Холдинг Български държавни железници ЕАД пуска в движение новите спални вагони


 e107    30 апр 2013
 Нищо    

Днес, 30-и април, ще бъдат пуснати в движение първите 11 нови спални вагона на Холдинг БДЖ ЕАД.Днес, 30-и април, ще бъдат пуснати в движение първите 11 нови спални вагона на Холдинг БДЖ ЕАД. Вчера националният железопътен превозвач получи разрешение за тяхното въвеждане в експлоатация от Изпълнителна агенция Железопътна администрация. 11-те нови спални вагона ще пътуват в композициите на нощните влакове, които се движат между София и Варна, и между София и Бургас.

От тази вечер два спални вагона ще пътуват в състава на нощния бърз влак 2627 от София за Варна, който заминава от София в 22:25 ч., а други два ще се движат в композицията на нощния бърз влак 8627 от София за Бургас, който тръгва от София в 22:40 ч.

От утре (1-и май) спалните вагони ще пътуват от Варна и Бургас за София. Два от тях ще бъдат включени в състава на нощния бърз влак 2626 от Варна за София, който заминава от Варна в 22:00 ч., а други два ще пътуват в композицията на нощния бърз влак 8626 от Бургас за София, който тръгва от Бургас в 22:10 ч.

Холдинг Български държавни железници ЕАД напомня на своите клиенти, че цената на билета за пътуване между София и Варна в едната посока е 23,60 лв. за втора класа и 29,50 лв. за първа класа. При закупуване на билет за отиване и връщане по маршрута София Варна София или в обратното направление, цената на билета е 35,20 лв. за втора класа и 44,00 лв. за първа класа.

За пътуване между София и Бургас в едната посока цената на билета е 20,40 лв. за втора класа и 25,50 лв. за първа класа. Билетът за отиване и връщане по маршрута София Бургас София или в обратното направление е на стойност 30,30 лв. за втора класа и 37,80 лв. за първа класа.

Цената на спалното място е 10.00 лв. за легло в спална кабина втора класа с трима пътници, 12.00 лв. за легло в спална кабина първа класа с двама пътници и 18.00 лв. за цяла спална кабина бизнес класа.

Клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да закупят билети за пътуване в новите спални вагони от билетните каси в железопътните гари и бюра в страната.

Процедурата за издаването на разрешение за въвеждане в експлоатация на останалите 19 вагона продължава. Те също ще преминат през пробна експлоатация, за да се докаже, че покриват всички необходими технически и функционални изисквания.

Всеки един от новите спални вагони разполага с 10 спални кабини с по 3 легла. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща топла и студена вода. Във вагоните има душ кабина, санитарен възел, сейф за съхраняване на ценности, както и помещение за предлагане на топли и студени напитки.

Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина. Новите спални вагони разполагат с пожаро-известителна система, информационна система и интерком система за връзка, която служи за подаване на информация между обслужващия вагоните персонал.

[Източник: Холдинг БДЖ]Новина от Железниците Днес
http://railwaystoday.eu/news.php?extend.785