевен към Долни Дъбник, Телиш и Червен бряг (дестинация за работнически и ученически пътувания) да бъде 18:23!? По-ранен час на пристигане на влак 2654 в гара Плевен – ок. 21:10 (според тактовия график), и продължаването му към Червен бряг и Мездра би компенсирало частично този сериозен недостатък в разписанието, но това не интересува никого от ръководството на БДЖ. Сутринта в обратното направление от гара Враца същият влак е изкуствено разделен на пътнически влак до Плевен и бърз влак от Плевен до Варна. Пътниците от Враца виждат в електронния пътеводител на Превозвача, както и на билетите си, несъществуващо прекачване в гара Плевен. В същото време по-ранния час на заминаване на влак 2654 от гара Варна – 16:30 вместо 17:30, не би довел до проблеми за пътуващите на по-къси разстояния, защото пътническият влак от Варна за Шумен (вл. 20166), заминаващ около 16:30 може да бъде изместен по времето на заминаване на бързия влак – 17:30. Този проблем не се разрешава повече от 4 години! Скандалната неофициална причина – жп началници от ниския ешелон се прибират с него след работния си ден във Варна и не желаят да ползват пътнически влак.

Видно от представените примери е налице сериозно намаление на пътническото обслужване. Но това не е всичко. Не е пощадено дори направлението София – Перник, където 4 чифта влакове по-малко ще обслужват линията. Влошено е транспортното обслужване по трета главна линия в участъка Карнобат – Варна, по 8-ма главна линия в участъка Ямбол – Стара Загора отново няма никаква възможност за осъществяване на ежедневни работнически и ученически пътувания, а в участъка Бургас – Карнобат липсва чифт ежедневни бързи влакове (настоящи 8660 и 8661). В участъка София – Мездра пътническите влакове в неделния ден ще са с още един чифт по-малко.

Припомняме, че в периода 2011 – 2016 г. бяха ликвидирани всички търговски влакове на „БДЖ – ПП“ ЕООД, което доведе до реално намаляване на обслужването на пътниците с около 6000 влаккилометра дневно. Т. е., чрез трансформирането на т. нар. експреси в обикновени бързи влакове, изразходващи влаккилометрпи от ДОПУ (без в Договора да се предвижда увеличение на тези влаккилометри), се постигна сериозно намаляване на обслужването с пътнически влакове по главни и второстепенни линии. Въпреки „изхвърлянето“ на настоящето ръководство на Превозвача по повод на възстановяването на добри практики и повишаване нивото на услугата чрез възстановяване на търговските влакове, такова не е предвидено в ГДВ 2020, а влаккилометрите, ползвани пълноценно от пътници намаляват още повече. Не стига всичко това, но и ежедневно ставаме свидетели на назначаване на трудово-служебни влакове (например за техническо обслужване на дизеловите мотриси Сименс), изразходващи влаккилометри от ДОПУ (коментирано по-горе). Т.е. това са отново влакове, платени от данъкоплатците, но невозещи данъкоплатци.

И понеже всичките други ядове на пътниците не са достатъчни, втора година от Националния превозвач тормозят купуващите билет за влака с жалко подобие на билетоиздаваща система. Тази „система“ не позволява избор от страна на пътника на възможните линии, по които да премине до достигането на крайната си дестинация (в случаите, когато има повече от една такива възможности), не позволява издаването на билети с повече от три прекачвания във възлови гари (а това е нещо належащо за гари, намиращи се на второстепенни линии, където няма обслужване с директни влакове към големи градове). Много сериозен е и проблемът с изчакването във възлова гара за прекачване. Ако то надхвърля два часа, в повечето случаи системата отказва да издаде билет. Това води до оскъпяване на пътуването, поради закупуването на няколко билета или до създаването на неудобство да се издават ръчно писани билети във влака, често неподходящи за осребряване при пътуване в командировка, и други подобни проблеми. Що за услуга предлага превозвач, който не може да издаде билет за нея!?

Но всичко изложено тук не интересува БДЖ! Важното за ръководството на Националния превозвач е „…че представянето на максимално качествена услуга е възможно само при изграждането на отворен диалог, интензивна комуникация, добро взаимно разбиране и доверие, както и конкретни ангажименти от страна на дружеството.“

[Железниците Днес]
понеделник 29 януари 2018

106 години 42-ра жп линия Габрово – Царева Ливада

on 29 яну 2018  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
20r5xg6

На 29 януари 1912 г. лично от цар Фердинанд, престолонаследникът Борис и министъра на обществените сгради, пътищата и съобщенията – Антон Франгя, тържествено е открита жп връзката на габровци със страната и света. Днес, 106 години по-късно, вече електрифицираната линията продължава до обслужва своите пътници, пътуващи наблизо и далеч.

Историята на Габровската линия започва с няколко неизвестни. Идеята за тунел под вр. Шипка се появява в края на 19 век с цел осъществяване на оценяваното като най-перспективно трасе от Велико Търново през Севлиево, Габрово и Казанлък до Стара Загора. Разглеждат се варианти на Преминаване на Балкана по-далеч от Габрово – през прохода на Републиката и през Елена и Сливен. При тези варианти възможността за Габрово е свързването му с основното трасе чрез второстепенна линия. В крайна сметка през 1904 г. се взема решение за изпълнение на най-неблагоприятното от техническа гледна точка трасе – това през Плачковци, Кръстец, Борущица и Радунци. Причините – обслужване на каменовъглената мина „Принц Борис“ край Плачковци, собственост на свързана с банкера Атанас Буров френско-белгийска банка, и настояване на Франция, осигурила кредита за построяването на линията.

