Железопътният транспорт и Бюджет 2015


 e107    28 дек 2014
 Нищо    

След само година почивка, изпълнителната власт „погна“ отново „лошото БДЖ“.

10713rp

След само година почивка, изпълнителната власт „погна“ отново „лошото БДЖ“. В Проектобюджета за 2015 г. държавата предлага преразпределение на средствата, подпомагащи дейността на Националния превозвач – „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Новото разпределение даде изключително удобен повод на Ивайло Московски – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да заговори за ново съкращаване на броя на влаковете и на служителите на дружеството.

В разглеждания на първо четене вариант е предвидено парите за субсидиране дейността на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД да бъдат намалени от 180 млн лева, каквато беше сумата през 2014 г., на 140 млн лева. Запазва се размерът на капиталовия трансфер за обновяване на съставите на влаковете в размер на 30 млн лева. Нови 40 млн лева ще бъдат отпуснати на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, за да покрива стари задължения. Досега такава сума не е предвиждана в Държавния бюджет. Общата сума, която е отделена за допълнително подпомагане на Националния превозвач остава 210 млн лева, каквато беше тя и през 2014 г. Въпреки това намаляването на сумата по Договора за обществена услуга, сключен между Държавата и БДЖ, т. е. сумата за дотиране на пътническите жп превози се ползва като оправдание за предлагано намаляване на броя на влаковете с над 200!? (при около 600, предвидени в разписанието) и на броя на служителите с 2000 души!

Сметките на Министъра са меко казано странни, предвид факта, че сумата, предвидена за Холдинга е същата, намалението на субсидията за „Пътнически превози“ е 22% спрямо сегашното ниво, а предлаганото съкращение на влаковете е с над 33%, а това на служителите – с около 20%. Всичко това се тълкува от част от работниците и от експертите в жп сектора като опит за поредно насилствено „свиване“ на дейността на Превозвача в полза на други видове транспорт.

През настоящата година „Холдинг БДЖ“ отново не успя да получи пълната предвидена сума от Държавния бюджет, поради множеството бюджетни рестрикции, наложени през последните месеци. Въпреки това дружеството увеличи значително броя на влаковете, продължи да ремонтира локомотиви, вагони и мотриси и изплати значителна част от просрочените си задължения. Припомняме, че в периода септември 2013 – октомври 2014 г. задълженията на „Холдинг БДЖ” ЕАД намаляха със забележителните 112,6 млн лева! От тях над 85 млн лева са изплатените към кредиторите средства. Служебният транспортен министър в периода август – ноември 2014 г. и настоящ министър на туризма – Николина Ангелкова, остави БДЖ в ръцете на министър Московски със задължения в размер около 565 млн лева, при около 710 млн лева преди 20 месеца. Тя самата призна значителния напредък в управлението на Холдинга през последната година и половина.

През изминаващата година субсидията за Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) е в размер на 135 млн лева, а капиталовия трансфер – 115 млн лева. През новата 2015 година се очаква компанията да получи 135 млн лева субсидия и капиталови трансфер с 10 млн лева по-малко в сравнение с тази година, т.е.105 млн лева. Отделно от субсидиите за БДЖ и НКЖИ за железопътният транспорт са предвидени и още 22 млн лева.
След коренната промяна в атмосферата на работа в „Холдинг БДЖ“ през последните 40 – 50 дни, синдикати и работници се заканиха, че няма да приемат подобна рестрикция, още повече при реално запазване на общия размер на сумата за Дружеството. Предстои второ четене на Закона за бюджета през 2015 г., след което ще стане ясно какво „готви“ изпълнителната власт на Националния превозвач.

[Източник: "Железниците Днес" брой 21 - 2014г.]Новина от Железниците Днес
http://railwaystoday.eu/news.php?extend.931