Новите влакове в Габровско се радват на все по-голям интерес


 e107    13 яну 2014
 Нищо    

Измина почти месец от влизането в сила на Графика за движение на влаковете през 2014 г., според който влаковете до Габрово се увеличиха с 50% до 9 чифта дневно.

2zz0q60

Измина почти месец от влизането в сила на Графика за движение на влаковете през 2014 г., според който влаковете до Габрово се увеличиха с 50% до 9 чифта дневно. Освен по-високата честота на влаковете по линията, с новото разписание се постигна многократно подобряване на връзките във възловите гари. Почти месец е и периодът, в който тече най-активната част от кампанията на „Железниците Днес” за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион (за повече информация вижте брой 25 от 2013 г. на „Железниците Днес”). От наблюденията ни през този период става ясно, че има осезаемо увеличение на пътниците, преминаващи през жп гара Габрово.

В резултат на направените публикации в регионалната преса в област Габрово и рекламното каре в най-големия областен вестник, както и благодарение на многобройните информационни флаери, листовки, книжки с подробно описание на възможностите за пътуване с влак от жп гара Габрово по различни дестинации в страната, още в първите дни на влизане в сила на новия ГДВ интересът към влаковете на жп гара Габрово се повиши многократно. За това спомагат и предлаганите подаръци и отстъпки при закупуването на карти за намаление или абонаментни карти. Според оценките на персонала на билетните каси, обемът от работа при тях се е увеличил около 5 пъти. Още по-добри са резултатите от кондукторската каса в пункт „Габрово“. Тук средното увеличение на приходите е около 7 – 8 пъти.

Добрите резултати показват несъмнено, че новото разписание на влаковете по 42-ра линия (Габрово – Царева ливада) е много по-добро в сравнение с тези от предходните няколко години. Фактът, че жп транспортът в региона претърпя големи удари, поради изключително лошо организираното трансбордиране на пътниците с автобуси едва три пъти на ден през есента на 2012 г. и от много лошите връзки във възловите гари през 2013 г., прави успехът на новото разписание още по-голям.

Най-голям интерес към момента пътниците проявяват към закупуването на картите за намаление „Класик” и „Младеж”, даващи право на 50% отстъпка от цената на билетите и 25% отстъпа от цената на абонаментните карти за пътуване с влак, и къртите „Учащ”, даващи 50% отстъпка от цената на билетите и абонаментните карти за пътуване с влак. При закупуването на картите „Класик” и „Младеж” клиентите на жп гара Габрово получават като подарък книга, а при закупуването на карата „Учащ” – талон за отстъпка в размер на 20% от цената на един билет за пътуване.

Закупилите абонаментна карта за пътуване от Габрово до Трявна, Дряново, Плачковци, Велико Търново или Горна Оряховица сега получават специална допълнителна отстъпка от 10%, независимо дали закупуват абонаментната карта с карта за намаление или не. Според действащите цени при закупуване на месечна абонаментна карта за линията Габрово – Трявна без карта за намаление, стойността на едно пътуване е около 1 лев. При ползване на карта за намаление стойността пада на 50 – 75 стотинки, в зависимост от вида на картата. Поради все още слабата популярност на новото разписание на влаковете към тази възможност не са проявили интерес много пътници. Кампанията продължава и след края на дългите почивни дни и новогодишните отпуски се очаква увеличение при превозите на работници и ученици между Габрово и населените места от Областта.

Повече информация за Кампанията за популяризиране на железопътния транспорт в Габровско може да бъде намерена на жп гара Габрово.

[Източник: Железниците Днес, брой 1 - 2014 г.]Новина от Железниците Днес
http://railwaystoday.eu/news.php?extend.854