Най-активното строителство на железопътни линии в България се извършва през последното десетилетие на 19 век и първите 10 – 12 години на 20 век. От 693 километра в 1887 година дължината на железопътните линии нараснала на 1931 километра през 1911 година. Само през периода 1900 – 1911 година, били построени нови железопътни линии с обща дължина 754 километра. През този период е построена и линията Русе – Търново, а от 1906 година започва строежа на презбалканската линия Търново –Дряново – Трявна – Борущица – Стара Загора с отклонение за Габрово.

По това време в Царева ливада се строи голяма гара, която в последствие става важен железопътен възел, с която се определя и по-нататъшното развитие на селото и целия регион. Контролът на строежа на жп гара Царева ливада бил възложен на Йордан Марков от село Сяровци, протеже на Никола Мушанов. Като общи работници по строежа на жп линията са работели много мъже и жени от района. Чрез системата на предприемачи, акорданти и надзиратели, компаниите подлагали на жестока експлоатация работниците – българи, македонци, италианци, черногорци, сърби, хървати и други, наричани с общото име „бараби”. Неслучайно на няколко пъти на строежа се провеждат големи стачки – едната в края на 1906 година, другата през пролетта на 1907 година в района на Търново – Царева ливада – Борущица. Третата най-голяма стачка, в която участват 1300 души е през 1909 година в участъка Царева ливада – Габрово.По време на строежа на двете ЖП линии и гарата животът в Царева ливада бил много бурен. Стотици работници напълвали селището като мравуняк, особено в празнични дни. Две фурни не смогвали да изпекат хляб. Всички ханчета са превърнати в кръчми и гостилници. Всички свободни стаи и стаички са натъпкани с квартиранти. Хранителни продукти и напитки се продавали и на „кантони“ – на открито по обектите.

Гара Царева ливада и жп линията за Габрово били открити по най-тържествен начин на 29 януари 1912 година. На тържеството присъствал и цар Фердинанд, председателят на министерския съвет Гешев, много министри и висши чиновници. Гаровата постройка е била украсена с гирлянди и знамена. Точно в 10 часа и 5 минути, царят прерязва лентата, която е опъната от две момиченца с разплетени коси и ленти през рамената. Влакът, теглен от два локомотива, е готов да откара гостите в Габрово с първият пътнически влак Царева ливада – Габрово. В крайната гара, на 17,380 км от Царева ливада, хиляди жители на Балканския град посрещат влака – символ на прогреса.

Непрекъснатото увеличаване на трафика по Презбалканската и Габровската жп линии налага бързото разширяване на железопътната гара в Царева ливада. Тя става важен железопътен възел по 4-та главна жп линия и врата на индустриално Габрово. Първият началник гарата в Царева ливада е бил Йордан Бръчков, а най-много години като началник гара е работил Пейно Пейнов.

Ако през 1925 година по линията преминават денонощно 12 влака, през 1968 година те са вече 72, от които само до и от Габрово 26 влака – 17 пътнически и 9 товарни. Товарът за Габрово достига 120 – 140 вагона на денонощие, а общо през гара Царева ливада за денонощие преминават по 540 вагона. Непрекъснато се подобрява и тягата на влаковете. До 1954 година влаковете се теглят от парни локомотиви серия 19. През 1969 година е извършена реконструкция на железния път, с което се завишава осовото натоварване до 20 тона. През 1974 година по линията преминава и първия дизелов локомотив, а от 1977 година се появяват и електровозите.

В различни периоди през годините габровци са имали възможността да ползват, освен влаковете до Царева ливада, и директни влакове до Горна Оряховица, Русе, Плачковци, Пловдив и, разбира се, легендарният влак „Шипка“ до София. Днес по линията се движат общо 13 влака, които се обслужват от електромотрисни влакове серия 32. Връзките във възловата гара Царева ливада и в северното, и в южното направление са без изчакване. За точното разписание, цените на билетите и абонаментните карти и многобройните намаления може да се получи подробна информация от служителите на билетната каса в жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес]
четвъртък 07 декември 2017

НАГЛОТО РЪКОВОДСТВО НА БДЖ ПАК „РЕЖЕ“ ВЛАКОВЕТЕ

on 07 дек 2017  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
2ikcrvc

Само след два дни стотици хиляди български граждани ще бъдат предколедно сюрпризирани от „БДЖ – Пътнически превози“ с ново съкращение на влакове в цялата страна! Въпреки шумните обещания за край на кризата с нотификацията на Европейската комисия за отпускане на държавна помощ и щедрите хвалби за добрата работа на ръководството на Националния превозвач, което сега щяло да поведе Дружеството към още по-светли бъднини – отново нарушаване правото на свободно придвижване на гражданите, отново лъжовни обещания за нови влакови състави и цинични „обществени обсъждания“ по предстоящата поръчка за нови возила.

Само преди малко повече от два месеца проектът на графика за движение на влаковете през 2018 г. бе представен пред общините на срещи в градовете Горна Оряховица, Пловдив и София. Оказа се сериозно орязан в сравнение с първата версия от месец юни. Всички отчетоха, че въпреки запазването на размера на държавната субсидия и разрешената от Европейската комисия помощ в размер на около 224 млн. лв., отново е налице тревожна тенденция за намаляване на броя на пътническите влакове през 2018 г. Представителите на общините и гражданите, потърсили диалог с Превозвача – било то писмено или на нарочно организираните срещи за отстраняване на конфликтните моменти в ГДВ, са отвратени от наглостта и безочието на представителите на „БДЖ – Пътнически превози“. С поведението си те демонстрират на обществеността, че мнението на никого не е важно и няма да бъде зачетено. На всички молби за възстановяване на влакове, за насищане на разписанието, за коригиране на разписания, за включване на едни и изключване на други спирки е отговорено с „НЕ“. Всъщност не на всички молби – на писмените молби те дори не си правят труда да отговарят. Но дори това уж „съгласувано“ с обществеността разписание остана пожелателно. Два месеца по-късно стана ясно, че осакатяването на графика на пътническите влакове е дори още по-жестоко, а общините и техните граждани са поставени пред свършен факт от шепа нагли лъжци.

При предвидени в Бюджет 2018 175 млн лева за компенсиране на дейността на „БДЖ – Пътнически превози“ чрез Договора за извършване на обществена превозна услуга (точно толкова, колкото и през 2017 г.), 35 млн лв. капиталов трансфер за обновяване на подвижния състав (точно толкова, колкото и през 2017 г., не че видяхме нови влакове с тези пари) и над 160 млн лв. остатък от разрешената държавна помощ (каквито нямаше при изготвянето на графика за 2017 г.) отново сме в ситуация на влошаване на качеството на транспортното обслужване н гражданите чрез спиране на влакове и закриване на линии (преустановява се пътническото движение между Бобов дол и Дупница). Защо въпреки повечето обществен ресурс, т. е. повече пари от данъкоплатците отново се намалява обема на превозите – ситуация позната ни от последните години. Опитите досега, освен неудобното разписание включваха насилствено спиране на стотици влакове и протести в цялата страна, най-дългата железничарска стачка в историята на БДЖ, умишлено саботиране на плащания по кредити и просрочване на ремонти на подвижния състав, за да бъде невъможно обслужването на графика и още, и още...

Конкретните примери за това, което ни очаква от 10 декември са много. Не само, че не се възстановява движението на спрени влакове като експрес „Чайка“, за който настоящият министър на транспорта по време на парламентарен контрол на 19 февруари 2016 г. обеща, че ще се движи ежедневно още от месец май 2016 г., но се стигна до нов тежък удар за пътуващите – предложи се спиране на чифта нощни влакове Варна – Пловдив – Варна, намаляване на обслужването на линиите Пловдив – Пещера, Пловдив – Свиленград, Стара Загора – Карлово, Горна Оряховица – Плачковци, Горна Оряховица – Габрово, Карлово – София. Никъде не е налице така очакваното и многократно обещавано подобрение на транспортната услуга, напротив – отново са нарушени важни връзки във възловите гари, отново се съобразяват часовете на пътуване на някои влакове само с комфорта на Превозвача и и инфраструктурния оператор – ДП „НКЖИ“. Потърпевшите са няколко стотин хиляди български граждани.

След първоначалната по-остра реакция на медии и общественост все пак нощните влакове Пловдив – Варна – Пловдив са спасени, но само те и само засега. За сметка на това, вместо логичното продължение на маршрута до София и осигуряването на допълнителен директен влак за населените места по маршрута до столицата, часът на пристигане в Пловдив е изместен по-рано – в 5:00, за да бъде максимално неудобен и без връзка към Пазарджик и София. Това е добре известен похват на БДЖ – да прави разписанието толкова неудобно, че да не останат пътуващи и да имат „доказателства“ за ниската ефективност на нарочените за спиране влакове. Спасението на въпросните влакове, свързващи втория и третия по големина градове в страната, стана за сметка на осакатяването на редица други влакове – бърз влак Русе – София вече ще пътува само от Горна Оряховица до София, чифтът влакове „Янтра“ – емблема на влаковете в Северна България, пътуващ сега по маршрут Горна Оряховица – София – Горна Оряховица на връщане е скъсен до Плевен. Същата е съдбата на чифта влакове Плевен – Варна – Плевен – на връщане е скъсен до Горна Оряховица. След системното изместване в по-късни часови диапазони на заминаването на последните два чифта влакове от София и от Варна те загубиха част от връзките си и от привлекателността за пътниците. Сега ще бъде нанесен поредния удар. Трябва да се отбележи, че влаковете Плевен – Варна – Плевен можеха от години да пътуват с удължен маршрут до и от Враца, защото същата композиция пътува нощем без пътници от Плевен до Враца и обслужва ранен влак от Враца до Плевен, макар и с различен номер и показващ в електронния пътеводител пътуването от Врачанския Балкан до морето с прекачване, каквото всъщност няма. Освен това късния час на заминаване от Варна към Плевен лишава влака от връзки в гара Горна Оряховица към Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Димитровград, към Полски Тръмбеш и Русе. Така според новото разписание този влак ще пристига по никое време в Горна Оряховица и няма да вози дори пътниците за Павликени, Левски и Свищов, за Плевен. Това означава липса на алтернативна късна връзка от София и Варна в петък, неприбиращи се за почивните дни след лекции или работа млади хора в споменатите градове, невъзможно прибиране от големите градове на трудовите мигранти и още стотици други подобни съдби. Типичната схема за опразване на влаковете и представянето им като неефективни.

След първоначалната грандиозна идея на корифеите на идиотските разписания от БДЖ влакът Варна – Горна Оряховица – Пловдив да се движи по маршрут Русе – Горна Оряховица – Свиленград (според БДЖ всички пътници желаят директна връзка с 48 по големина град в Българи, а не с втория по големина и със столицата) се оказа, че същият влак е със съкратен маршрут – до Стара Загора, но пък за сметка на това без удобна връзка за Пловдив. След има-няма час престой на Старозагорската гара има бърз влак за Пловдив през Димитровград. Така в момента от Велико Търново до Пловдив с единствения директен влак от Старата столица до нещо по-различно от Горна Оряховица и Стара Загора се пътува 4 и 20 минути. От 10 декември не само, че ще се налагат нови прекачвания, но и пътуването до Пловдив ще трае малко над 6 часа – забележителен напредък… в прогонването на пътниците от влаковете. Не е за пропускане факта, че това ще бъде поредния график без нито един директен влак към София, Пловдив или Варна за областни градове като Велико Търново, Габрово, Монтана, Хасково, Кърджали.

Освен споменатите „под ножа“ е и един от влаковете на Северозапада – шумно спасяван от всяко българско правителство, а сега с отрязан съботно-неделен курс на влаковете, пътуващи по маршрут София – Лом – София. А вече от няколко години и половината пътнически влакове в Северозапада не пътуват събота и неделя. Така добре са измислени почиващите си влакчета, че връзките в гара Мездра с влаковете София – Варна и София – Русе да бъдат невъзможни. Така ако пътувате от Монтана за Варна в неделя, ще се наложи да пътувате с час и половина по-дълго. Е няма да пътувате, а по-скоро трябва да се прекачите допълнително два пъти – в Бойчиновци и във Враца, и да чакате в гара Мездра. В крайна сметка ще се лишите от още час и половина с близките си, за сметка на приятно висене по студени гари.

Сред примерите са и работническите влакове около София. Те от години са в график, непризнаващ трудене на смени и в почивните дни, вероятно защото администрацията на „БДЖ – Пътнически превози“ работи само в делнични дни от 9 до 17 часа и очаква, че всички останали също са в този режим. През 2018 г. е достигнат нов връх при осакатяването на цели направления. Освен, че хората от общините Драгоман, Сливница и Костинброд няма да имат влак за втора смяна – вариантите на пристигане в София са или в 9, или в 15 часа, но и в почивните дни ще разчитат на половината влакове. В ден неделя влаковете от София към Драгоман заминават в 7:25, 14:12, 17:00 и 18:02 – забележително удачно подбрани интервали!? Подобна е и ситуацията в Искърското дефиле и по линията за Перник, където от години пътниците не знаят изобщо има ли работнически влак, който да се движи целогодишно. Положението по линията за Карлово също е трагично – Превозвачът предлага достъп до селата по линията сутрин малко след 5 часа и следобед малко преди 14 часа. Желание да пътуваш с влака до вилата си или за разходка в планината, разбира се, няма как да бъде породено.

След гръмките приказки за това как няма никакви пречки влаковете, пристигащи на Централна гара София от северното, западното и южното направление да бъдат удължени до гара Искър, за да преминават през по-голяма чат на града и да осъществяват връзка с още метростанции, се оказа, че не само няма да има удължени влакове, но дори и част от сегашните връзки ще се ликвидират. Няколкото чифта влакове по маршрута София – Банкя (наследник на тактовия график от близкото минало – влак на всеки 30 минути) са съкратени до едва 4 курса на ден. При това са във време, в което дори не могат да обслужат поне част от хилядите служители на новата индустриална зона „Божурище“.

Основна заслуга в недоразумението, наречно график за движение на влаковете 2018 г., дължим на решението на Превозвача да премахне изцяло търговските си влакове – бившите експреси, и да ги включи в общия обем влаккилометри по Договора за обществена превозна услуга. Така продължаваме да слушаме шизофренните приказки от типа „обемът на превозната дейност се запазва, но режем няколко десетки влака“.

2anfvp

Обяснението, че последните два търговски влака на Превозвача – влакове „Златни пясъци“ и „Янтра“, вече няма да бъдат такива и ще ползват километри от Договора за обществена превозна услуга, което налага спирането на други влакове, не отговаря на заявената политика за подобряване на обществената транспортна услуга. Нещо повече – с тази проява на безсилие да се предложи качествена услуга в поне два чифта влакове (до преди вещата намеса на настоящето ръководство – 7 чифта, ликвидирани един по един в периода 2011 – 2017 г.) се нарушава правото на свободно придвижване на гражданите на десетки български общини. Не е за подценяване и факта, че през 2016 г. умишлено беше намелена максималната скорост на движение на влак „Златни пясъци“ (както и на всички други бързи влакове по линията Варна – София през Горна Оряховица) до 100 км/ч, въпреки че вагоните и локомотивите, които го обслужват, пътуват и по други направления с ограничение от максималната експлоатационна скорост на съставите – 130 км/ч. Това доведе до увеличаване на времепътуването на влака с половин час – пореден опит за насилствено сваляне на пътниците от него. Сега същият ефект ще се постига с предвиждането на много повече спирания, които да компенсират заложената по-висока скорост на движение – нормалната за съставите – до 130 км/ч. Тогава кому са нужни ремонтните дейности по инфраструктурата, когато умишлено се забавят най-бързите влакове на Националния превозвач?!

Продължава и демагогията относно обновяването на подвижния състав на Националния превозвач. Едни и същи казионни отговори слушаме трети мандат – като се измъкне Дружеството от кризата ще започнат инвестициите, изразяващи се само и единствено в закупуването на няколко прескъпи мотрисни влака за обслужване на направлението София – Бургас, което е частично рехабилитирано.

Evcsg5

Проведоха се „обществени обсъждания“ на поръчката за закупуване на прословутите мотриси при затворени врати и без право на участие на обществеността!? Сред участниците в т. нар. дискусия има такива, които дори не познават режима на работа на влакове, известен като “push – pull” и означаващ възможно движение в двете посоки на конвенционален жп състав от локомотиви и вагони. То и нивото на нормативната уредба в железниците у нас като това на „експертите“ – застинали през 40-те години на 20 век.

2h3pjfb

2zxt3ki

Дори не се допускат възможностите за бързо частично обновяване на влаковете чрез закупуване на евтин, употребяван подвижен състав – вагони за регионални, междурегионални, интерсити и евросити влакове от държави като Австрия и Германия, разпродаващи в момента на страни от Централна Европа излишните си единици. Вместо това ние отново се каним да инвестирам огромна сума пари в малко на брой негъвкави състави, които да задоволяват частично потребностите на жителите на едва 6 областни града и евентуално някой общински център покрай тях!? Наличните състави са с висок комфорт, климатизирани, за скорости до 200 км/ч – напълно удовлетворяващи рехабилитираните участъци у нас, гъвкави по отношение на капацитета си, лесни за поддръжка и имащи възможност да оперират в режим “push – pull”, т. е. да постигнат основното предимство на мотрисите – високо ниво на оперативност и маневреност. Разбира се, цените им са несравнимо по-ниски от тези на електромотрисните композиции. Чудесен пример за това е сделка на Чешките държавни железници, придобили от Австрийските държавни железници 50 бр. висок клас интерсити вагони за сумата от 14,5 млн евро – сума по-ниска от годишния капиталов трансфер за обновяване на състава на „БДЖ – Пътнически превози“.

След всичко това, нека ръководството на Превозвача и ресорното министерство да не се чудят на предстоящите протести на отчаяни хора, лягащи по релсите и борещи се за правото си на придвижване в европейската България от 21 век.

[Източник: Железниците Днес]
сряда 04 януари 2017

Наглостта на ръководството на БДЖ

on 04 яну 2017  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
N3kwwk

[Автор фото: Мариян Василев]

В навечерието на Коледа на сайта на Националния превозвач – „Холдинг БДЖ“ ЕАД, се появи нагла заплаха, наречена незнайно защо „позиция“. Поводът – опитът на една гражданска инициатива да спре разграбването и унищожаването на Холдинга чрез безобразно разпродаване на безценица на подвижен състав, определен като негоден от ликвидаторите в лицето на ръководството на държавното предприятие.

В случилото се нямаше да има нищо чак толкова дразнещо, ако не беше написано нагло и със заплашителен тон и ако Компанията не беше в катастрофалната ситуация, в която е поставено от крайно некомпетентното и злонамерено ръководство, лишаващо системно стотици хиляди граждани от правото им на свободно придвижване.

33bh35e

Представете си с какви очи правиш опити да сплашваш гражданския сектор, след като некадърността ти доведе до провал на стотици хиляди пътувания на българските граждани по време на коледните и новогодишните празници!? Ежедневните отменени влакове и закъснели от начална гара поради липса на локомотив или мотриса станаха 5 – 6 пъти повече в дните между Коледа и Нова година, а след 1 януари ситуацията стана направо нетърпима – 10-ки отменени влакове и огромен брой закъснели влакове – повече от половината, при заминаването си от Централна гара София. И това се вижда много лесно от електронните табла на големите гари, достъпни в сайта на Превозвача.

Тези, които отправят заплахи, са същите, които по време на двете си катастрофални управления на Холдинга са успели да постигнат само и единствено спиране на влакове, намаляването на капацитета на влакове, умишлено намаляване на експлоатационната скорост на влакове, унищожаване и разпродажба на подвижен състав, които и без това е в огромен недостиг, спиране на ремонтни програми, спиране на доставки на резервни части за поддръжка, спиране дори на редовните плащанията по кредити през 2010 г., което е основния проблем с дълговете на БДЖ, а не размерът им, които е в пъти по-нисък от този на почти всеки един европейски железопътен превозвач.

Плашещите със съд са тези, които спряха от употреба 15 стари, но годни електромотрисни влака, без да са осигурили никаква тяхна алтернатива. Това в комбинация с забавения ремонт на локомотиви доведе до тотален срив в разписанието на влаковете в цялата страна, хиляди работещи и учещи загубиха каквато и да било вяра в надеждността на услугата, предлагана от Националния превозвач.
„Засегнатите“ от активната позиция за спиране на унищожението, изразена от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, са тези, които постоянно тръбят, че в новия график за движение на влаковете, влязъл в сила на 11 декември 2016 г., е запазен обема на обслужване на пътници, съгласно Договора за обществена превозна услуга. Това очевидно не е така – спрени са десетки пътнически влакове, спрени са дори чифтове бързи влакове, генериращи при движението си много влаккилометри, платени по въпросния договор. Броят на влаковете е запазен, но в тазгодишните калкулации се броят по два пъти всички бързи влакове, преминаващи през участъка Пловдив – Стара Загора, а „международните“ влакове (движещи се само в българските си участъци) от София за Русе са дублирани, поради „опасност“ от директна връзка с Букурещ за лятото. Намалението се забеляза още през изминалата година, а тенденцията се запазва и през настоящата. Пропуска се да ни се обясни, че влаккилометрите по Договора са същите, но се ползват не само за превоз на пътници, както е редно, но също и за т. нар. трудово-служебни и специални влакове на Превозвача, назначавани за придвижване на мотрисни влакове от единия до другия край на страната, за да бъдат обслужени технически, за някакъв наложителен обмен на състави, за извършване на тестове на определена серия подвижен състав и др. Просто казано това означава, че гражданите са излъгани и ощетени, защото с парите за техния превоз, гарантирани от Бюджета, се вършат редица неща, невключващи превоз на пътници. Тази „новаторска“ практика дължим на „професионалното“ ръководство на Холдинга и дъщерните му дружества, невиждали влак в живота си и нямащи нищо общо нито като образование, нито като опит с железопътния транспорт.

2dv29zm

Това, разбира се, не е всичко в безобразното управление на Холдинга и дъщерните му дружества. Некомпетентността на външните за системата пионки, поставени на чело с цел ликвидация, доведе до там ежедневно да ставаме свидетели на това как пътнически влакове се обслужват с комфортни безкупейни вагони от сериите 15-63 – първокласни, и 25-63, вместо да бъдат пренасочени например на бързите влакове София – Видин, които са сред най-пълните, но за сметка на това с най-неудобните състави, предназначени за кратки пътувания до час – два. Ежедневно ставаме свидетели как по един от същите тези безкупейни вагони, ограничени в експлоатационната си скорост, става причина за ограничаването на скоростта на бързи влакове, пътуващи по така шумно прокламираните няколко километра ремонтирани „високоскоростни линии“. Поради това вместо със заложените 130 км/ч в тези участъци, влаковете за Бургас и Варна през Пловдив се движат с до 100 км/ч. В същото време пътнически влакове в цялата страна се движат със състави, включващи вагони от сериите 29-74 (до 130 км/ч), 10-40 (първокласни, до 140 км/ч), 21-50 (до 140 или 160 км/ч), 22-97 (немски интерсити вагони, до 200 км/ч). И всичко това е лесно проверимо – достатъчно е просто да се разходите поне до Централна гара София и да се убедите лично в „гениалното“ композиране на съставите. Бързите влакове за Варна и Русе през Горна Оряховица вече не ги коментираме изобщо, защото при поредния саботаж на силното северно направление в средата на 2016 г. беше въведено измислено ново ограничение на скоростта на повечето влакове по втора главна линия – до 100 км/ч, въпреки че същите състави в други участъци на страната и че част от влаковете в посочения участък продължават да пътуват с по-висока от посочената скорост!

Подобно е разпределението и на малкото останали локомотиви – бързите, движещи се с до 130 км/ч са отредени за пътнически влакове или за състави на бързи влакове от ограничените по една от посочените по-горе причини. Локомотивите, ограничени до 100 или 110 км/ч се разпределят на бързите влакове по прословутите „високоскоростни“ участъци.

Ръководството, неспособно да се похвали с нито един реален успех по отношение на подобряване на качеството и надеждността на пътническата услуга от 2009 г. насам, същите тези, които постигнаха за посочения период спад от 10 млн пътувания на годишна база, допринасяйки значително за увеличаване дела на неекологични и неустойчиви форми на транспорт, които не можаха да окомплектоват поне един читав влак със сапун!? и работеща озвучителна система (въпреки, че същата е налична в ремонтираните за по над 200 хил. лева вагони и не се ползва), които не можаха да защитят една нормална международна жп връзка за България и адекватни оферти за международно пътуване, те са тръгнали да заплашват граждани открито! А реакция от Принципала няма. Но и няма как да бъде иначе. От 2009 г. насам, с кратко прекъсване, Транспортното министерство е ликвидаторски настроено спрямо БДЖ, потвърждение на което беше възстановяването на ръководните позиции в края на 2014 г. на най-проваления и най-злонамерен управленски екип на БДЖ. Това е министерството, което не направи нищо в подкрепа развитието в България на най-екологичния транспорт, което не пожела българите да пътуват в нови или употребявани, но модернизирани/ обновени, чисти и надеждни влакове, което само допринесе за увеличаване на пропастта между системите за таксуване при ползване на железопътна и пътна инфраструктура.

За отбелязване е, че на сайта на Превозвача новините за увеличаване периода на предварителната продажба на билети, както и за увеличаването на съставите на влаковете по повод празничните дни се качват в последния момент, но пък заплахите към гражданите се сипят неограничено и своевременно. Добре, че все пак си имаме влаковете, които на пук на ръководството и на неговите лакеи продължават да ни служат, доколокото им стигат силите.

[Източник: Железниците Днес]
вторник 13 декември 2016

В ход е четвъртата кампания за популяризиране на железопътния транспорт в област Габрово

on 13 дек 2016  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
9rkhad

На 1 декември 2016 г. стартира четвъртата поредна годишна кампания за подкрепа на железопътния транспорт в Габровско, организирана от екипа на „Железниците Днес“. И този път Кампанията има две основни направления. Едното е предоставянето на повече и по-подробна информация за възможностите за пътуване с влак в страната и чужбина. Това включва създаването на информационни материали, листовки и книжки с разписанията на влаковете по дестинации, цени на билетите, карти за пътуване с намаление, специални оферти и др.

Второто направление на Кампанията е по-приятното – свързаното с отстъпки и подаръци за пътниците на жп гара Габрово. В периода 1 декември 2016 г. – 31 януари 2017 г. всеки закупил карти за намаление „Младеж“ и „Класик“ или месечна абонаментна карта за пътуване с влак по маршрут, по-дълъг от 20 км получава фиксирана отстъпка от цената в размер от 5 лв. При тримесечните абонаментни карти отстъпката „скача“ до 10 лв. Освен това всички, закупили споменатите карти до края на месец януари 2016 г участват в томбола за очила за виртуална реалност VR, две раници, флаш памет 4 GB, смарт часовник, преносими батерии за мобилни устройства, слушалки за музика, слушалки за мобилни устройства (handsfree) и множество книги. Закупилите в посочения период карти за намаление „Дете“, „Семейство“, „Учащ“, „Възрастен“ и „ТПЛ“ участват в томбола за художествена литература.

През 2017 г. продължава и ежемесечната томбола за художествена литература, условието за участие в която е закупуването на билет за пътуване с влак от жп гара Габрово на стойност над 5 лв., включително и по таблица 2ОВ (отиване и връщане), и на билети за пътуване по релация Габрово – Стайновци.

Томболата, на която ще бъдат изтеглени печелившите участници, закупили карти за намаление и абонаментни карти, ще се състои в началото на месец февруари 2017 г. Закупилите съответните карти, при желание, оставят телефонен номер за връзка с тях. Месечните томболи за книги ще се провеждат в началото на всеки месец в периода януари – декември 2016 г.

Промоционалните условия на Кампанията важат само при закупуване на съответните превозни документи от билетната каса на жп гара Габрово!

За повече информация 066/805 339 – жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес]
събота 21 май 2016

Карнавален влак по жп. линията Габрово – Царева ливада

on 21 май 2016  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
Ngc042

По повод Международния фестивал на хумора и сатирата, който се провежда ежегодно в Габрово, влакът обслужващ линията Габрово – Царева ливада бе украсен подобаващо. В електричката бяха разлепени габровски анекдоти и шеги, поставена бе шарена украса, направена от герлянди и разноцветни балони. За допълване на настроението бяха залепени и фигурки с различни животни. Поставена бе и програмата за карнавалния ден, от която пътниците можеха да се информират за разнообразните занимателни, културни и музикални събития, свързани с габровския карнавал.

[Източник: Facebook страницата на "Железниците Днес"]
сряда 13 април 2016

Конкурс за детска рисунка „Нарисувай габровския влак 3“

on 13 апр 2016  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
11401389 1136057606411802 1994026580045074331 N

За трета поредна година екипът на „Железниците Днес“ с подкрепата на читалище „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“ организира конкурса за детска рисунка „Нарисувай габровския влак 3“ – част от Кампанията за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион. Тази традиционна проява е насочена към най-малките пътници на Националния железопътен превозвач. Те ще имат възможност да покажат таланта си в областта на изобразителното изкуство, като същевременно ще се запознаят по-отблизо с особеностите на най-екологичния транспорт – железопътния.

Участниците в конкурса този път ще бъдат разделени в три възрастови групи: първата обхваща деца на възраст до 6 навършени години, втората – от 7 до 10 навършени години, а третата от 11 до 14 навършени години. Творбите ще се приемат на билетната каса в жп гара Габрово в периода 15 април – 26 май 2016 г. в часовете от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 18:00. Приемат се всякакви рисунки на железопътна тематика, независимо от стила, формата, използваните техника и материали. Необходимо е всеки автор да напише на гърба на своето произведение името си и телефон за връзка. Петчленно жури, председателствано от габровски художник, ще отличи най-сполучливите творби. Обявяването на победителите в двете възрастови групи ще се състои на 29 май от 10:30 часа пред зданието на жп гара Габрово. На този ден малките габровски творци ще имат възможност да рисуват на перона на гарата, да пеят забавни песнички за влака, да се забавляват.

Голямата награда за първенците във всяка от трите възрастови групи ще бъде безплатен двупосочен билет за пътуване с влак за цялото семейство по избрана от детето дестинация в страната. Участниците, класирани от журито на второ и трето място, ще получат играчки от естествени материали, книжки за оцветяване, лакомства, стикери и др. Специални награди са предвидени за учебните заведения с най-активно участие.

Творбите на всички участници ще бъдат изложени в чакалнята на жп гара Габрово.

За финал на конкурса е избран 29 май – почивния ден преди 1 юни – Международния ден на детето. Ежегодно на този ден „Холдинг БДЖ“ ЕАД подарява безплатно пътуване на всички деца до 14 години срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на пътниците. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-и юни във всички категории влакове.

Конкурсът за детска рисунка е кулминацията на ежегодната кампания за популяризиране на възможностите и екологичните предимства на железопътния транспорт, организирана от „Железниците Днес“. Сред другите събития от Кампанията са томболите с предметни награди за редовните клиенти, промоционалните цени на билети и карти по повод различни празници, „Карнавалният влак“, посветен на празниците на гр. Габрово, все по-популярните еднодневни екскурзии с влак до природни и културни забележителности и др.
вторник 08 март 2016

Искане за отмяна на решение за премахване на връзки на пътнически и бързи влакове на БДЖ-ПП

on 08 мар 2016  Posted by Saruman  Category: Железниците Днес   Comments: 0
Photo Verybig 816060

Публикуваме цялото писмо, което в края на миналият месец изпратихме до медии и всички институции, които могат да вземат мерки за отмяна на решението на БДЖ-ПП за премахване на връзките между някои пътнически и бързи влакове във възловите гари. За щастие този път, сравнително бързо, се получи положително решение - вечерта на 2-ри март по гарите получиха телеграма която отменя тази, която от своя страна отменя споменатите връзки.

Относно: Пореден опит за нарушаване на правото на свободното придвижване на гражданите с железопътен транспорт чрез премахване на връзки във възлови гари в цялата страна.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


Обръщаме се към Вас след като се запознахме с текста на телеграма 523/24.02.2016 г. на Директора на ДП „НКЖИ“, с която за пореден път се въвеждат промени в пътническата железопътна услуга, които ще доведат до ново влошаване на качеството ѝ.

В цитираната телеграма, т. VII предвижда от 1-ви март 2016 г. да отпаднат връзките между определени влакове в 10 възлови гари в цялата страна. Ето и цитат от самата телеграма с разяснения (в курсив) за нанесената щета:

VII. Отпадат връзките:

1. В гара София на:
- Влак №№ 10120 (от Септември, Костенец и Ихтиман), 8626 (от Бургас през Стара Загора, Пловдив и Пазарджик), 50202 (от Перник) и 3636 (от Варна през Сливен,Казанлък и Карлово) с влак № 2601 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 6620 (от Кюстендил, Радомир и Перник), 1622 (от Пловдив и Пазарджик) и 30114 (от Карлово, Пирдоп и Златица) с влак № 2611 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 10207 (от Драгоман и Сливница) и 13203 (от Банкя) с влак № 4612 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 10130 (от Септември, Костенец и Ихтиман) и 50204 (от Перник) с влак № 460 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).

2. В гара Мездра на:
- Влак №№ 7631 (от Лом, Брусарци, Бойчиновци/ Монтана и Враца) с влак № 2601 (връзка на Северозапада за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 20231 (от Враца) с влак № 460 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 70101 (от Видин, Брусарци/ Лом, Бойчиновци/ Монтана и Враца) с влак № 2602 (от Варна за София през Горна Оряховица и Мездра).
- Влак №№ 70201 (от Берковица, Монтана и Враца) с влак №№ 2612 (от Варна за София през Горна Оряховица и Мездра) и 4612 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 70203 (от Бойчиновци/ Монтана и Враца) с влак № 461 (за София).
- Влак №№ 70121 (от Лом, Брусарци, Бойчиновци/ Монтана и Враца) с влак № 4611 (за София).

3. В гара Плевен на:
- Влак № 23211 (от Черквица и Долна Митрополия) с влак №№ 2601 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 4611 (от Русе, през Горна Оряховица, Плевен и Мездра за София).
- Влак № 23203 (от Черквица и Долна Митрополия) с влак № 4612 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).

4. В гара Левски на:
- Влак №№ 24203 (от Свищов) с влак №№ 2601 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 4611 (от Русе, през Горна Оряховица, Плевен и Мездра за София).
- Влак №№ 24205 (от Свищов) с влак № 2611 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 24207 (от Свищов) с влак №№ 461 (от Русе, през Горна Оряховица, Плевен и Мездра за София) и 4612 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).
- Влак №№ 24222 (от Троян и Ловеч) с влак №461 (от Русе, през Горна Оряховица, Плевен и Мездра за София)
- Влак №№ 24270/24272 (от Троян и Ловеч) с влак №2612 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).

5. В гара Горна Оряховица на:
- Влак № 40100 (от Стара Загора, Трявна, Царева ливада/ Габрово и Велико Търново) с влак №№ 2601 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 2602 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).
- Влак № 40111 (от Русе и Полски Тръмбеш) с влак №№ 2601 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 2602 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).
- Влак № 40102 (от Стара Загора, Трявна, Царева ливада/ Габровои Велико Търново) с влак №№ 2611 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 2612 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).
- Влак № 40113 с влак №№ 2611 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица) и 2612 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).
- Влак № 20156 (от Шумен и Търговище) с влак №4612 (за Русе през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).

6. В гара Шумен на влак № 20156 (от Комунари за Шумен и Горна Оряховица) с влак № 2611 (за Варна през Мездра, Плевен и Горна Оряховица).

7. В гара Каспичан на влак № 9621 (от Русе през Разград, Самуил и Каспичан до Варна) с влак № 2602 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).

8. В гара Синдел на влак № 30153 (от Бургас през Карнобат, Синдел и Белослав до Варна) с влак № 2612 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).

9. В гара Повеляново на:
- Влак №№ 28101 (от Кардам и Добрич) с влак № 2602 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).
- Влак №№ 28201 (от Добрич) с влак № 2612 (от Варна през Горна Оряховица Плевен и Мездра за София).

10. В гара Брусарци на влак №72213 (от Лом) с влак № 70103 (от Видин за Бойчиновци/ Монтана, Враца и Мездра).

Всички тези провалени връзки, обричат част от споменатите влакове, чийто пътникопоток е основно за връзка във възловите гари в посока на големите градове. При закъснение на някой от тях, пътниците, пътуващи чрез съответната връзка ще трябва да чакат часове до следващия влак. Така, въпреки че опитите за спиране на една трета от влаковете в България досега бяха неуспешни, защото те са потребни и се ползват от гражданите на страната, сега ще бъде направен нов опит те да бъдат насилствено изпразнени. Прави се нов удар върху най-екологичния, най-устойчивия сухоземен транспорт, развиван от 150 години у нас.

Настоящото ръководство на „Холдинг БДЖ“ ЕАД продължава да следва линията на свиване на обемите на превозите с влак, на занемаряване на ремонтите на подвижен състав и разпродаването му на безценица на български и чужди частни оператори, на неглижиране на нуждите на гражданите. Всичко това се случва „на тъмно“ – без известяване и съгласуване на общините, въпреки противоположните твърдения на ръководството, без съобразяване с транспортни схеми в страната.

Настоящото ръководство на „Холдинг БДЖ“ ЕАД само за година управление успя да достигне до невиждани нива на недостиг на подвижен състав, поради което ежедневно в цялата страна се отменят влакове, други закъсняват с десетки минути. Това се случва при все, че Държавния бюджет продължава да отделя по 30 млн лева годишно за обновяването на съставите – сума, недостатъчна за нов, но достатъчна за закупуването на качествен употребяван подвижен състав от западни държави (Австрия, Германия, Франция), който например в момента се изкупува от държавните жп компании на Чехия, Унгария, Словакия и др. държави.

Всички споменато в комбинация с продължаващите с години просрочени и крайно некачествени ремонти на железопътната инфраструктура за милиарди левове се отразяват пагубно на 128-годишната институция Български Държавни Железници. Затова и се обръщаме към Вас с надежда за съдействие при предотвратяването на тези некомпетентни или злонамерени действия срещу екологичния транспорт на България. Общините и областните управи и този път не са известени за предприетите промени, и тази година си останаха с напразните обещания за повече и по-удобни влакове. Време е това да спре, време е поне един годишен график за движение на влаковете да бъде спазен и да не бъде променян през две седмици.

Моля, нека заедно да подкрепим развитието на железопътния транспорт в България и да попречим на поредния опит за нарушаване на правото ни на свободно придвижване.

Категории новини

© 2007 - 2021 Железниците Днес   
Железниците Днес 2020 © | Начало | Потребители | Контакти

Проекти: Железниците Днес

Железниците Днес 2011-2020 © Всички права запазени ! | Уеб-сайт създаден от Николай Колев
   Back to top ↑
e107 Theme by veskoto